Haberler

Başbakan'dan HDP'ye: 3 Sene Önce Evet Demediniz

Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu; Muğla, Aydın ve Nazilli mitinglerini izleyen Habertürk'ün sorularını yanıtladı. Davutoğlu, gündemdeki konulara dair önemli mesajlar verdi.

Seçim sürecini ve tartışmaları değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Parlamenter sistem mi, başkanlık mı olsun diye tartışıyorsak, seçim sistemini ve barajı da konuşuruz. 3 sene önce barajla ilgili teklifimize "Evet" demediler, şimdi milletin vereceği oya razı olmaları lazım. Biz razıyız. Bunlar tabu değil ki. Ama meşru zemin molotof, yakma yıkma değildir." dedi

İşte Davutoğlu'nun açıklamaları:

"DEMİRTAŞ'IN 'BIRAKIRIM' DEMESİ KAÇAMAK CEVAP"

-Seçim sürecinde en güncel konulardan biri HDP'nin barajı geçip geçemeyeceği meselesi. Siz bu tartışmaya nasıl bakıyorsunuz?

Onlar daha seçime parti olarak girme kararlarını açıklamadan önce, ben bir TV programında "Herkesin iradesine saygı duyarız. Ama herkes de halkın iradesine ve sistemin işleyişine saygı duyacak" dedim. Başarı birine yazılacaksa, başarısızlık da ona yazılır. (Demirtaş'ın) "Bırakırım" demesi kaçamak bir cevap. Başarısızlıkta sorumluluğu hangi kritere göre ölçecek bilemeyiz. Barajı geçemeyince çıkıp "Halkın hatası" da diyebilir mesela.

"3 SENE ÖNCE BARAJ TEKLİFİMİZE 'EVET' DEMEDİLER"

-HDP barajı geçemezse toplumda bir kesimin sokaklara dökülebileceğine dair bir algı oluşuyor.

Bu şantajdır, tehdittir, demokrasi ile uzlaşmaz. Açıkça çıkıp tavrını ortaya koymalılar. Ya barışçıl bir siyasetçi olursun ya da terör ve şiddet yanlısı olursun. Ama "Başarılı olursam parlamentoya gider barış oyunu oynarım, başarısızlık halinde dağa çıkar savaş oyunu oynarım ya da şehirleri yakar yıkarım." dersen, aslında tam da niyetini ortaya koyan bir tutum sergilemiş olursun. "Özgürlükçüdürler, barış kelimeleri ağızlarından dökülüyor." diye bunlara oy verecek vatandaşlarımız kararlarını gözden geçirmeli. Kamu düzenini koruma konusunda hiçbir taviz vermeyiz. Şimdiden herkesi uyarıyorum, Türkiye'yi Suriye ya da Irak'a döndürmeyiz. 3 sene önce barajla ilgili teklifimize "Evet" demediler, şimdi milletin vereceği oya razı olmaları lazım. Biz razıyız.

"SEÇİM SİSTEMİ VE BARAJ DAHİL HER ŞEYİ KONUŞABİLİRİZ"

-Seçimden sonra, barajın düşürülmesi gündeme gelebilir mi?

Çok daha geniş bir ifade kullanacağım, tekrar seçim sistemini düşünürüz. Baraj da dahil olmak üzere her şeyi konuşabiliriz. Türkiye'deki siyasal sistemi konuşuyorsak, "Parlamenter sistem mi, başkanlık mı olsun?" diye tartışıyorsak, seçim sistemi tabu değil ki, onu da konuşuruz tekrar. Siyasal Partiler Yasası'nı da konuşuruz. Bunlarda hiçbir tabu kabul etmiyorum. Ama bunun tartışılacağı yer, meşru zemindir. Parlamentodur, sivil toplumdur, üniversitelerdir... Bunun yolu şiddet, molotof, yakma yıkma değildir.

"NECDET PAŞA DÖNER, GÖREVİNE BAŞLAR"

-Ağustosta Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) var. "Orada tasfiyeler gündeme gelebilir." deniliyor.

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in görev süresinin uzatılması ihtimalinden bahsediliyor... Ne diyorsunuz?

Usuller neyse, o usuller içinde hareket edilir. Necdet Özel Paşa, görevini hakkıyla ve onurla yapmış bir Genelkurmay Başkanı'mızdır. Son derece iyi bir atmosferde mesaimiz oldu. Ameliyatından sonra gelir, görevine başlar. İlk soruya gelirsek... YAŞ için yine TSK'nın geleneği var. Yanlış davranışlar içine girmiş olanlar varsa, değerlendirilir. Onların bu gelenek içinde barındırılması mümkün olmaz. Ama hiçbir subayımız da haksız muameleye maruz kalmaz.

"YAFTALAMAYA İZİN VERMEYİZ AMA PARALELCİLERİ DE BÜROKRASİDE BARINDIRMAYIZ"

- Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB) de giren "paralel yapıyla mücadele"de süreç nasıl işleyecek?

