Haberler

Bartholomeos: Faaliyetlerimiz Kesinlikle Siyasi Değildir

FENER Rum Patrikhanesi'nin, 94 yıl sonra, Cumhuriyet tarihinde ilk kez İzmir'e atamasını yaptığı metropolit Bartholomeos Samaras'ın ardından İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibiyken, Yunanca'da Eritre denilen Urla, Çeşme ve Karaburun bölgesinden sorumlu piskopos olan Kyrillos Sykis için tören düzenlendi.

FENER Rum Patrikhanesi'nin, 94 yıl sonra, Cumhuriyet tarihinde ilk kez İzmir'e atamasını yaptığı metropolit Bartholomeos Samaras'ın ardından İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibiyken, Yunanca'da Eritre denilen Urla, Çeşme ve Karaburun bölgesinden sorumlu piskopos olan Kyrillos Sykis için tören düzenlendi. Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Bizimle ilgili endişelerini dillendirenlere belirtmeliyiz ki ülkemizi, kimliğimizi en az sizler kadar seviyor ve sayıyoruz. Faaliyetlerimiz kesinlikle siyasi değildir" dedi. Törenle Eritre Episkoposu olan Kyrillos Sykis zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos başkanlığında toplanan Sen- Sinod Meclisi, Yunanistan'ın Volos şehrinde doğan ve 3 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 44 yaşındaki Bartholomeos Samaras'ı 'İzmir metropoliti' olarak atadı. İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibi Kyrillos Sykis de Urla, Çeşme ve Karaburun bölgesinden sorumlu piskopos oldu. Metropolit Bartholomeos Samaras için dün İzmir'in Basmane semtindeki Aziz Vukolos Kilisesi'nde tören düzenlenmişti. Bugün aynı kilisede Kyrillos Sykis için tören düzenlendi.

Göreve başlama törenindeki ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, kiliseye gelmesiyle başladı. Patrik Bartholomeos'u, metropolit Bartholomeos Samaras'ın yanı sıra piskopos yapılan Kyrillos Sykis ile Yunanistan'dan Bakan Yardımcıları ve Rum toplumundan üyeler karşıladı.

"FAALİYETLERİMİZ KESİNLİKLE SİYASİ DEĞİLDİR"

Patrikhane ileri gelenleri kilisedeki ayinde, dua etti. Dualara zaman zaman Yunanistan'dan gelen davetliler de eşlik etti. Duygulanan Kyrillos Syki ve bazı papazların gözleri yaşardı. Ayin sırasında konuşma yapan Fener Rum Patriği Bartholomeos, şunları söyledi:

"İzmir'de 3 yıldır görev yapan Kyrillos Sykis küçük toplumumuza son derece değerli hizmetler vermiştir. Cemaatimize yeni bir nefes vermiştir. Çok sınırlı imkanlarla yeni bir dünya yaratmış ve İzmir cemaatini bütünleştirmiştir. Bizimle ilgili endişelerini dillendirenlere belirtmeliyiz ki; ülkemizi, kimliğimizi en az sizler kadar seviyor ve sayıyoruz. Faaliyetlerimiz kesinlikle siyasi değildir. Bilakis halklarla temas ederek işbirliğini, kardeşliği, dayanışmayı ve yeni değerler yaratmayı hedefliyoruz. Bizler azınlık toplumlar olarak bunu benimserken, neden birileri rahatsız olma ihtiyacını duymaktadır? İzmir kozmopolittir, Türk'ü, Kürt'ü, Ermenisi, Ortadoksu, Protestanı, Katoliği, Alevisi, Sünnisi herkes kardeşçe yaşayabilir, yaşamalıdır da. Geçmişten kalmış tarihi sıkıntıları referanslarına katarak ilerlemek mümkün değildir. Gelecek nesillere mirasımız sevgi, barış ve birlikte yaşam kültürü olmalıdır."

Pazar ayininin de yapıldığı tören saat 14.00'te sona erdi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Patrik Bartholomeos İzmir Çeşme Urla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title