Haberler

Başbakan Davutoğlu: (2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tam 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye bütün siyasi aktörleriyle yeni bir döneme hazırlanırken, hükümet ortaklığı görüşmeleri yapılırken ve milletimizin beklentileri doğrultusunda adımlar atarak, Türkiye'nin bu kritik tarihi süreçte daha güçlü bir şekilde geleceği hazırlanmasını sağlarken, 'üçlü bir kıskaç' tabiri caizse, terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tam 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye bütün siyasi aktörleriyle yeni bir döneme hazırlanırken, hükümet ortaklığı görüşmeleri yapılırken ve milletimizin beklentileri doğrultusunda adımlar atarak, Türkiye'nin bu kritik tarihi süreçte daha güçlü bir şekilde geleceği hazırlanmasını sağlarken, 'üçlü bir kıskaç' tabiri caizse, terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık" dedi.

Davutoğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ü ziyaretinin ardından açıklama yaptı. Davutoğlu, Danıştay Başkanı Güngör'e teşekkür ve nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirterek, görüşmede yargı ile ilgili konuların ele alındığını aktardı.

Danıştay'ın daha etkin bir görev yürütebilmesi için ihtiyaç hissedilen hususları istişare etme imkanı bulduklarını vurgulayan Davutoğlu, özellikle istinaf mahkemelerinin burada da kurulması ihtiyacını tespit ettiklerini bildirdi.

"Çok yoğun bir dosya birikimi var, 200 bin dosyalık" ifadesini kullanan Davutoğlu, bunların eritilebilmesi ve Danıştay'ın çok daha etkin bir şekilde bu dosyaları ele alması için altyapı, personel ve mekan ihtiyaçlarının geniş bir perspektifle gözden geçirildiğini kaydetti.

-" (Üçlü bir kıskaç) tabiri caizse, terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, bugün sabah saatlerinde başlayan operasyonlara ilişkin, "Türkiye'nin ne kadar kritik bir coğrafyada, ne kadar kritik bir süreçten geçtiği hepimizce malumdur. Çevre ülkelerin çoğunda kamu düzeni tümüyle sarsılmış ve terör örgütlerinin baskıları, rejimlerin baskıları altında son derece kaotik bir dönem yaşanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bunun getirdiği büyük güvenlik boşluklarının, Türkiye'nin sınırlarını etkilediğini vurgulayan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye, bir taraftan kendi güvenliğini tahkim etmek durumunda, bir taraftan da özgürlükçü demokrasisini yaşatmak ve güçlendirmek durumunda. Çevre ülkelerin çoğunda, bırakınız özgür seçim yapmayı, günlük hayatı sürdürmek bile mümkün değilken, Türkiye ekonomik kalkınmasıyla, özgürlük, güvenlik dengesini korumasıyla ve 7 Haziran seçimleriyle sadece bölgenin değil, dünyanın en güçlü demokrasilerinden biri olduğunu ortaya koydu. Tam 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye bütün siyasi aktörleriyle yeni bir döneme hazırlanırken, hükümet ortaklığı görüşmeleri yapılırken ve milletimizin beklentileri doğrultusunda adımlar atarak, Türkiye'nin bu kritik tarihi süreçte daha güçlü bir şekilde geleceği hazırlanmasını sağlarken, 'üçlü bir kıskaç' tabiri caizse, terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Bir taraftan daha biz 2013 Ekim ayında kendisini terör örgütü olarak ilan ettiğimiz ve her aşamada da Suriye'deki yıkıcı ve tahrip edici özelliği dışında, İslam dünyasında oluşturduğu son derece kötü algı ve İslam dünyasıyla ilişki oluşturduğu kötü algı dolayısıyla açıktan tehdit olarak gördüğümüz DAEŞ'in saldırıları, Suruç'ta intihar saldırısı ve dün itibarıyla da sınırımızda bir astsubayımıza yapılan saldırı sonrasında bir DAEŞ tehdidi açık bir şekilde gündemde."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu tehditle mücadele için planlamalar yaparken, bölücü terör örgütü PKK'nın birçok ilde araç yakmaları, Adıyaman'da bir askerimizi şehit etmesi, Ceylanpınar'da 2 polisimizi şehit etmesi ve bunu üstlenmesi, küstahça üstlenmesi, alçakça üstlenmesi ve arkasından da Diyarbakır'da bir polisimizi şehit etmesi... Dikkatinizi çekerim, burada PKK'nın terör eylemleriyle DAEŞ'in terör eylemleri arasında neredeyse bir paralellik ve eşzamanlılık var. Suriye'de karşı karşıya oldukları düşünülen gruplar, Türkiye'yi hedef aldıklarında ortak bir zeminde buluşabiliyorlar" diye konuştu.

