Haberler

Barzani'nin Görev Süresi 2 Yıl Daha Uzatılacak

Güncelleme:

2005 yılından beri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi BaşkanI olan Barzani'nin, 20 Ağustos'ta bitecek görev süresi iki yıl daha uzatılacak.

2005 yılından beri Bölgesel Başkan olan Barzani'nin, 20 Ağustos'ta görev süresi bitecek. Barzani, IKBY Parlamentosu'nun alacağı yeni kararla 2 yıl daha başkanlık koltuğunda kalacak. Yarı parlamenter sistemle yönetilen Kürt bölgesinde halihazırda başkanı halk seçiyor.

MECLİS SEÇSİN ŞARTI

Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bundan sonraki başkanlık seçimlerinin de halk oyuyla yapılmasını istiyor. Ancak bölgenin KDP'den sonraki en güçlü iki partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi, Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına sıcak baksalar da bazı şartlar öne sürüyor. Her iki siyasi parti, parlamenter sistemin daha iyi işleyeceği gerekçesiyle "bölgesel başkan"ın bundan sonra mecliste seçilmesinde ısrar ediyor. Bunun için yerel anayasada değişikliğe gidilmesi isteniyor.

"OYLAMAYA SUNULURSA KABUL EDİLEBİLİR"

KDP Milletvekili Ali Halo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başından beri bölge başkanının halk tarafından seçilmesini savunduklarını belirterek, "Bu uygulandı ve başarılı da oldu. Mesut Barzani yüzde 70 oy alarak başkan oldu. Ancak Kürdistan bölgesinin içinden geçtiği hassas süreçten dolayı başkanın halk tarafından seçilmesinde ısrarcı değiliz. Eğer bölge başkanının meclis tarafından seçilmesi gerektiği yönünde bir kanaat oluşur ve mecliste oylamaya sunulursa kabul edilebilir" dedi.

"DEMOKRATİK DÜZEN DAHA ÇOK İLERLEYECEK"

Goran Hareketi Milletvekili Mahmut Hacı Ömer de "Bizim savunduğumuz temel düşüncelerden birisi başkanlığın meclis tarafından seçilmesidir. Bize göre en uygunu parlamenter sistemdir. Kürdistan'da yarı parlamenter bir sistem var. Bölge başkanı meclis tarafından seçilir ve gerekli anayasa değişiklikleri yapılırsa o zaman tam parlamenter sisteme geçmiş oluruz. Bu şekilde demokratik düzenin daha çok ilerleyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

KYB Milletvekili Revaz Faik ise parlamenter sistemde ısrarcı olacaklarını söyledi. Faik, bunun için Barzani'nin, halk tarafından değil, mecliste seçilmesini istediklerini belirtti.

BARZANİ 10 YILDIR BAŞKAN

İlk olarak 2005 yılında meclis tarafından 4 yıllığına başkanlığa seçilen Barzani, 2009'da halk oylamasıyla ikinci kez başkanlığa seçilmişti. İkinci dönemi 2013'te dolan Barzani'nin görev süresi meclisin kararıyla 2015 ağustosuna kadar uzatılmıştı. Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına dönemin muhalefet partisi Goran Hareketi sert tepki göstermişti. Ancak artık iktidarın ortağı olan Goran Hareketi ve diğer siyasi partiler, IŞİD şiddeti ve ekonomik kriz nedeniyle Barzani'nin "bölgesel başkan" olarak kalmasına destek veriyor.

IŞİD SALDIRILARINDAN BÖLGESİNİ KORUDU

IŞİD krizinde ABD ve Batı ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin Kürt bölgesine destek olmasını sağlayan Mesut Barzani, koalisyon ülkelerinin yardımıyla Kürt bölgesinin üç ili Erbil, Süleymaniye ve Duhok'un IŞİD saldırılarından korunmasında etkili oldu. Bu süreçte Peşmerge için merkezi Irak hükümetinden alınamayan birçok ağır silah Batı ülkelerinden alındı. Peşmergeye, Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yaşadığı Kobani'ye gitmesi talimatını veren Barzani, söz konusu silahlı birliğin Türkiye topraklarından sınırın diğer tarafına geçişi için Ankara'nın desteğini aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

Pesmerge AhmetmobilWeb@haberler.com:

Gerçek bir lider güvenilir hatırı sayılan bir devlet ADAMI

4
0
yanıtYanıtla
SonaermobilWeb@haberler.com:

Başındaki sarığı 2 yıl daha takacak yıkamadan.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title