Haberler

Başarılı işadamı Cengiz Samancı TOKKDER dergisine sektör ile ilgili gelişmelerden bahsetti.

ilandır
Güncelleme:

Başarılı işadamı Cengiz Samancı TOKKDER dergisine konuştu.

1- Firmanızdan ve sunduğu hizmetlerden bahseder misiniz?

Şirketimiz Anımtur, 2010 yılı itibarıyla, Amerika merkezli olan Dollar Rent A Car markasının Türkiye temsilciliğini almıştır. Uzun senelere dayanan Rent A Car tecrübelerimizin üzerine temsilciliğini aldığımız marka eklenince ciddi ivme kazandık ve Türkiye geneli ağımızı oluşturmaya başladık.

Hali hazırda; Atatürk Havalimanı Dış Hat ve İç Hat, Taksim, Kadıköy, İzmir 'de Adnan Menderes ve Alsancak ofislerimiz ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Ankara Esenboğa, Kayseri, Trabzon, Safranbolu, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mersin 'de de alt lisansiyelerimiz bulunmakta.

2015 yaz sezonuna kadar, öncelik sırasına göre, Antalya, Bodrum, Dalaman, Gaziantep ile başlayan bir ofis açılış planlamamız var ve üzerinde çalışmaktayız.

Dollar Rent A Car; Dünya standartlarında kiralama hizmeti vermektedir. Bizler de Türkiye 'de aynı standartlar ve yerel müşteri beklentileri kapsamında "mutlu müşterilerimiz olsun" vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

Müşterilerinizden beklentileriniz nelerdir? Keyifli bir günlük kiralama tecrübesi yaşamak için müşterilerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Müşterilerimizin tek yapmaları gereken şey beklentilerini bizimle paylaşmak. Var olma sebebimiz müşterilerimizin mutluluğu ve bu bakış açısı ile keyifli bir kiralama gerçekleşmesi için çalışmaktayız. Kiraya vermekte olduğumuz araçlar müşterilerimiz için filoya dahil ediliyor ve kendi arabaları ile kullanmalarını bekliyoruz. Müşterilerimiz de bu bakış açısı ile zaten kendi arabaları gibi kullandığı için sonraki müşterimizin de düzgün bir hizmet alabileceği, düzgün bir araba kullanabileceği zincir oluşmuş oluyor.

Günlük Kiralama şirketi tercih ederken müşterilerin dikkat etmesi gereken konular hangileridir? TOKKDER üyesi bir firmadan günlük kiralama yapmanın avantajları nelerdir?

Sektörümüzde hali hazırda tanımlanmış standartlar ve yeterlilik belgesi gibi uygulamalar yok. Bu nedenle bizler kendi standartlarımızı belirleyerek faaliyetlerimizi düzenliyoruz. Bu esnada TOKKDER 'de bizlere ciddi bir vizyon katıyor.

Kiralamayı gerçekleştirecek gerçek veya tüzel kişilerin kendini ispatlamış firmalar ile çalışmalarını ısrarla tavsiye ediyorum. Çünkü sektörde çok fazla sayıda marka temsilcisi olmayan, standartları olmayan, kötü niyetli davranabilen oyuncularımız da var. Bunların denetlenmesi ve cezai müeyyidelerin uygulanması da mümkün olmadığından, kiralama yapan kişilerin mağduriyetleri ile ilgili pek çok vaka işitmekteyiz. Bu nedenle, kiralama gerçekleştirmeden önce, şirket kimdir, hangi kapsamda kiralama hizmeti vermekte, nasıl bir filo ile hizmet vermekte gibi kriterleri herkesin gözden geçirmesi ve özellikle kiralama sözleşmesini dikkatli okuyarak, imza attıkları her belgede içeriği gözden geçirmelidir. En önemli faktörlerden biri de, yardım ihtiyacı olduğunda kiralama gerçekleştiren şirketin nasıl reaksiyon gösterdiğidir. Arabalarımız yolda ilerlediği sürece müşterilerimiz sıkıntı yaşamaz. Ta ki, araçla ilgili veya kullanımla ilgili bir problem çıktığında, araç sahibinin ne kadar zamanda, nasıl bir destek verdiği çok önemlidir. Düşünün ki; aileniz ile seyahattesiniz ve gecenin bir zamanı, yolun bir yerinde problem yaşadınız. Aradığınız yer size kısa sürede destek vermeyecekse verdiğimiz hizmetin hiçbir kıymeti yoktur. Bu nedenle kiralama öncesi bu konunun da titizlikle gözden geçirilmesi gerekmekte.

