Haberler

Barzani: Maliki'nin Sözleri Çok Ağır ve Tehlikeli

Güncelleme:

Maliki'nin "Erbil ve Kürdistan, IŞİD'in ve teröristlerin merkezi haline geldi" sözlerine sinirlenen Barzani, "Bu söylediklerini ispat etmeli ya da hesap vermelidir" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Bağdat'taki yöneticilerin algısı ve düşüncesiyle devam edilirse Irak'ın çökeceğini savunarak, yeni dönemde başbakanlık için Nuri Maliki dışında bir adayın belirlenmesi gerektiğini belirtti.

"ÇOK AĞIR VE TEHLİKELİ BİR İTHAM"

Irak Başbakanı Maliki'nin, haftalık konuşmasında, "Erbil ve Kürdistan bölgesi, IŞİD'in ve teröristlerin merkezi haline geldi" biçimindeki sözlerini de değerlendiren Barzani'nin "Bu, çok ağır ve tehlikeli ithamdır. Maliki ya bu söylediklerini ispat etmeli ya da hesap vermelidir. Irak Başbakanı, teröristlerle savaşırken şehit olan Peşmergenin kanına karşı bir nebze olsun saygılı olmalıydı ve vicdan taşımalıydı" şeklinde konuştuğu bildirildi.

Barzani, Erbil'deki resmi konutunda Irak Ulusal Koalisyon Lideri İyad Allavi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, görüşmede iki lider, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Musul'u ele geçirmesinin ardından ülkede yaşanan krizden çıkış yollarını ele aldı.

"ŞAYET YENİ DÖNEMDE DE BÖYLE DEVAM EDİLİRSE IRAK ÇÖKER VE PARÇALANIR"

Barzani'nin konuşmasında, merkezi Bağdat hükümetinin, ülkeyi mezhepçilik ve etnik çatışmalara kurban ettiğini ileri sürerek, "Şayet yeni dönemde Bağdat'taki yöneticilerin algısı ve düşüncesiyle devam edilirse Irak çöker ve parçalanır. Bu yüzden kardeşlerimizin tümü ve ulusal güçler, sonraki başbakan adayıyla ilgili tavırlarını açıkça ortaya koymalıdır. Siyasi süreçte şeffaf hareket etmelidirler. Başbakanlık için Nuri Maliki dışında yeni bir aday belirlenmelidir" dediği ifade edildi.

"MALİKİ BU SÖZLERİNİ YA İSPAT ETMELİ YA DA HESAP VERMELİ"

Irak Başbakanı Maliki'nin, haftalık konuşmasında, "Erbil ve Kürdistan bölgesi, IŞİD'in ve teröristlerin merkezi haline geldi" biçimindeki sözlerini de değerlendiren Barzani'nin "Bu, çok ağır ve tehlikeli ithamdır. Maliki ya bu söylediklerini ispat etmeli ya da hesap vermelidir. Irak Başbakanı, teröristlerle savaşırken şehit olan Peşmergenin kanına karşı bir nebze olsun saygılı olmalıydı ve vicdan taşımalıydı" şeklinde konuştuğu bildirildi.

Maliki'nin başarısızlığını, Kürtlere attığı iftiralarla örtmek istediğini öne süren Barzani'nin ayrıca terörizmle mücadeleyle, Sünni halkın meşru taleplerinin birbirine karıştırılmaması uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, Allavi de Irak'taki siyasi, askeri ve ekonomik krizin derinleşmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Irak'ta ortaklık prensibinin realitede olması gerektiğini vurgulayan Allavi, "Ulusal barışın korunması için çalışmalıyız. Bütün ulusal kurum ve makamları, mezhepçilikten uzak temel üzerine inşa etmemiz lazım" ifadesini kullandı.

BARZANİ'NİN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Referandumla bağımsızlık sinyalleri veren Mesut Barzani'nin, hafta içindeki yoğun görüşme trafiği dikkati çekti. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefonda görüşen Barzani, Muttahidun Bloku (Birleşikler Hareketi) Lideri Usame Nuceyfi, ABD'nin Irak ve İran'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ve Erbil'de bulunan yabancı misyon temsilcileriyle resmi konutunda bir araya gelmişti.

MALİKİ'NİN 3. DÖNEMİ TEHLİKEDE

Irak'ta 2006'dan beri başbakanlık koltuğunda oturan Maliki'nin, Kanun Devleti Koalisyonu 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerde 92 milletvekili çıkarmıştı. En çok sandalye kazanan Maliki, kurulacak yeni hükümette başbakanlık adaylığından asla çekilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak Sünniler ve Kürtler, Maliki'nin üçündü dönem başbakanlığına karşı çıkıyor. Şii lider Mukteda Sadr da Kanun Devleti Koalisyonu'na, başbakanlık için Maliki dışında başka bir aday gösterme çağrısı yapmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Bağdat Erbil Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title