Haberler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da

Davutoğlu, Taşkent'te toplu açılış töreninde konuştu: (2) "Türkiye'nin her yerinde aynı hizmet, aynı ilerleme, aynı kalkınma sağlanacak" "62. Hükümetin programını okurken, söyledim; insani kalkınma. Neden bunu söyledim, biliyor musunuz? Bu Taşkent'in içinden geldiğim için, mayam burada yoğrulduğu için, burada her bir dua ve niyazda, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen devlet felsefemizi, ninelerimizin ağzındaki dua şeklini görmüş olduğum için.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin her yerinde aynı hizmet, aynı ilerleme aynı kalkınma sağlanacak" dedi.

Davutoğlu, Konya'nın Taşkent ilçesinde yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılışı için düzenlenen törende vatandaşlara hitap etti.

Taşkent'e 5 yıl önce bakan olarak geldiğinde yine coşkuyla karşılandıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Büyük muhabbetle kucaklamıştınız. Çünkü bu topraklardan, bu dağlardan ilk defa bir bakan çıkıyor, demiştiniz. Elhamdülillah, biz o emanetin hakkını vermeye çalıştık. Buradan, Taşkent'ten Konya'ya hasta olarak yetişemeyen ve bu sebeple vefat eden mübarek Anadolu insanın çocuğu olarak, oğlu olarak, şimdi gurur duyarak, size bir şey söylüyorum, yolda gelirken Ulaştırma Bakanımızla yeni bir yol güzergahının planlaması üzerinde konuştuk. İnşallah Taşkentliler, şimdi yaşı genç olanlar bilmez ama biz biliriz, şurada Kayabaşı'nda nasıl dağı milim milim kırarak yol açıldığını biliriz. Şimdi, bir müjdeyi sizinle paylaşacağım. Bugün açılışlar dışında inşallah Konya'dan Alanya'ya kadar yolun, Taşkent'in ötesinde, Alanya yol ayrımına kadar yeni bölünmüş yol yapacağız, yani duble yol olacak."

Eğiste'nin bir yakasından diğer yakasına geçişin bazen 1 saatlik zaman aldığını, Konya-Taşkent arası yolun da 3.5-4 saatte gidildiğini anlatan Davutoğlu, yeni yapılacak 1.2 kilometre uzunluğundaki viyadükle Eğiste'nin iki yakasının birbirine bağlanacağını kaydetti.

-"Türkiye'nin en cazibeli turizm yolu olacak"

Başbakan Davutoğlu, vatandaşların, "Taşkent sizinle gurur duyuyor" şeklindeki sloganları üzerine, şöyle devam etti:

"Biz, Taşkent ile gurur duyuyoruz. Sadece benim anamın hatırası değil, bakın biz İstanbul'dayken, kışın bu Toroslar'dan anamın diyarından yine hep donmuş, yolda hasta taşırken donmuş insanların haberleri gelirdi. Oradan buraya, dağlardan aşarken donmuş insanların haberleri gelirdi. Her sene bir kaç tane. Şimdi bu yollar bölünmüş yol olarak, hastanın, ziyaretçinin, turistin emniyet içinde geçeceği yollar olacak. Bu şu demek, Taşkentliler; Alanya ile Konya öylesine bağlanacak ki bu yol, bu güzergah belki de Türkiye'nin en cazibeli turizm yolu olacak. Alanya'ya her gelen turist, Antalya'ya inen her turist, 'Şu Torosları bir göreyim' diye, Kıble Kayası'nın önünden geçeyim, Sultan suyundan bir su içeyim diyecek, bu dağlara çıkacak, inşallah."

-"Türkiye'nin her yerinde aynı hizmet..."

Alanya-Konya arasının 2 saate kadar ineceğini, Konya-Taşkent arasının da viyadük ve diğer yollar yapıldığında 1 saate düşeceğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Artık her ne hizmet olursa, ihtiyaç olursa bir saat içinde Konya'dasınız. 1 saat içinde bütün bu dağları, bayırları, o yalçın oyakları aşacağız ve Konya'ya onun da ötesine ulaşacağız. Bu değişen Türkiye'nin Taşkent'teki manzarası. Türkiye'nin her yerinde aynı hizmet, aynı ilerleme aynı kalkınma sağlanacak. 62. Hükümetin programını okurken, söyledim; insani kalkınma. Neden bunu söyledim, biliyor musunuz? Bu Taşkent'in içinden geldiğim için, mayam burada yoğrulduğu için, burada her bir dua ve niyazda, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen devlet felsefemizi, ninelerimizin ağzındaki dua şeklini görmüş olduğum için. İnsanı kalkındırmayan hiçbir kalkınma nihai hedefe ulaşamaz."