Kiralama gerçekleştirecek kişiler açısından, firmanın TOKKDER üyesi olması da önemli bir referanstır. TOKKDER 'in üye seçiminde titizlikle davranması, sonrasında üyelerine sürekli vizyon katması nedeni ile müşteriyi mağdur edecek üye bulunmamakta. Bu nedenle, kiralama gerçekleştirecek kişinin bunu da sorgulamasında ciddi fayda var.

Günlük Kiralama Türkiye'de pahalı mıdır?

Girdi maliyetlerine baktığınız zaman ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Emsal aldığımız Avrupa ve Amerika pazarı ile kıyasladığımız zaman kabul edilebilir ve tercih edilebilir fiyatlar ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Diğer yandan baktığımızda da Emsal pazarlara göre ciddi bir vergi yükü ile filomuza arabaları dahil ettiğimiz gibi, pek çok maliyet kaleminde dezavantaja sahip olarak hizmet vermekteyiz.

Son zamanlarda en belirgin yükselme Havalimanı ofislerindeki kira ve yönetim katılım bedellerinde görülmekte. Benzer şekilde 2014 yılına girerken Otomotiv sektöründe vergi yükünün ciddi şekilde artması Otomotiv sektöründe daralmaya neden olduğu gibi, bizlerin de filomuza ilavelerimiz zorlaştı. Tüm bunları aynı oranlar ile kiralama bedellerine de yansıtamadık.

Bizler, maliyet artışlarımızı, operasyonel süreçlerimizi optimize ederek absorbe etmeye çalışırken ve piyasadaki kuralsız rekabet ile mücadele ederken, sürecin en büyük faydası müşterilerimiz tarafında yaşandı. Geçmiş yıllardaki maliyet / enflasyon / fiyat dengesine vb parametrelerine baktığımız zaman, müşterilerimiz satın alma parametresine göre geçmiş yıllara göre ciddi avantaj elde etti.

Pahalı kavramını birde araba satın almak / kiralamak penceresinden değerlendirmek gerek. Günün koşulları gereği bir kullanıcı aracı satın aldığında ihtiyacını kaça mal ediyor, ihtiyacı olduğunda kiralarsa kaça mal ediyor bakmak gerek. Bu perspektiften bakacak olan tüm araba kullanıcıları kiralamaya dönecektir.

Günlük Kiralama ülkemizde sizce daha da yaygınlaşacak mı?

Sektörümüzün son yıllarına baktığınız zaman yıllık % 16 – 18 'lere organik büyümesi zaten mevcut. Bu da hem yurt dışından Türkiye 'ye gelen turistlerin kiralama hizmetine daha çok ilgi göstermesinden, hem ülkemizde kiralama hizmetinin her geçen gün daha çok kabul görmesine, hem de havayolu seyahatlerinde ortaya çıkan büyümenin sayesinde oluyor.

Son yıllara baktığımız zaman, yurt dışından gelen, bir havalimanına indikten sonra kiralama gerçekleştirerek ülkemizi gezen, seyahat bitiminde bir başka havalimanında aracı iade ederek ülkesine dönen turistlerde önemli bir artış var. Dolayısıyla bu gelişimden sektörümüz olumlu etkileniyor.

Ülkemizde yerel müşterilerin kiralama hizmeti ile tanışması ve kullanması da her geçen gün artıyor. Eskiden çevreden emanet araba almakla ihtiyaç karşılanırken, şimdi kullanıcılarımız internetin başına geçiyor, alternatiflerine ve kampanyalara bakıyor, rezervasyonunu yapıyor, gelip araç kiralama hizmetini satın alıyor. Bu yöndeki gelişim de sektörümüzün büyümesini sağladı.