-"Bunların tesadüfi olmadığını değerlendiriyoruz"

Başbakan Davutoğlu, "Ayrıca Suruç'ta katledilen vatandaşlarımızın acısı yüreğimizdeyken, İstanbul sokaklarında kalaşnikoflu gösteri yapmaya kalkan ve bu çerçevede de bütün yasal tedbirlere rağmen, yüzlerine maske takmaya devam eden DHKP-C ve bağlantılı örgütlerin de sahneye çıktığını görüyoruz" ifadesini kullandı.

Bunların tesadüfi olmadığını değerlendiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Yani Türkiye'de demokrasi kökleşmiş, katılımı son derece yüksek bir seçim gerçekleşmiş, temsil kabiliyeti olağanüstü, dünyada örneğine az rastlanacak, yüzde 95'e çıkmış bir Meclis tablosu varken, teröre tevessül edilmesi, şiddete tevessül edilmesi hem bir tesadüf değildir, hem de mutlaka mukabele edilmesi gereken bir tehdittir."

Bu çerçevede, Suruç saldırısı olduğu gün yaptığı açıklamada, "Bu saldırının hedefi sadece oradaki vatandaşlarımız değil, Türkiye'dir" ifadesini kullandığını anımsatan Davutoğlu, "Şu anki değerlendirmemiz de dünkü güvenlik toplantısında yaptığımız değerlendirme de aynı değerlendirmeler. PKK'nın saldırıları da DAEŞ'in saldırıları da DHKP-C ve bağlantılı örgütlerin yaptığı saldırılar ve eylemler de Türkiye'yi ve Türk demokrasisini hedef almıştır. Bunun karşılığında bizim atıl durmamız, beklememiz söz konusu olamaz" diye konuştu.

-"Terör odaklarına karşı yürüteceğimiz süreç geniş kapsamlı bir süreçtir"

Dün yapılan güvenlik toplantısında ilgili bütün güvenlik birimlerinin bir araya geldiğini ve alınabilecek tedbirlerin bir eylem planı haline getirildiğini aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şunu ifade edeyim. Bugün başlayan operasyonlar, sadece noktasal operasyonlar değildir. Bu bir süreçtir. Nasıl terör Türkiye'nin güvenliğini, huzurunu tehdit ederken, arka arkaya ve ülkenin huzurunu bozacak şekilde, taciz edici bir tarzda eylemlerini sürdürüyor. Bizim için de bugünden itibaren teröre, bütün bu şer odaklarına ve terör odaklarına karşı yürüteceğimiz süreç geniş kapsamlı bir süreçtir ve sadece bir günle münhasır değildir, bir bölgeyle münhasır değildir. Çok geniş kapsamlı bir değerlendirme dün yaptık. Alacağımız tedbirleri tek tek gözden geçirdik. İl bazında değerlendirmeler yaptık, örgüt bazında değerlendirmeler yaptık, yurt dışı ve yurt içi tehditler bazında değerlendirmeler yaptık. Başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, İçişleri Bakanlığımız, MİT Müsteşarlığımız olmak üzere güvenlikle ilgili bütün birimleri şu an itibarıyla en detay şekilde talimatlandırdık."

Davutoğlu, dün akşamki toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, kendisine, atılacak adımlar ve uygulanacak eylem planı çerçevesinde kapsamlı bir şekilde bilgi sunduğunu belirtti.

Başbakan Davutoğlu, "Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız dün İstanbul'da olduğu için ikili görüşme yapma imkanımız olmamıştı. Yarın inşallah olağan haftalık görüşmemizi İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu konuları da tabi kendisiyle de detaylı şekilde son gelişmeler bağlamında ele alacağız" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Danıştay İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

title