Haberler

Başbakan Davutoğlu: (8)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli sığınmacıların durumu ile ilgili olarak, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Toplantısı'na gittiğimizde, konuşmamın ana odağını bu oluşturacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli sığınmacıların durumu ile ilgili olarak, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Toplantısı'na gittiğimizde, konuşmamın ana odağını bu oluşturacak. BM Genel Kurulu gündemine bunu aldırdık. Gündemde bunu konuşacağız" dedi.

Davutoğlu, Show TV'deki  "Türkiye Sandık Yolunda Başbakan ile Özel" programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Mültecilerin durumuyla ilgili, tüm Avrupa'da çok iç acıtıcı görüntüler var. Dünyanın gözünü kapattığı bir dram yaşanıyor. Türkiye'nin rolü oldukça önemli. Bu nedenle Türkiye, bu konuda nasıl bir rol oynayacak ve mültecilerin bu dramı nasıl çözülecek?" sorusu üzerine Davutoğlu, bunun çok insani bir konu olduğunu söyledi.

Davutoğlu, şu anda Türkiye'nin dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumunda olduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz günlerde çeşitli ülkelerin bakanlarına Türkiye'nin tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti. Türk halkının bu konuda çok asil bir tutum sergilediğine dikkati çeken Davutoğlu, "O kadar asil ve onurlu bir davranış sergiledi ki bizim halkımız. Türkiye'de ne Suriye karşıtlığı, ne Arap karşıtlığı, ne ırkçı herhangi bir temayül ortaya çıkmadı. Herkesi bağrımıza bastık" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin dört yıldır bütün dünyaya durumun ne kadar ciddi olduğuna ilişkin seslendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Dünyaya hep şunu söyledik; 'gelin, Suriye krizini çözelim. Şu aşamada eğer çözemiyorsak, Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturalım ki mülteci akını devam etmesin. Onu da yapamıyorsak, mültecileri hep beraber sahiplenelim.' Bunların hepsine sessiz kaldılar ve şöyle düşündüler; 'Suriyeliler ölüyorsa, ne yapalım Orta Doğu'da insanlar zaten ölüyor, ölüversinler.' Psikoloji bu. Herhangi bir Avrupa şehrinde ya da ABD'de üç kişi ölse, ciddi kayıp olur. 'Ama Orta Doğu'da zaten insanlar birbirini öldürüyor. Kültür, bu' diye bir yaklaşım sergilendi.

Mülteciler konusunda ise 'ölmeyip de Türkiye'ye gelenlere de Türkiye bakıyor zaten. Bırakılım da baksınlar' dendi. Olayın, kartopu gibi giderek büyüdüğünü fark etmediler. Vicdanları da bunu okumadı, göremedi. Vicdanları körelten bir tablo. Şimdi, Ege ve Akdeniz'e dökülen çocuk cesetleri, Edirne'ye dayanan mültecilerle tabloyu şu anda görüyorlar. Dolayısıyla, Avrupa'yı bir telaş aldı. Son dönemde, başta Sayın Merkel olmak üzere birçok Avrupalı beni aradı. Özellikle de Macaristan Başbakanı'nın makalesinden sonra son derece ırkçı unsurlar da barındıran 'Türkiye'de kalsınlar, Müslümanlar gelmesin gibi'... Ona ben cevabi bir makale yazdım. O cevabi makale üzerinden Sayın Merkel aradı bir gün sonra."

-"Bir çözüm arayışı başladı ve bu olumlu"

Bu konu ile ilgili birçok görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, "Görüşmeler, aynı hız ve tempo ile devam ediyor. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile görüştüm. Bir çözüm arayışı başladı ve bu olumlu" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, bu konuda üç şeyin çözümlenmesi gerektiğinin altını çizerek, ilk olarak yeni mülteci akınının engellenmesinin, bunun için ya Suriye krizinin çözümlenmesi ya da Suriye içinde güvenli bölgelerin oluşturulmasının gerekliliğini yineledi.

"İkinci olarak ise var olan mültecileri, beraber nasıl yöneteceğimizi düşünmemiz lazım. Artık, sadece Türkiye'nin külfetini üstlendiği bir yolla bu olmaz" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Üçüncü olarak da inşallah Suriye'de bir çözüm sürecine gidilecekse bu mültecilerin nasıl geri gönderileceğiyle de ilgili şimdiden bir çalışma yapmak lazım. Yoksa, 'Almanya'nın, Avrupa'nın bir milyon kişi alacağız' daha o da açık değil. Öyle bir rivayet dolaşması meseleyi çözmüyor.

Her gün artan mülteci sorunuyla karşı karşıyayız. Edirne'de 3 bini aşkın, oraya doğru yürüyen mültecilerin temsilcileriyle burada görüştüm. Onlara da ifade ettim, haklı bir eylem içindeler açıkçası. Dünyaya seslerini duyurmak istiyorlar. Hepsi de Türkiye'ye şükran hislerini ifade ediyorlar."

Bu kişilerden birinin 'Ben, nasıl Türkiye'ye hayran olmam ve şükran ifade etmem ki" şeklinde duygularını aktardığını anlatan Davutoğlu, "(İstanbul'da bir hastaneye, 29 Mayıs Hastanesine hanımı hamile olarak gittiğinde, 'ne yapacağım, nasıl bunu ödeyeceğim' diye kara kara düşünürken doğum oldu. Eve gidecek taksiyi tutup bizi eve gönderdiler. Tek kuruş ödemedim) dedi" diye konuştu.

