Haberler

Başarısızlıklarından Hangi Yetkili Sorumlu?

Güncelleme:

Urfa'da LYS'ye giren öğrenciler hem 45 dereceyi aşan hava sıcaklığıyla hem sınav stresiyle uğraşmak zorunda kaldı. Klimaların olmadığı sınıflarda sınava giren öğrenciler sıcak havadan bunaldı. Elektrik kesintileri ve ulaşım da eklenince veliler adeta isyan etti.

Cumartesi fen bilimleri, pazar günü ise Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) son oturumu olan edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) yapıldı. LYS-3'ün sona ermesiyle bu yılın LYS maratonu sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava 857 bin 32 aday başvuru yapmıştı. Sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü. LYS-3'te, adaylar Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testinin sorularını yanıtladı.
Türkiye'de ve Kıbrıs'ta cumartesi ve pazar günü yüz binlerce öğrencinin girdiği sınavlar Urfa'da da gerçekleştirildi. Ancak Urfa'daki sınavlar sıcaklık, ulaşım ve elektrik kesintileri gibi zorluklar altında yapıldı. Öğrenciler sıcak havadan dolayı bunalırken veliler olanlara sitem etti. Klimaların bulunmadığı bazı sınıflarda iki öğrencinin sıcaktan bunalarak bayıldığı da iddia edildi.

OKULLARDA KLİMALAR YOKTU
Şanlıurfa'da yapılan sınav oturumlarında öğrenciler 45 derece ve üzerini bulan hava sıcaklıklarında sınava girmek zorunda kaldı. Bazı okullarından bir kısım sınıflarında klimaların olmaması öğrencilere zor anlar yaşattı. Sıcaklığın mevsim normallerinin üstüne çıktığı Urfa'da sınav esnasında bazı öğrencilerin fenalaşarak bayıldığı kaydedildi.

EŞİTLİK ADINA KLİMASI AÇILMAYAN DA VARDI
Öğrencilerin sınav stresinin yanında sıcaklıklarla boğuştuğu Urfa'da aynı okulda bazı sınıflarda klimalar bulunurken bazı sınıflarda klimaların bulunmaması tepkiyle karşılandı. Klimaların olduğu sınıflarda sınava giren öğrenciler diğerlerine göre şanslı sayıldı. Bazı okullarda ise Temel-Dursun fıkralarını aratmayan ilginçlikler yaşandı. İdareciler eşitliğin sağlanması adına kliması olan sınıfların klimasını açtırmadı.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ
Urfa'da sınava giren öğrencilerin şansızlığı sadece sıcakla bitmedi. Klimaların olduğu okullarda sınava giren öğrenciler bu kez elektrik kesinlerinin sona ermesini bekliyordu. Okullarda klima olmasına rağmen uzun süren elektrik kesintilerinden dolayı öğrenciler yine sıcak ve bunaltıcı ortamda sınava girmek zorunda kaldı.

ULAŞIMDA ZORLUKLAR YAŞANDI
Öğrencilerin girdikleri okulların bazılarının kenar mahallerde olması ve ulaşımın tam olarak sağlanamaması öğrencilerin sınav merkezine ulaşmalarında sıkıntı yaşamalarına neden oldu. Veliler ÖSYM'nin sınav merkezini belirlerken ulaşımı neden göz önüne almadığı yönünde tepkilerini dile getirdi.

VELİLER YAŞANANLARA İSYAN ETTİ
Klimasız sınıflar, ulaşım sorunu ve elektrik kesintilerinin yaşandığı Urfa'da öğrenci velileri yetkililere sitem etti. Öğrencilerinin sınıflardaki sıcaklık yüzünden sınava konsantre olamadıklarını kaydeden veliler, yetkililerin duyarsız davrandıklarını kaydetti. Öğrencilerinin kenar mahallelerde bulunan ve dağlık bölgelerindeki okullarda sınava girmek zorunda kalan veliler ise yolu bulmakta zorlandıklarını ve toplu taşıma araçlarının bu okullara yakın gitmediğinden şikayet etti. Öğrenciler sınavda ter dökerken veliler ise hem dua etti hem de yetkililere sitem etti. Öte yandan vatandaşlar sosyal medya hesabından da yoğun bir şekilde sitemlerini dile getirdi.

'50 DERECEDE YAPILAN LYS NİHAYET BİTTİ!'
Öğretmenler de duruma isyan etti. Sosyal medyadan yaşananları anlatan öğretmenlerden birisi, şunları kaydetti: "Evet bu yıl da öğrencilerimle birlikte LYS'ye gireyim dedim ve son sınava yani edebiyat coğrafya sınavına Yüzbaşı Ali Saip Ursavaş lisesinde girdim. Ortam aynen şöyleydi: sınıflarda klima yok, sınıf güneşe karşı cayır cayır yanıyor. 50 derece civarında sıcaklık. Sınav başlamadan öğrenciler şıpır şıpır terlemeye başladı bile. Sınav başlayınca öğrenciler bir yandan soru çözmeye çalışıyor bir yandan terlerini silmeye çalışıyor ara ara da soru kitapçıklarını yelpaze olarak kullanarak serinlemeye çalışıyorlar. Sınavın ortasında başta görevli öretmenler olmak üzere öğrencilerin çoğu da uyuklamaya başladı. İşte böyle bir ortamda Urfalı ve doğulu öğrenciler sınava girdiler. Bakın şimdi mademki biz ilimizin başarısını bu ortamda yapılan LYS ile ölçüyoruz o zaman bizim başarı sıralamasında sonlarda olmamız gayet normal değil mi? Ya da bu başarısızlıkta bu durumun etkisi yok mu? Buradan başta Urfa'nın 12 milletvekili olmak üzere bütün doğu milletvekillerine sesleniyorum: eğer yiyorsa mecliste yumruklarınızı masaya vurun ve durumu gündeme getirin. Neyse bütün öğrencilere başarılar diliyorum!"

KONTROL YAPILMADI İDDİASI
Başka bir öğretmenin iddiası ise skandal niteliğindeydi. Sosyal medyadan yazan öğretmen, "Sıcaklık, sınav stresi, uyuma, başarı hepsi birbiriyle bağlantılı haklısın bu ortamda başarı biraz zor olur ama binaya girişte dikkat ettiniz mi hiç aranmadık kimliğe bakmadılar, üstümüzde telefon vb. elektronik cihaz var mı diye yoklamadılar bile. Bu ortamda sınavın tarafsız yapıldığını düşünmüyorum." diye kaydetti. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Eğitim Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title