Haberler

Başbağlar Katliamının 21'inci Yılında 33 Köylü Anıldı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK tarafından öldürülen 33 kişi, katliamın 21'inci yılında anıldı.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK tarafından öldürülen 33 kişi, katliamın 21'inci yılında anıldı. Katliamı yaşayanlar ve yakınları, faili meçhul olarak kalan Başbağlar katliamını yapanların yakalanarak adalete teslim edilmelerini istedi. Törende hazır bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba sokaklarda kellelerin dolaştırıldığı, karnında bebeği ile masum kadınların katledildiği Ortadoğu ve dünyaya mesaj vererek " Sivas'taki acının da Başbağlar'daki acının da bizim acımız olduğunu asla unutmamamız gerekiyor" dedi.

Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993 günü akşam saatlerinde giden 100 kişilik PKK'lı grup köy halkını meydanda topladı. Propaganda yapan teröristlerin daha sonra otomatik silahlarla açtığı ateş sonucu 28 kişi hayatını kaybetti. Teröristler, bir kadın ile biri çocuk olmak üzere 5 kişiyi de ateşe verdikleri evlerde yaktı.

Erzincan'a 223, Kemaliye'ye 70 kilometre uzaklıkta, Yukarı Barasor Vadisi'nin en son köyü olan Başbağlar köyündeki anma törenine Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Ak Partili Cemalettin Başsoy, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ak Parti milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Cemal Akın, CHP milletvekilleri Muharrem Işık, Haydar Akar, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Kemaliye Belediye Başkan Vekili Nurcan Özçelik, İl Jandarma Komutanı  Albay Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katliamdan yaralı olarak kurtulan Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar, 2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta Madımak Otelinde 37 insanın katledildiğini anımsatarak "Haince hazırlanan plan, sözde Sivas katliamını bahane ederek 5 Temmuz 1993 Pazartesi günü Başbağlar köyünü kana buladılar. Başbağlar, Türkiye'de en büyük faili meçhul kalmış toplu katliamdır. Bizler sabırla terörize olmadan, yıkmadan, devlet malına zarar veremeden, hukukun üstünlüğü içerisinde hakkımızı aramaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Saldırıda eşi, oğlu, kardeşi ve yakınlarını kaybeden 70 yaşındaki Arife Akpınar "Her an ölüyorum. Ağlamaktan gözlerimi kaybettim. Her şeyimi kaybettim. Devletten bunların bulunmasını istiyorum. Başka bir şey istemiyorum. 21 yıldır gözlerimin yaşı ile ekmek yiyorum " dedi.

Saldırıdan yara almadan kurtulan Necati Aydınoğlu ise köyde her tarafın yandığını anımsatarak "Hiçbir suçlu yakalanamadı. Suçlular nerede, bunları kim bulacak bilemiyorum. Acılarımız ilk günkü gibi taze hiç dinmedi" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,"Yalnızca Türkiye'ye değil,  her gün kardeşin kardeşi boğazladığı, sokaklarda kellelerin dolaştırıldığı,  karnında bebeği ile masum kadınların katledildiği bir dönemde, Ordadoğuya ve dünyaya ciddi bir mesaj veriliyor. Sivas'taki acının da Başbağlar'daki acının da bizim acımız olduğunu asla unutmamamız gerekiyor. 21 yıl önce bir gece yarısı masum çaresiz insanları katleden insanlarının kim olduğunun ortaya çıkarılması gerekiyor. Herkes bu katillerin bulunması için çaba göstermeli" dedi.

Ak Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ise yaptığı konuşmada ateşin sadece düştüğü yeri yakmadığını belirterek. "Bizim 77 milyon insanımızın da yüreğini yakıyor. İşte onun için buradayız. İspatı vücut için buradayız. Sivas'tayız, Başbağlar' dayız" diye konuştu.

Son olarak konuşan Vali Abdurrahman Akdemir de terörün sağı ve solu olmadığına dikkati çekerek, "Nereden gelirse gelsin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına,  en temel hakkı olan yaşama hakkına ve devletin güvenliğine saldırı düzenleyenler her zaman karşılarında devletimizi ve aziz milletimizi bulmuşlardır" dedi.

Başbağlar Anı ve Kültür Evi'nin gezilmesinin ardından tören, katledilen 33 masum insan için yapılan Şehitlik Anıtı'nda Kuran-ı Kerim  okunması ve dua edilmesinin ardından sona erdi. - Erzincan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Veli Ağbaba Kemaliye Ak Parti Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
title