Davutoğlu, Suriyeliler'in, Türkiye'nin insani boyutta elinden geleni yaptığını gördüğünü belirterek, "O tepki bize yönelik bir tepki değil, Avrupa'ya yönelik bir tepki. Bu Avrupa'ya dönük tepkiyle, dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Ben de kendilerine şunu söyledim; 'şu anda sizi kabul eden bir Avrupa ülkesi yok. Dolayısıyla orada beklemenizin bir faydası yok ama ben, bütün önemli Avrupa ülkelerinin liderlerine mektup yazarak, bu sorunu gündeme getireceğim ve kabul edenler olursa, sizi göndeririz' dedim" açıklamasında bulundu.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci olarak da BM Genel Kurulu Toplantısı'na gittiğimizde, konuşmamın ana odağını bu oluşturacak. Üç, BM'ler Genel Kurulu gündemine bunu aldırdık. Gündemde bunu konuşacağız. Dört, ekim ayında Türkiye'de 'Göç ve Mülteciler' ile ilgili bir uluslararası zirve yapıyoruz. Orada özel bir oturum yapacağız. Beş, şu anda var olan zaten orada yürüdüklerini gördüğüm anda Edirne Valimizi aradım, İstanbul Valimizi aradım. 'İhtiyaçların hepsi karşılansın. Sakın ola ki Türkiye'den kötü bir görüntü dünyaya yansımasın' dedim. Tüm ihtiyaçları da karşılandı.

Birisi, 'Bütün polislerin ellerini, ayaklarını öpmek istedim. Bize, o kadar iyi davrandılar ki' diyor. Kolay, çözülecek bir mesele değil. Zulüm, diktatörlük, terör, şiddetin olduğu yerde bu acılar yaşanıyor. Elimizden geleni yapacağız."

-"Rusya'nın Suriye'ye desteği, şimdi sadece daha görünür oldu"

"Rusya'nın aktif ve görünür bir şekilde Suriye'de var olduğu görünüyor. Suriye halkının geleceğini nasıl etkiler?" sorusu üzerine de Davutoğlu, "Rusya'nın Suriye'ye desteği ise eskiden beri süren bir destekti, şimdi sadece daha görünür oldu. Sahaya indi. Çok tehlikeli bir durum. O bakımdan çok kaygıyla izliyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı ziyarette Suriye ile ilgili konuların da görüşüleceğini belirterek, "İnşallah Rusya bu anlamda gerilimi tırmandırıcı bir yol ve yöntem üzerinde ısrar etmez. Uluslararası toplum ve P5 (BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi) bir araya gelerek siyasi bir çözüm için gerekli adımları atar. Bu tehlikeli tırmanışın en önemli sorumlusu, hem sorunun derinleşmesine sebep olan Esed'dir hem de bütün bu süreci sadece izlemekle yetinip, Suriye'yi karşılıklı güç dengelerinin oyunu haline getiren uluslararası toplumdur. Hepimizin bu konuda çok duyarlı olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

-"Biz hiçbir partiye alanı terk etmeyiz"

Bugün partisinin milletvekili adaylarının tanıtıldığı toplantıda diğer partilere yaptığı çağrıya da değinen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Seçimden yeni çıktık. Her parti seçimde gövde gösterisi yaptı. Seçim şenliktir aynı zamanda, bir demokrasi şölenidir. Bayraklarla süslenir, bunlar yanlış şeyler değil. İki yılda dört seçim oldu. Bugün yaptığım çağrılar itibarıyla bir, seçimde şiddete karşı ortak tavır sergileyelim. İki, siyasi nezakete riayet edelim. Yani hakaret etmeyelim, konunun gündemi olmayan konuları gündeme taşımayalım. Muhalefetin geçen dönem benimsediği Cumhurbaşkanlığı üzerinden bir kampanya yürütmek kadar. Bu, bugünkü siyasal atmosfere de Türkiye'deki siyasi kültüre de aykırı tutumdur.

Üçüncü olarak, Türkiye'nin her yerini parti bayraklarıyla donattık. Bunları tekrar aynısını yaparak israfa, çevre kirliliğine neden olmak yerine yasaların belirttiği şekilde sadece parti bayrakları seçim ofislerinin önüne ve miting günü asılsın.

'Gürültü kirliği olmasın' diye bir çağrım oldu. CHP buna olumlu cevap vermiş. Her partinin bunu kabul etmesi önemli, çünkü Türkiye'nin belli bölgelerinde CHP ile belli bölgelerinde MHP ile belli bölgelerinde de HDP ile yarış yürütüyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da CHP'nin çok büyük mevcudiyeti yok. HDP kendi bayraklarıyla donatırken, AK Parti donatmazsa bir güç dengesizliği olur. Biz hiçbir partiye alanı terk etmeyiz. Bütün partiler bunu kabul ederse hep beraber bu yola gireriz. CHP'ye bu anlamda teşekkür ederim. Ümit ederim ki MHP ve HDP de olumlu cevap verir. İsrafın olmadığı, çevre kirliliğinin daha az olduğu, gürültü kirliğinin olmadığı daha sakin, vakur ve demokratik özgürlüklerin yaşandığı seçim ortamına gireriz."

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Birleşmiş Milletler Ahmet Davutoğlu Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title