-"Taşkent bir bütün olarak kalkınacak"

Başbakan Davutoğlu, Ulaştırma denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Taşkent'e gelirken, bu ilçede yapılacak yol genişletme çalışmalarının planlamasına ilişkin de konuştuklarını belirterek, "Buradaki bazı istimlaklarla birlikte ana yol genişleyecek. Ama onun ötesinde, Ilıcapınar'a, Afşar'a, Bağcılar'a bütün bu Boğaziçi'ne giden yolumuz da ıslah edilip genişletilecek. Taşkent bir bütün olarak kalkınacak. Sadece Taştent değil biraz öncede Hadim'de de zikrettim bütün bu dağlar entegre, birbirine uyum içinde kalkınıp gelişecek. O zaman buralar bir mahrumiyet diyarı olmayacak" şeklinde konuştu.

-"Sultan suyunu biraz sonra içecek ve ebediyyen Taşkentli olacak"

Hadimi Barajı'ndan bakıldığında, İstanbul boğaziçi gibi etrafında yemyeşil bir Taşkent ve Boğaziçi olacağını kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her bir köşesinde, her bir adımında inşallah bereket olacak. Şimdi bizim bütün gayemiz, bu mahrumiyet diyarı görülen diyarların mahrumiyetlerini tümüyle ortadan kaldırmak. Ulaştırma Bakanımızı dinlediniz. O da bu dağların öbür yakasından, Ermenek'ten. Aynen bizim gibi hizmet edecek. Yine Gençlik ve Spor Bakanımızı dinlediniz, Çağatay Bey'i, o da buraya gelince Sultan suyunu biraz sonra içecek ve ebediyyen Taşkentli olacak. Sultan suyunu içen herkes, Alaaddin Keykubat'ın suyunu, Alaaddin Keykubat'ın o derin devlet geleneğini, güçlü millet iradesinin feyzini alır. Belki de bizim bu makamlara gelişimizin bir başka sebebi Alaaddin Keyktubat'ın duasıdır. Allah ona da rahmet eylesin."

"Bize bu toprakları, yalçın dağları neredeyse Malazgirt'ten önce miras bırakan pirlere selam olsun. Bu diyara konup da bu diyarın adını 'Pirlerkondu' diyenlere selam olsun' diyen Davutoğlu, şöyle dedi:

"Uzun Şıh'a selam olsun ve bütün o büyük erenlere selam olsun ki onların maneviyatı şahit olsun, bu topraklardan yetişen, bu toprakların o manevi atmosferinden feyiz almış olan, bu toprakların hemşehrisi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmak yanında en büyük onuru, onların torun olmak adına yaşayacaktır. Şimdi Gençlik ve Spor Bakanımız biraz önce zikretti hizmetlerden, inşallah kapalı spor salonumuzu açacağız."

-"Onur olarak bana yeter"

Başbakan Davutoğlu, bölgenin turizm güzergahı olmasını da dikkate alarak Tatar Teknesi'nde bir piknik alanı, Kıble Kayası'nda yürüyüş yolu yapıldığını, bölgedeki turizm imkanlarını genişleteceklerini, Taşken'i sadece Konya ve Türkiye'de değil, dünyada da bilinir kılacaklarını söyledi.

Özbekistan'a gittiğinde Özbekler'in kendisini "Taşkentli" diye bağırlarına bastıklarını anlatan Başbakan Davutoğlu, "Onların hepsi şimdi Konya Taşken'i biliyorlar. Benim de eğer onur duyacağım bir husus varsa Taşken'in ismini böylece bütün dünyaya tanıtmış olmak bana onur olarak yeterlidir" dedi.

Geçen sene geldiğinde çok ciddi yurt sıkıntıları tespit ettiğini aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Taşkentliler, ne olur imam hatibe, liseye ve yüksekokula Türkiye'nin her yerinden gelen genç kardeşlerimizi misafir olarak bağrınıza basın. Ağrı'dan, Hakkari'den, Türkiye'nin her yerinden gelen öğrencilerimiz var. Onların da bu topraklardan feyiz alması için evlerinizi onlara açın.

İnşallah hemen 2 yurt yapacağız. Yurtlarını en kısa zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığımız tamamlayacak, teslim edecek. Hem imam hatip lisesi hem de lise için lise yurtları da yapacağız. Böylece eğitim hamlesini hem Taşkent'in içinde hem de Boğaziçi beldelerimizde sürdüreceğiz. Her türlü eğitim hamlesini bugün olduğu gibi destekleyeceğiz.

