Haberler

Başbakan Davutoğlu Açıklaması

"AK Parti'nin Türkiye'de elde ettiği başarı Ortadoğu halkları üzerinde büyük bir heyecan yarattı" "Ortadoğu rejimleri rızayı yok ettiler.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin Türkiye'de elde ettiği başarının Ortadoğu halkları üzerinde büyük bir heyecan yarattığını söyledi.

Davutoğlu, Kanal 7 ve Ülke TV kanallarının ortak canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Örgütü'ne (İhvan) yönelik baskılar ve İslam dininin IŞİD adlı terör örgütünün kanlı eylemleriyle özdeşleştirilmesine yönelik soruyu yanıtlayan Davutoğlu, "AK Parti'nin elde ettiği başarı Ortadoğu halkları üzerinde büyük bir heyecan yarattı. Arap baharında da Kahire'de olsun, Tunus'ta olsun, Libya'da olsun elde edilen AK Parti'nin sağladığı başarı benzeri bir başarı" ifadesini kullandı.

AK Parti'nin Ortadoğu halkları arasında yarattığı heyecanın kendileri için önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"İnsanoğlunun bedeni dürtüleri dışında insanı farklı kılan en önemli hususiyeti ve Allahu Teala'nın ona kendisinden bir şey gibi zerk ettiği bir husus yani birçok Esmaül Hüsna'nın insanda tecelli etmesi gibi hususlardan bir tanesi bilinme, tanınma arzusudur. Bilinmek tanınmak kibire gitmediği zaman insani bir husustur. İnsanoğlunun vakar sahibi olması bu sebeple. 'Ben varım, tarihin bir parçasıyım, özneyim' demek ister. İnsan nesneleşmeyi arzu etmez."

"Kendi rızasıyla itaat etmek insanoğlunun tabiatında var. Ortadoğu'daki rejimlerin rızayı yok etmeleri sonucu Ortadoğu halkları sokağa düştü" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İnsanoğluna öyle bir duygu verilmiştir ki insanoğlu kendisi olmak ister. Birisinin kendisine bir şey dayatmasından rahatsız olur. Kendisi olamadığı zaman insanlıktan uzaklaştığını düşünür. İtaat edecekse teslimiyette olacaksa kendi iradesiyle olsun ister. Rızasıyla itaat etmek ister. Tutup da ona baskıyla 'itaat edeceksin' dediğiniz zaman buna karşı çıkar. Ortadoğu rejimleri rızayı yok ettiler. İdeolojisi Stalinist yöntemlerle kurulan Baas ideolojisine itaat, rızayla olan bir şey değildi. O sebeple kitleler sokağa düştü. Bu anlamda İslam ilk defa bir dinin rıza ile bir sosyal düzen kurmasının en iyi örneklerinden biridir. İslam hiçbir zaman baskıcı olmamıştır. Tevhid inancı bağlamında söylüyorum. İslam'ın herhangi bir ideolojiyi, bir kişiyi putlaştırması mümkün değil. Oradan hareket ettiğinizde Allah'a muhabbetle iman eden birinin de onun yarattığı birine zulüm etmesi mümkün değil. Bizim dinimiz merhamet dini, selam dinidir. Biz böyle bir merhamet dininin temsilcisi olarak siyasete bakıyoruz."

Davutoğlu, İhvan hareketini halkın desteklediği barışçıl bir hareket olduğu için desteklediklerini anlatarak, şunları ifade etti:

"AK Parti'nin başarısı, barışçıl yöntemlerle bir Müslüman toplumda rıza ilişkisinin doğduğunu gösteren bir örnektir. Yani başarılı oluyorsunuz. Kimseye baskı yapmadan insanlar size oylarını veriyor. Sürekli test ediliyorsunuz. Test edilmeyen rejimler, AK Parti örneğinde bundan çekindiler. Test edilmeden otoriteyle rızası alınmadan baskı ile idare edilen kitleler de heyecan duydular. Bu bir başarı hikayesiydi. Bu başarı hikayesiyle harekete geçen barışçıl siyasi hareketler Mursi ve İhvan o anlamda önemlidir. Yoksa biz hiçbir şekilde ne İhvan hareketinin Türkiye'deki temsilcisiyiz ne de herhangi bir demokratik topluma bu anlamda uzağız."

