Haberler

Başbakan Davutoğlu Barosso ile Görüştü

Başbakan ahmet Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nun kapanış oturumuna katıldı.

Başbakan ahmet Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nun kapanış oturumuna katıldı. Davutoğlu, konuşmasını yapmadan önce, AB Komisyonu Başkanı Manuel Barosso'yu dinledi. Görev süresinin sonuna yaklaşan Barosso, AB için yaptıkları çalışmaları anlattı. Dünyada siyasi kurumlar ve ekonomik sistemler baskı altındayken AB'yi birleşik tutabildiklerini söyleyen Barosso, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak da, "Türkiye benim saygı duyduğum, hayran olduğum bir ülke. Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler AB tarihi kadar eski. Bu ortaklığı derinleştirmek çok önemli" dedi.

Türkiye'nin AB'nin önemli bir ortağı olmaya devam edeceğini vurgulayan Barosso, "Türkiye'nin bölgesi dediğimiz zaman, AB'nin bölgesinden bahsediyoruz aynı zamanda. Türkiye'nin mültecilere barınak sağlaması çok etkileyecidir. Aramızda işbirliği yapacak alanlar var. AB'nin genişlemesi devam edecektir" diye konuştu. "AB'ye güvenmeye devam edin" diyen Barosso, "AB ortağınız olmaya devam edecek. Bir arada küresel zorlukların üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB'YE KATKISI

Soru-cevap bölümünde, Türkiye'nin adaylık sürecinin neden bu kadar uzun sürdüğü sorusu üzerine Barosso, "Türkiye ile ben daha çok toplum içerisinde etkileşim olması gerektiğini düşünüyorum. Bilgilendirme kampanyası çok önemli. Avrupalıların kalbini kazanmalıyız. Avrupa'da bazı soru işaretleri var. Aynı şekilde Türkiye'deki insanları inandırmalıyız. Ekonomik entegrasyonun katkılarını çok önemli insanlar bile bilmiyorlar. Bölgede karşı karşıya olduğumuz zorluklar, AB vatandaşlarına Türkiye'nin katkısının ne kadar önemli olduğunu göstermek için önemli bir fırsat" dedi. Barosso, sabırlı olmak gerektiğini, üyelik takvimi konusunda net bir şey söylemenin mümkün olmadığını da dile getirdi.

TÜRKİYE SINIRINDAKİ GELİŞMELER

Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırlarında yaşanan gelişmelerle ilgili ne tip destekler verecekleri sorusuna da yanıt veren Barosso, şunları söyledi:

"Avrupa'nın bu konuda birleştiğini düşünüyorum. 28 ülkeden bahsediyoruz. Herkesin hassasiyetleri aynı değil. Askeri kaynakların seferber edilmesi konusunda farklılıklar var. Fransa ile Almanya arasında farklılıklar var. AB bir bütün olarak bu sürecin içindedir. Müslüman dünyasından daha çok güvence görmek lazım. IŞİD'le mücadeleyi eski alışkanlıklara sığdırmamak lazım. O zaman radikallerin eline silah vermiş oluyoruz. Bu terör faaliyetleri bu bölge için tehdittir. Müslüman toplumların 'Bizim bunlarla alakamız yok' demesi çok önemli. Yapılanların İslamiyet'e aykırı olduğunu söylemeleri çok önemli. Dışarıdan çözümle olmuyor. Bölgenin kendi insanının liderlik göstermesi çok önemli. Geçmişteki hataları tekrar etmemeliyiz. Bölge ülkelerinin çıkarları da sorunları çözmek yönünde. Aşırıcı fanatik örgütleri temizleme konusunda çaba göstermeleri çok önemli."

"KABİNE BURADA..."

Barosso'nun konuşmasının ardından, bu kez Başbakan Ahmet Davutoğlu kürsüye çıktı. Uzun bir konuşma yapan ve konuşmasının büyük bir bölümünde Suriye ve Irak'taki gelişmelere değinen Başbakan'a, Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab soru sormadı. Konuşmanın oldukça kapsamlı ve doyurucu olduğunu söyleyen Schwab, "Soru sormaya gerek yok" dedi. Schwab, "Bakanlar Kurulu toplantısını erteleyip Foruma katılan Davutoğlu'na teşekkür ediyorum" deyince, Başbakan salonda bulunan bakanları gösterip, "Kabine burada" diye espri yaptı. Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasını, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nİhat Zeybekci ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç dinledi.

İKİLİ GÖRÜŞME YAPILDI

Forumun kapanışının ardından, Başbakan Davutoğlu ve Barosso başbaşa görüşmeye geçti. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Başbakan Ankara'ya gitmek için Hilton Bomonti Otel'den ayrıldı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title