Aynı şekilde, havayolu ulaşımının çoğalması ve ucuzlaması da ciddi bir katkı sağladı. Eskiden insanlar kendi arabaları ile binlerce kilometre yol kat ederek seyahat ederlerdi. Şimdi ise, uçak biletini alıp bir saat sonra gitmek istediği şehre ulaşıyor, kiralamasını gerçekleştiriyor ve azami 1,5 saat sonra olmak istediği yere ulaşmış oluyor.

Dünya genelinde, trafikte % 35 – 40 aralığında kiralık araç vardır. Ülkemizde bu oranın henüz yarı yarıya olmasından da doygunluk seviyesine gelmediğimizi ve büyümenin devam edeceğini tespit ediyoruz.

Günlük Kiralamanın yaygınlaşması için gerekli olan unsurlar sizce nelerdir?

En belirgin ihtiyaç; kiralama faaliyetinin disipline edilmesi. Ülkemizde hiçbir belge ve yetkinlik edinmeden yapılabilecek nadir işlerden birini gerçekleştiriyoruz. Duvara bir Vergi Levhası takmanız ve ofisi açmanız kiralama şirketi olmanız için yeterli. Buda, başta haksız rekabet olmak üzere pek çok sıkıntıya neden oluyor. Bizler, işimizi profesyonelce yapmaya çalışırken buna neden olan girdilere katlanmaktayız.

Bu sırada, bu girdiler ile işi sürdürmeyen işletmelerin oluşturdukları fiyatlar ve aksak hizmet standartları ile mücadele etmek durumunda kalıyoruz. Hizmeti olması gerektiği gibi alamayan ve sonrasında mağduriyet yaşayan müşterinin kiralama hizmetine küsmesi bizim sektör olarak en büyüm kaybımız. Kaldı ki; yaşadığı olumsuz tecrübeyi çevresindeki kaç kişiye aktardığımı ve kaç kişinin sektörden uzaklaştığını sizler de tahmin edebiliyorsunuz. Her bir müşteri bizler için kıymetlidir. Hedefimiz müşteriyi mutlu etmek, tekrar gelmesini sağlamak, hatta çevresindeki insanlara da şirketimizi ve sektörümüzü övgü ile anlatarak yeni müşteriler kazandırmasıdır. Bu sırada müşterilere sıkıntı yaşatan bir rakip kendi şirketine zarar vermekle kalmayıp sektöre de ciddi yara vermektedir.

Özetle; Konuya taraf olan İçişler Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ulaştırma Bakanlığı altında faaliyet gösteren ilgili birimlerin, sektörümüzün STK 'ları olan TOKKDER ve TURSAB 'ın Karayolu Ulaştırma Oto Kiralama Komitesi gibi destek verebilecek noktalar ile bir araya gelip kural ve yeterlilikleri tespit ederek devreye alması gerekmektedir.

7- Otomotiv markaları ve bayileri, bankalar ve devlet kurumlarından ayrı ayrı beklentileriniz nelerdir?

Otomotiv markalarından beklentimiz; faaliyetlerimize odaklanarak, bize özel uygulamalar ve çözümler üretebilmeleri. Her geçen gün filo sayılarımız ve önemimiz artıyor. Satın alma sürecinde bizlere verecekleri destekler sayesinde daha çok ilerleyebilir, daha fazla araba ile hizmet verebilir hale gelebiliriz. Benzer şekilde serviste geçirilen süreler bizim için ciddi zaman ve ciro kaybıdır. Servis süreçlerinin hızlanması bizlere ciddi ivme kazandıracaktır. Yine bakım ve onarım maliyetleri bizler için son derece kritik konulardır. Bu konuda da bizlere özel çözümler oluşturabileceklerini tahmin ediyorum. Satın aldığımız arabaların ekonomik ömürlerini tamamlamaları ile filodan çıkışları, ardından de yeni alımlar başlar. Bu döngü içerisinde takas, 2.el araç değerlendirme gibi operasyonlarda da bizlere önemli destekler verebileceklerdir. Burada belirtebileceğim en temel konu, bizler bize en çok destek veren marka ile faaliyetlerimizi sürdürmek durumundayız. Dolayısıyla; hangi otomotiv markası bize daha yararlı öneriler sunarsa geri dönüşü de memnuniyetlerine sebep olacaktır.

