Haberler

Başbakan Davutoğlu Almanya'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim vatandaşlarımızdan bir damla yaş düşerse onu önce başkonsolosumuz görecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim vatandaşlarımızdan bir damla yaş düşerse onu önce başkonsolosumuz görecek. Sizin göreviniz o vatandaşımızın derdi ile hemhal olmaktır ve bunun çok güzel örneklerini de görüyoruz. Vatandaş ile çok iyi ilişki kurmuş başkonsoloslarımızı, büyükelçilerimizi görüyoruz" dedi.

Davutoğlu, Almanya programı kapsamında Türkiye'nin Almanya'da görev yapan başkonsoloslarıyla bir araya geldi.

Başbakan Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, 2012 Aralık ayında yaptığı ziyarette Neo Nazi cinayetleri dolayısıyla hayatını kaybeden vatandaşların ailelerini bulunduğu şehirde tek tek ziyaret ettiğini hatırlatarak, bu ziyaretlerde kendisini en fazla üzen hususu şöyle anlattı:

"O zaman  beni en fazla üzen hususlardan birisi diğer vatandaşlarımızın onlara yönelik asılsız ithamlar söz konusu olduğunda, uyuşturucuydu, mafyaydı vesaire döner cinayetleri diye anılan, diğer vatandaşlarımızın da aynı şüpheyle yaklaşıp onları yalnız bırakmaları ve onlar kadar üzücü olan bazı yerlerde başkonsolosluğumuzun olaydan çok sonra haberdar olması ya da olayın takibi esnasında gerekli ilgiyi göstermemesi."

- "Bizim vatandaşlarımızdan bir damla yaş düşerse onu önce başkonsolosumuz görecek"

Başkonsoloslar ve dış temsilciliklerde görev yapanlara, "Bizim vatandaşlarımızdan bir damla yaş düşerse onu önce başkonsolosumuz görecek" talimatını veren Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sizin göreviniz o vatandaşımızın derdi ile hemhal olmaktır ve bunun çok güzel örneklerini de görüyoruz. Vatandaş ile çok iyi ilişki kurmuş başkonsoloslarımızın, büyükelçilerimizi görüyoruz. Gururla ifade ediyorum. Allah bir daha göstermesin ile son işçilerimizin Bağdat'taki kaçırılması olayından daha önce diplomatların kaçırılarak rehin alınması, daha önce işçilerimizin, iş adamlarımızın kaçırılması, gazetecilerimizin kaçırılması ile ilgili bütün sürece bakın şu ana kadar tek bir kayıp vermedik. Vatandaşa bulunduğu yerden sahip çıktık."

Somali'de yaralanan bir TİKA çalışanını bulunduğu yerden helikopterle alarak Ankara'da en iyi şartlarda hastaneye getirecek teknik imkanlara sahip olduklarını anlatan Davutoğlu, "Dolayısıyla vatandaşlarımızın ihtiyaçları söz konusu olduğunda hepimizin onların yanında olması. Neredelerse orada. Köln'e gittiğimde hem camileri, cemevlerini, kiliseleri ziyaret ettim o zaman. Her vatandaşı bulunduğu yerde ziyaret ettim. Devlet ol devlettir ki vatandaşı söz konusu olduğunda onun etnik, mezhebi, dini kökenine bakmaz, ideolojisi nedir diye bakmaz, o vatandaşın sadece ve sadece vatandaş olma kimliği ile değerlendirir" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşları takip etmekle değil, dertleri ile dertlenmekle memursunuz"

Başkonsoloslara, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde olduğu gibi, vatandaşları takip etmekle memur olmadıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Vatandaşın dertleri ile dertlenmekle memursunuz. O anlamda da son dönemde yaşanan büyük zihniyet değişiminden büyük memnuniyet duyduğumu da ifade etmek isterim. Bu zihniyetin bütün katılımlara, sizin memurlarınıza da daha alt kademelere de sirayet etmesi ve onları bu konuda eğitmeniz bizim için büyük önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hizmet anlayışı içinde en kolay, en doğrudan ulaşılabilir olunması gerektiğine işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Zihniyetiniz iyi olabilir, binalar iyi olabilir ama eğer hizmet anlayışı uzun bürokratik süreçlere yayılmışsa ve vatandaş sıralar bekliyorsa bir takım işlemlerin tamamlanması günler alıyorsa memnuniyet olmaz. Yani gönül ile profesyonelliği birleştirmek lazım. Şu anda teknik imkanlarımız mükemmel e-vizeden her türlü imkanı hukuk müşavirliklerine kadar size destek olacak unsurlar teknolojik ve insan donanımı sağlandı. Şimdi yapılması gereken, bu hizmetlerin en iyi şekilde vatandaşımıza ulaştırılmasını sağlayacak profesyonelliği göstermek" diye konuştu.