Bu topraklardan Ahmet kardeşiniz gibi, Ahmet amcanız gibi daha birçok insan yetişmesi için bu kardeşlerimizin önünü açacağız. Madem ki bu topraklar bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanı çıkarmıştır, inşallah bundan sonra çok daha hizmet edecek insanları da çıkaracaktır. Bizim görevimiz onların önünü açmak. Bu uğurda ne yapılması gerekiyorsa yapacağız."

Bölgeye gelen ilk Dışişleri Bakanının kendisi olduğunu, 92 yıl içinde bu topraklara gelen ilk Başbakan olma şerefini de taşıdığını aktaran Davutoğlu, "Bu şerefi hiçbir zaman unutmayacağız. Bu toprakların çocukları olarak her zaman bu şerefi en büyük bahtiyarlık olarak taşıyacağız" dedi.

-"Allah hepsinden razı olsun"

Hemşehrilerinin dua ve desteği için teşekkür eden Davutoğulu, "Son 5 yılda defaatle Taşkent'e geldim. Sizden destek istedim, desteğinizi gördüm. Geçen bayramda geldiğimde yaşlı amcaların, teyzelerin ellerini öpmek için evlerine vardım. Nasıl balım, kuzum diye sarıldıklarını hala hatırlıyorum. Şimdi de eminim bu sokakların içine girsem, çocukken anamın hatırasına girdiğim her yerde aynı şekilde bütün teyzeler beni bağrına basarlardı. Allah hepsinden razı olsun" diye konuştu.

Davutoğlu, ellerinden gelen bütün imkanlarla Taşken'in, Toroslar'ın, Konya'nın, bütün Türkiye'nin emrinde ve hizmetinde olacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Taşken'ten bir çocuk olarak çıkmış, önce bakan, sonra başbakan olarak dönmüş olan Davutlar'ın Ahmeti'nden razı mısınız? Ne unvanı taşırsak taşıyalım bugün ve yarın sizin gözünüzün içine baktığımda ve bir muhabbet beklediğimde Davutların Ahmet'ini bağrınıza basmaya hazır mısınız? Ola ki Davutların Ahmet'i bir zorlukla karşılaşmışsa ve siz bunu duymuşsanız hemen bir Hacet Namazı'na durup ona dua etmeye hazır mısınız? Siz bunlara hazırsanız emin olunuz ki alnınızda gördüğüm o secde izi, gözünüzde gördüğüm o muhabbet, gönlünüzde okuduğum o derin irfanı da ben hiçbir zaman unutmayacağım.

Bütün amcalarımın, teyzelerimin ellerinden öpüyorum, kardeşlerimin gözlerinden öpüyorum, benimle yaşıt olanları bağrıma basıyorum ve hepinizi Allah'a emanet olun diyorum. Taşkent Allah'a emanet olsun, Taşkent'in evlatları Allah'a emanet olsun ve Taşkent'ın duası, rızası, şehadeti, şahitliği makbul olsun ki biz bu yolda onların desteğiyle hiçbir sekteye uğramadan kutlu yürüyüşümüzü sürdürelim. Allah sizden razı olsun. Allah'a emanet olun."

-Notlar

Taşkent'te toplu açılış töreninin gerçekleştirileceği meydana eşi Sare Davutoğlu ile gelen Davutoğlu, burada vatandaşları selamladı.

Meydanda "Taşkent'ten Başkent'e Davutların Ahmet", "Türkiye'yi Dünya'ya, Taşkent'i Türkiye'ye Tanıtan Başbakanımız Seninle Gurur Duyuyoruz", "Ataocağı Taşkent'e Hoşgeldiniz" şeklinde pankartlar dikkati çekti.

Davutoğlu'nun konuşması sık sık "İşte Taşkent, İşte Başbakan",  "Taşkent Seninle Gurur Duyuyor" şeklinde sloganlarla kesildi.

Konuşmanın ardından Başbakan Davutoğlu ve beraberindekiler yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılışını birlikte gerçekleştirdi. Davutoğlu açılışı gerçekleştirirken, "Hayırlara vesile olması, Taşkent'in güzel tabiyatına katkıda bulunması duasıyla, ya Allah Bismillah" diyerek kurdelayı kesti.

Başbakan Davutoğlu'na açılış sonrasında 42 numaralı Taşkent Spor forması hediye edildi.

Mitinge, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bazı milletvekilleri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de katıldı.

İstanbul'da meydana gelen ve 10 işçinin vefatıyla sonuçlanan kaza nedeniyle Davutoğlu'nun diğer programlarında olduğu gibi Taşkent'te de müzik çalınmadı.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu İstanbul Taşkent Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title