Davutoğlu, Sünni olmadığı halde İyad Allavi'yi Irak'ta seçimi kazanmış olması nedeniyle desteklediklerini, yine aynı şekilde Lübnan'da seküler bir Sünni olan Fuad Sinyora'yı, Tunus'ta seküler bir Arap siyasi hareketin lideri olan Sipsi'yi sırf halk desteğini alarak seçimleri kazandıkları için desteklediklerini vurguladı.

-"IŞİD bir projedir"-

IŞİD terör örgütünün, toplumsal tabanı olan barışçıl İhvan hareketi boğularak yerine getirildiğini anlatan Davutoğlu, "İhvan hareketi toplumsal tabanı olan, Müslüman ve barışçıl bir hareket olarak devam etseydi, hep barışçıl yollarla İslam siyasasında bir örnek oluşturacaktı. Onu boğdular, boşalan alana da DAİŞ girdi ve bu birilerinin hoşuna gitti" dedi.

IŞİD'in yaratılmasının bir proje olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Çıkış dinamikleri itibarıyla hiçbir proje bir şart oluşmamışsa başarılı olamaz ama böyle bir hareketin proje olmaması da mümkün değil" diye konuştu.

Davutoğlu, IŞİD hareketinin sosyolojisinin, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin baskıları, Filistin'de sürekli tahkir edilmişliğe, ideolojik bir körlük ve zalimce olsa bile duyulan tepkiden kaynaklandığı belirtti.

IŞİD'in Ürdünlü pilotu kafese koyup yakarak öldürmesine de göndermede bulunan Davutoğlu, bir insanın yakılmasının Hz. Muhammed'in sünnetine de aykırı olduğunu söyledi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Savaş durumunda dahi bir insanın yakılması İslam geleneğine tamamen aykırıdır. Hz. Ali ahlakı bu, Kerbela ahlakı bizde. Dolayısıyla burada çok büyük bir oyun var, bir tuzak var. Bu tablo karşısında hepimizin açıkçası İslam dünyasının geleceği konusunda hem kaygılanması hem de çok yoğun bir çabayla bu algı ve siyasi operasyonlara karşı dimdik, dipdiri ayakta olmamız lazım. Ama en önemlisi de hala İslam dünyasında bir ümit olmak, din varoluşunu koruyabilmek için Türkiye'de AK Parti tecrübesini, demokratikleşme ve özgürlük mücadelesini mutlaka başarılı kılmak zorundayız."

-"Seçime kesinlikle Konya'dan gireceğim"-

Davutoğlu, genel seçime ilişkin bir soruya karşılık, seçime kesinlikle Konya'dan gireceğini, buna karşılık tüm milleti temsil edeceğini vurguladı.

Davutoğlu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Seçildikten sonra herkes Türkiye milletvekilidir. Konya'dan seçilirsiniz ancak seçildiğiniz andan itibaren bütün bir milleti temsil edersiniz. Bu bakımdan hiçbir vilayetin diğerinden farkı yok. Tabii ki ben Konya'dan gireceğim onda hiç şüphe yok, yalnız gelecek dönemle ilgili olarak 2019'da şayet Allah ömür verir yine buralarda olursak bazı vilayetlere meydan okuyucu olacağım. 'Büyükşehir belediyelerinden hangisi Konya'yı geçerse 2019'da ondan girebilirim' diyorum.  Hem Konyalıları teşvik ediyorum, onlara güvenimi yansıtıyorum hem de diğerlerini hayırda yarışa davet ediyorum, hayırlısı bakalım."

-"Anketlerde yüzde 48 ile yüzde 52 arasındaki bir banttayız"-

AK Parti'nin yaptırdığı seçim anketlerine ilişkin soruya verdiği yanıtta Davutoğu, şu ana kadar 5 ay içinde düzenli olarak her ay, çalışmaları nedeniyle güvendikleri iki-üç anket şirketinin yaptığı çalışmalarda yüzde 48,5'in altını görmediklerini söyledi.

Davutoğlu, "Birçok ankette yüzde 51,5'e kadar çıktığımız oldu. Yüzde 48 ile yüzde 52 arasındaki bir banttayız. Son gelen anketler yüzde 49,5, yüzde 50'yi görüyor. Ama yetmez bizim için bugün AK Parti'li olan vardır, bir de yarın AK Parti'li olacak olan. İnşallah yüzde 50'yi aşar. Bütün vatandaşlarımızın kalbine girene kadar uğraşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title