Bankalardan beklentimiz; sizlerin de bildiği üzere sermaye ağırlıklı bir iş yapmaktayız. Dünya genelindeki emsal ülkelere baktığımızda öz malı araç yatırımı % 15 'ler mertebesinde. Bu da % 85 dış finansal kaynak ile sistemlerin döndüğünü gösteriyor bizlere. Türkiye 'de ise bu oranın çok uzaklarındayız. Buda; Finans piyasamızın bizlere odaklanarak önemli katma değerler yaratabileceğini göstermekte. Finans piyasasındaki oyuncular sektörümüze ve de sektörü ciddi temsil eden şirketlere baktıklarında risk analizimizin de kabul edilebilir olduğunu görecek, duyacakları heyecan ile bizler için destek sağlayıcı projelere girişeceklerdir.

Devlet Kurumlarından beklentimiz; Az önce belirttiğim üzere sektör ile kaide ve yeterliliklerin vücuda getirilmesi ciddi bir ihtiyaç. Bunula birlikte, sektörümüzün gelişmesini, ülke ekonomisine katma değer yaratacak işler yapmamızı istiyorlarsa, sektörümüze özel ÖTV vb. mevzuatlar ile ilgili düzenlemeler gerekmekte. Bizler yatırımlarımızı ticari amaç ile gerçekleştirmekteyiz ve faaliyetlerimiz ile bir katma değer oluşturmaktayız. Dolayısıyla şahsi araba alımı gibi değil de, ticari faaliyetimizi destekleyici yönde vergi mevzuatının düzenlenmesi yarar sağlayacak kanaatindeyim. Komşumuz olan Yunanistan 'a bile baktığımızda sektörümüzün ne kadar gerilerde olduğunu göreceğiz. Sektörün gelişimi için bu tarzda düzenlemeler önemli.

En önemli ihtiyaç ise İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet birimler tarafından gerçekleştirilecek düzenlemeler. Son zamanlarda özellikle çalınan ve Suriye 'ye götürülen arabalar kanayan yaramız. Bu konuda bir düzenleme gerçekleştirilmediği takdirde sektörümüzdeki pek çok önemli oyuncu faaliyetlerine son vermek zorunda kalacak. Örnek vermek gerekirse, çalınan ve Suriye 'ye götürülen arabalar nedeni ile zararı 5 milyon TL 'yi aşan şirketlerimiz var.

Yine Emniyet birimleri tarafından sürat ile düzenlenmesi gereken konu, cezai müeyyidelerde ruhsat sahibi olarak bizlerin müteselsil sorumlu olmasıdır. Örneğin kaza gerçekleştiren bir müşterimizin arabamıza ve şirketimize verdiği zararlar ile mücadele etmek durumunda olduğumuz gibi, karşı tarafa verdiği zararlar nedeni ile ortak sorumluluğumuz bulunmakta. Dolayısıyla bir 3.şahıs tarafından verilen zararı da bizzat karşılamak durumunda olduğumuz zamanlar oluyor. Benzer şekilde adli açıdan suç (kaçakçılık vb.) işleyen kişinin sucu tespit edildiğinde bizler de araç sahibi olarak sürece taraf olmak zorunda kalmaktayız. Dolayısıyla, kiralık araç olduğunu belgelediğimiz taktirde sorumluluğumuzun ortadan kalkması gerektiğine inanmaktayım.

Trafik birimleri tarafından da ihtiyaç duyduğumuz bir düzenleme trafik cezaları ve kaçak geçişler ile ilgilidir. Kiralama bitimi sonrasında şirketimize ulaşan ceza ve kaçak geçişleri ödemek, sonrasında da müşteriye dönüp tahsil etmek durumundayız. Tahmin edeceğiniz üzere aylar sonra karımıza çıkan durumlarda, her zaman müşterimizden tahsil etme imkanı olmuyor. Bu nedenle, ilgili bir birim ile temasa geçerek ve bu işin kiralama sürecinde gerçekleştiğini ibraz etmek sureti ile araba üzerinden düşümünü yapabilmemiz, ilgii kişinin TCK No vb. ile ilişkilendirilmesine ciddi ihtiyacımız vardır. Böylece, kusuru işleyen kişi devletimizin muhatabı olacak ve er yada geç kişiden tahsili gerçekleşecektir.

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Taksim Advertorial Haberler Advertorial Sondakika Advertorial Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
title