Haberler

Başbağlar Şehitleri Anıldı

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde terör saldırısı sonucu katledilen 33 vatandaş törenle anıldı.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde terör saldırısı sonucu katledilen 33 vatandaş törenle anıldı.

Erzincan'a 225 kilometre uzaklıkta bulunan Başbağlar köyünde düzenlenen anma törenine Erzincan Vali vekili Ahmet Türköz, Erzincan Belediye Başkan Vekili Karabey Atıcı, Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, Kemaliye Kaymakamı Alper Çiftçi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok başkanlığındaki CHP heyeti, AK Parti Milletvekilleri Sebahattin Karakelle ve Serkan Bayram CHP milletvekilleri, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarını ve çok sayıda vatandaş katıldı.

33 sivilin öldürüldüğü köyün muhtarlığını yapan ve yaralı olarak kurtulan Ali Akarpınar yaptığı konuşmada; "Başbağlar katliamının sorumluları adalet önünde hesap vermemeleri için tüm hukuki mücadelesini bugüne kadar bütün meşru zeminlerde devam ettirmiştir. Ancak yakalanan sanıklarla ilgili açılan dava dört duruşması Erzincan DGM'de yürütürken sebepsiz yere İzmir DGM'ye alındı. Burada yapılan 24 duruşma sonucunda 1998 yılında dava sanıklarının beraatı ile takipsizlikle sonuçlandı. Bu katliamı yapan teröristlerin olay yerine bıraktıkları bildiride açıkça yazıldığı halde adalet adına hukuk mücadelemizde tarih itibari ile Sivas'da 2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen olayın sonucu olan Başbağlar vahşetine Sivas'a gösterilen basın ce kamuoyu desteğinin gösterilmiş olmasıda ayrıca Başbağların Sivas'a kurban edildiğini göstermektedir. Başbağlar katliamından bu zamana kadar akıllarda kalan soruların cevabı verilmedi."dedi.

Daha sonra konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok yaptığı konuşmada; "Yol boyunca bu güzel coğrafyada bize yaşatılan acıları düşünerek geldim.Acınızı yasınızı paylaşmayı geldik bugün Cumhuriyet Halk Partisi heyetimiz ile birlikte Erzincan'dan ve değişik illerden gelen vekillerimiz ile birlikte buradayız.Ne yazık ki ülkemizin geleceği acılarla yüzleşilmemiş hesaplaşılmamış adalete kavuşmamış katliamlarla ölümlerle dolu. ve yeni katliamlar olmasın dediğimiz her geçen gün huzuru ve kardeşliği ve barışı özlediğimiz günlere doğru dönüyoruz. Barış bizden hiç uzakta değil. Eğer biz bu yanyanalığı bu acıları birlikte paylaşarak iyiliği büyütmeyi çoğaltabilirsek, sesimizi, acımızı, adalet arayışımızı ortaklaştırabilirsek. ve aydınlık bir gelecek için barışın ve kardeşliğin önemini eğer insanca yüreğimizde hissedebilirsek, ölümleri acıları yarıştırmadan birbirinin önüne çıkarmadan mezhepçi, ırkçı, kimlikçi, yaklaşımlardan uzak, sadece ve sadece kardeşliğin ve adaletin çevresinde ortaklaştırabilirsek her şeyi kaybettiklerimizde huzur içinde yatacaklar. Çocuklarımızda huzurlu bir geleceğe varacaklar. Bugün burada olmak dediğim gibi çok anlamlı. ve o birlikteliğe el uzatmak için sizlere sarılmak için geldik. Acınızı paylaşıyorum."dedi.

Ardından konuşan Erzincan Milletvekili Serkan Bayram ise yaptığı konuşmada; "Başbağlar demek acı, çile, keder, hüzün, ızdırap, elem demek. Hepimizde 23 sene önce yaşanan facianın acısı ve sızısı var. 2 Temmuz'da Madımakta yaşanan olaylara sebep olanları nasıl bulmuşsak Başbağlarımız da da yapılan katliamda şehir olan 23 insanımızın da katillerini bulmak, Bunları da biran önce sonuçlandırmak 23 sene boyunca elde edilen hukiki sonuçları da biran önce sonuçlandırmak başta siyasiler olmak üzere hepimizin boynumuzun borcudur. 33 tane şehidimiz 28'i olay yerinde 5 tanesi yanarak can verdi. Rabbim hepsini şahadet mertebesine eriştirsin.Onların acısı ailelerinin acısı bizim acımız. 13 yaşında şehit olan İbrahim Baltacı'nın faillerini bulmakta bizim boynumuzun borcu. Bugüne kadar sene 1993 yılında yapılan katliamda malum bir koalisyon vardı. Doğru Yol ve CHP koalisyonu olayın vukuu bulduğu zaman ve o gününü valisi mecliste açılan inceleme komisyona verdiği beyanatta hükümetten gerekli desteği bulmadım dedi. Çünkü olaylar ve deliler karartılmıştı. Akabinde 2013 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Beyin talimatları ile devlet denetleme kurulumuz harekete geçildi. Belli ifadeler alındıktan sonra yeterli delil bulunulmadığından dolayı bir rapor halinde sunuldu ama bu dosya kapandı diye düşünmeyin. Değerli başbağlılar ben elimden gelen bütün mücadeleyi sayın vekillerimizle beraber yapıp bunu bir şekilde nasıl Madımakta failler bulunduysa Başbağlarda da bu failleri bulacağız. Zoru başarırız, imkansızı Allahın izniyle sizlerin desteğiyle başaracağımıza ben inanıyorum."dedi.