MGSB, mahrem bir belgedir. Bu belge, MGK üyelerinin katıldığı toplantıda kabul edilir, sonra bütün kurumlar gereğini yapar. Bunlar devlet mahremiyeti içinde yürüyen işlerdir. Bürokraside veya yargıda, görevini bürokratik hiyerarşi ve etik içinde yapan kimsenin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşması söz konusu olmaz. Ama amirinden talimat almak yerine dışarıdaki bir başka otoriteden talimat almaya başlayanı, kim olursa olsun ve sayıları ne kadar olursa olsun, bürokraside barındırmayız. O zaman devlet idare edilmez. Hâkimlerin, savcıların vicdanlarıyla davranmaları lazım. Yoksa adaletin tuzu dahi kokar. Ne yapılması gerekiyorsa yapılır ama kurunun yanında yaşın da yanmasına kesinlikle izin vermeyiz. Birtakım insanları devre dışı bırakmak için yapılan "paralelci" yaftalamalarına izin vermeyiz, ama gerçekten böyle bir yapının parçası ise onu bürokraside barındırmak bürokrasinin zehirlenmesine, felç olmasına yol açar.

"AKŞENER'İN ONURU BİZİM ONURUMUZ"

- Bir tür kaset iftirasına hedef olan Meral Akşener'e sahip çıktınız. Cumhurbaşkanı da aradı kendisini...

Meral Hanım, Türk siyasetinde son derece güzel, olumlu etkiler bırakmış, mert bir siyasetçidir. Saygı duyduğum da bir isimdir. İffetine ve dürüstlüğüne güvendiğim bir siyasetçi hanımefendi. Ne suretle olursa olsun, kasetler, şantajlar üzerinden biri yıpratılmaya kalkılırsa, yıpratılanın yanında oluruz. Demirtaş, Kılıçdaroğlu, Bahçeli; AK Parti Genel Başkanı olduğum için siyasi rakibimdir. Ama Başbakan olarak, onların şerefi bizim şerefimizdir, onurlarını korumak da vazifemizdir. Akşener'in onuru, bizim onurumuzdur. Sare Hanım ile aralarında bir hukuk vardı, onun için de Sare Hanım aradı konuştu, dayanışmasını ifade etti.

"17 MAYIS'TA MALTEPE'YE BEKLERİM"

-Meydanlar ne söylüyor?

Mitinglerimizde başka partilerle kıyas edilmeyecek bir coşku, hareketlilik ve katılım var. Üç ölçütüm var. Biri, katılım. Beni sükûtu hayale uğratan mitingimiz olmadı. Diğer liderler bekliyor ki kalabalık toplansın. İkincisi, coşku. Bazen beni konuşturmayacak kadar coşkulu bir kalabalık oluyor. Üçüncüsü, sokak. Mitinge sizi sevenler geliyor. Oradaki yanıltıcı olabilir. Ben mitinge gidene kadar yoldaki heyecana da bakarım. 17 Mayıs'ta Maltepe'deki İstanbul mitingine herkesi beklerim.

-Ya muhalefetin vaatleri?

Bu tür şeyler ilk anda, hesap kitap yapılmadan söylendiğinde, alıcı bulabilir. Ama nihayetinde insanlar bu tür vaatleri geçmişte çok duydukları için karşılığının olmadığını görüyorlar. Biz söyleyince biliyorlar ki yapılacak... (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Habertürk Aydın Muğla Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500

Yorumlar (99)

serdarmobilWeb@haberler.com:

HEY ALLAHIM BİZİ BU akp DEN KURTAR NEDİR BU BİKTİK BU OYUNLARDAN NEDİR BU CEKTIGIMIZ HİRSİZLARDAN ERGENEKON BALYOZ KAZMA KÜREK DİN PARALEL MARALEL KASET VESAİRE HİRSİZLARDAN SANKİ SANTRAC OYUNU OYNUYORLAR İNSAALLAH ALLAHİN İZNİYLE 7 HAZİRANDA MAT OLACAKSİNİZ

25
8
yanıtYanıtla
cCc:

bu akp ne kadar pislik çıktı yala son 5 yıl icraetleri full hainlik

19
11
yanıtYanıtla
denizmobilWeb@haberler.com:

Anadolu onun yiğidi .seninleyiz.yiğid oğlan.içanadolu komple AKP diyeceğiz

2
25
yanıtYanıtla
alimobilWeb@haberler.com:

Teklif ettiginiz seyler yine sizin menfaatinizeydi yok bilmem dar bolge secimi falan.bide zeytinyagi gibi uste cikiyolar

23
1
yanıtYanıtla
ÎhsanmobilWeb@haberler.com:

Hdp

13
11
yanıtYanıtla
Durust Mobil-ANDROID:

HDP geliyor, sonunuz yaklasiyor.

12
12
yanıtYanıtla
cevapmobilWeb@haberler.com:

Durmak yok yola devam zaman AKP zamanı..

2
21
yanıtYanıtla
MustafamobilWeb@haberler.com:

Demirtaş bunların kabusu oldu

18
3
yanıtYanıtla
ÉrkââânnnmobilWeb@haberler.com:

Barajı yüzde 8 e indirmeye kalktın HDP ise baraj Sıfır olsun dedi. Neyin kafasını yaşıyorsunuz

15
6
yanıtYanıtla
Sur kentli.. Mobil-ANDROID:

Oylar hdp ye..

20
0
yanıtYanıtla
Tüm 99 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title