Haberler

Bartın Amasra'daki İşçiler de İş Bıraktı

Hema Endüstri A.Ş.'ye ait Bartın'ın Amasra İlçesi'ndeki maden ocağında çalışan yaklaşık 130 işçi de işverenin Torba Yasa gereği en az iki asgari ücret uygulamasını yerine getirmemesi nedeniyle iş bıraktı.

Hema Endüstri A.Ş.'ye ait Bartın'ın Amasra İlçesi'ndeki maden ocağında çalışan yaklaşık 130 işçi de işverenin Torba Yasa gereği en az iki asgari ücret uygulamasını yerine getirmemesi nedeniyle iş bıraktı. Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) örgütlü olduğu Hema 1 Nolu Tarlaağazı Kuyusu'nda hazırlık çalışmalarında çalışan işçiler, sabah ocağa inmedi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, işletmeye gelerek işçiler ve şirket yöneticileriyle görüştü. Alabaş ile görüşmelerinin ardından işçiler eylemi bitirerek işlerine geri döndü. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Alabaş, sektör temsilcilerine danışılıp geniş çablı bir çalıştay yapılmadan Meclis'e geldiğiğini savunduğu Tarba Yasa'nın yeni sorunlar ortaya koyduğunu, özellikle iki asgari ücret uygulamasının çalışma hayatında kaos oluşturduğunu söyledi. Başta Türkiye Taşkömürü Kurumu olmak üzere işverenlerin 2 asgari ücret uygulamasını farklı anlayıp farklı uygulamalar peşinde olduğunu ifade eden Alabaş, şöyle dedi

Buradaki arkadaşlarımıza da geçen ay 2 asgari ücret işveren tarafından verilmişti. Ama bu ay maalesef yasal gerekçe olmamasına rağmen iki asgari ücret uygulamasını yapmadıkları gibi geçen ayki fazla ödemenin farkının tamamını bu ay geri tahsil ettiler. Arkadaşlarımıza bu ay 30-60-100 lira gibi rakamlar yatırıldı.

Alabaş, bu uygulamanın düzeltilmesi, en azından ücretlerin kesintiye uğramaması için görüşmeler yaparak, olayı yargıya taşıyacaklarını ve yargının vereceği kararla uygulamanın geçerli olacağını şirket yetkililerine bildirdiklerini söyledi. Madencilerin tekrar iş başı yapacağını ifade eden Alabaş, şöyle dedi

Devlet bir yasa çıkartıyorsa o yasayı takip ederek, arkasında durmalıdır. Eğer 2 asgari ücret konusunda geri adım atılırsa maden işçileri adına hakaret olarak kabul ederiz. Şu anda şirketin yasal bir dayanağı yok. Bize, 'Şu kanunun şu fıkrası gereği ödemiyoruz' diye bir sözleri yok.

Alabaş, Torba Yasa ile maden işçilerine en az iki asgari ücret ödenmesi maddesinin yürürlüğe girdiğini, günlük çalışma sürelerini düzenleyen maddenin ise 1 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Şirketin, Ereğli Kandilli'deki maden ocağında ise işçiler ocak önünden ayrılarak evlerine gitti. İş bırakma eylemini sürdüren işçilerin, şirket ve sendika arasındaki görüşmelerden çıkacak sonuca göre hareket edeceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hema Endüstri Amasra Bartın Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title