Ardından konuşan Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ise; "Terör örgütlerine taşeronluk yapanlara inşallah bu şehit torunlarının sesleri ulaşırda çifte standartı bırakırlar. Şehitler ölmez. onlar Allah katında diridirler. Rabbimin inayetiylede rızıklandırılırlar. Onlar şimdi bu muhteşem tablodan bizleri izliyorlar. Bizleri gözlüyorlar. Bizler bugün buraya ne Sivas'ta ki Madımakta ki alçakça katledilen kardeşlerimizin nede Başbağlarda şehit olan canlarımızın acısını tazelemek için buraya gelmedik. Biz bugün Başbağlarlı hemşehrilerimle birlikte, 33 şehidimizle bayramlaşmaya geldik. Bugün bayram. Bugün bayramlaşmaya geldik.

İyi incelersek, iyi tahlil edersek, provakotorlerle Başbağlar katliamını gerçekleştiren provakoterler aynıdır. Bunun gerisini iyi incelememiz lazım. PKK terör örgütünün DHKP/C'nin bütün terör örgütlerinin hedefi şuydu ülkemizde; önce bizim ülkemizde, bizim memleketimizde, Sivas'ta, Kahramanmaraş'ta işte Başbağlarda bütün hedef Alevi-sünni çatışması tezgahlamaktı. Ama bizim 79 milyon insanımız Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle biz bu oyuna gelmedik. Biz bu oyunu bozduk. İçimizdeki hainler, taşeronlar bunu başaramadılar. Bugün de başaramayacaklar Allah'ın izniyle. Yeter ki biz birliğimizin dirliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza edelim. Bizim et tırnak gibi yaşadığımız bu coğrafyada bizim kardeşliğimizi bozmaya, bizim birliğimizi bozmaya hiç kimsenin hiçbir terör örgütünün gücü yetmeyecektir. Onlar o dış güçler şunu görecekler. Biz cihan hakimiyeti kurmuşuz. Biz Sakarya'da, Dumlupınar'da, Çanakkale'de kucak kucağa bu vatan için öldük. Bu vatanın her karış toprağında bu bayrağın renginde Türkünde, Kürdün'de, Alevinin de, Sünninin de kanı var burada. Bu topraklar hepimize yeter. Büyüyen, değişen Dünyada kriz yaşanırken kalkınan bir Türkiye, istikrarı ve huzuru olan bir Türkiye maalesef dış komşularımızı komşu zannetiğimiz dış güçleri rahatsız ediyor. Dolayısı ile içimizden tespit ettikleri taşeronlarla bu birliği bu kalkınmayı bozmaya çalışanlar var. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz. Allah'ın izni ile nasıl ki Çanakkale'de tek yürek, tek bilek olduysa Allah'ın izniyle sonuna kadar bu böyle olacaktır."dedi.

Son olarak konuşan Erzincan Vali Vekili Ahmet Türköz ise" Tarih boyunca ecdadımızın kanları ile sulanmış bizlere vatan olarak emanet edilmiş aziz yurdumuz üzerinde hain planları olan güçlerin, maşa olarak da içimizdeki hainleri kullandıkları bir gerçektir. Bu anlamda, 1993 yılı da Cumhuriyet tarihinin en kara yıllarından biri olarak takvimlere geçmiştir. 1993 yazında üç gün arayla gerçekleştirilen iki katliamda aynı mihrakların parmak izi mevcuttur. Bu mihraklar ki ülkemizin gelişmesini, büyümesini istemeyen ve bizi içimizden bölmek isteyenlerdir.

Değerli Başbağlılar, terörün sağı, solu ve mantığı olamaz. Nereden gelirse gelsin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en temel hakkı olan yaşama hakkına saldırı düzenleyenler, karşılarında güvenlik güçlerimizi ve devlerimizi bulacaklarıdır. Şunu unutmamak gerekir ki gerek Sivas'ta gerekse Başbağlar'da da yapılan bu katliamlar ülkeyi karıştırmak, kardeşi kardeşe kırdırma provasıydı. Ancak Bu aziz millet bu oyuna gelmedi. O günde bu oyuna gelinmedi bugünde gelmeyeceğiz. Güzel ülkemizi basiret sahibi insanımızı asla bölemeyecektir. Başbağlar köyümüzde, yaşanan bu üzücü olay sonunda, feraseti ve metanetiyle kardeş kavgasının çıkmasına izin vermemiştir."dedi.

Gerçekleştirilen törenin ardından "Başbağlar Şehitlik Anıtı" ve Başpınar köyünde ki Şehitlik Anıtında ziyaret edilerek, dualar edildi. - ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Kemaliye Erzincan Sivas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

title