"Vatandaşlarımız kime oy verirlerse versinler başımızın tacıdır"

"Bu ziyaretimize vesile teşkil eden hepimizin, hepinizin gerekli tedbirleri almasını arzu ettiğimiz bir başka husus da seçimlere katılım" ifadelerini kullanan Davutoğlu, vatandaşlara olan saygının bir gereği olarak yasal düzenlemenin hayata geçirildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı  seçimi ve genel seçimlere vatandaşların bu düzenleme çerçevesinde katılarak oy kullanabildiklerini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu tür konularda bir irade önemlidir, irade ortaya kondu hep talep edilen bir şeydi o gerçekleşti. İkincisi yasal düzenleme o da yapıldı. Üçüncüsü uygulamada en pratik yöntemlerle bu yasanın gereğinin yapılması. Geçen sene cumhurbaşkanlığı seçiminde sadece yüzde 15 katılımın olması bizi üzmüştü. ya vatandaşlarımızın katılım iradesi zayıftı ya da katılım istedikleri halde imkan bulamadılar veya şartlar uygun olmadı. O açıdan bakıldığında 7 Haziran Genel Seçimi'nde yüzde 39'a çıkmış olması aslında vatandaşların bir iradesinin olduğunu, uygun şartlar oluştuğunda bunun kullanabildiğini gösteriyor. Sizlerden isteğimiz talebimiz, bu seçimlerde Türkiye ortalamasına yakın bir katılımın sağlanabilmesi için her türlü imkanı seferber etmeniz. Vatandaşlarımız kime oy verirlerse versinler, başımızın tacıdır. Hangi siyasi görüşe sahip olurlarsa olsunlar iradelerine saygı göstermek bizim için demokrasinin esasıdır. Sizlerin görevi, bizlerin görevi vatandaşlarımızın bu iradelerini yansıtabileceği şartları oluşturmak. Bu konuda başkonsolosluklarda, büyükelçiliklerde çalışan bütün arkadaşlarımızın geceyi gündüze katmak gerekirse bunu yapmaları ve vaktinde en fazla katılımı sağlayacak imkanı oluşturmalarını temin etmeleri en önemli husus."

Başbakan Davutoğlu seçimlere katılım konusunda gerekli kolaylıkları gösteren Alman Hükümetine de teşekkür etti.

"Türkiye ortalamasına yakın bir hale getirin"

Vatandaşların 1 Kasım seçimlerinde oy vermelerini teminen büyükelçilik olarak, başkonsolosluk olarak ne yapılması gerekiyorsa yapılması talimatını veren Davutoğlu, eksikliklerin de giderilmesini istedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşı olmanın ayrıcalığını, onurunu, vakarını her yerde vatandaşların hissetmeleri gerektiğini ifade eden Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sizlerin bu konuda yapacağınız vazife sadece bir memurun profesyonelce yaptığı bir vazife değil, bir milletin temsilcilerinin aşkla, gönülle yaptığı bir vazifedir. Allah bu konularda sizlere kolaylık versin. 'Devletimizin ve milletimizin dünyanın her yerindeki vatandaşlarımıza sahip çıkması konusunda da güç ve kudretini daim kılsın' diyeyim. İnşallah seçimlerde yüzde 39 olan katılım oranlarını yüzde 50 demiyorum, o yetmez, Türkiye ortalamasına yakın bir hale getirin. Döndüğünüz zaman da bütün vatandaşlarımıza bizim selamlarımızı iletin."

Düsseldorf'a ikinci gelişi olduğunu belirten Başbakan  Davutoğlu, başka vesileyle diğer şehirlere de giderek, vatandaşları ziyaret etmek istediğini bildirdi.

Davutoğlu, Berlin Duvarı'nın yıkılışıyla Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesinin 25. yıldönümü sebebiyle Almanya hükümeti ve vatandaşlarını da tebrik etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Tuğrul Türkeş, AB Bakanı Beril Dedeoğlu, TİKA Başkanı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanı Kudret Bülbül, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile Almanya'da görev yapan 13 Türk Başkonsolos katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Almanya Berlin Bağdat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title