Haberler

Barışın Adı "Kutnu"?

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıklamaları

Defileden detaylar

Türk Modacı Rabia Yalçın'ın açıklamaları Barışın adı "Kutnu"?

Dünyaya, barış içinde birlikte yaşama mesajı vermeyi hedefleyen "Kutnu ile Işığını Yansıt" projesi kapsamında, Kutnu kumaşının dünya tanıtımı Katar'da yapıldı

TİM Başkanı Büyükekşi:

"Bu projeyi yaparak, Türkiye'nin Kutnu kumaşıyla dünyaya açılıp insanlara farklı bir bakış açısıyla bakmalarını söylüyoruz. 'Gel, Türkiye'nin 10 bin yıllık medeniyetini keşfet. Böylelikle bütünleşelim, barış içinde yaşayalım' diyoruz"

Tasarımcı Yalçın:

"Kutnu kumaşını Türkiye'den çıkartıp, seyahat ettirip tekrar ülkeye döndürdüğümüzde 'vay be Kutnumuz güzelmiş' diyecekler. Kutnumuz ile dönüşümüz muhteşem olacak"

Dünyaya, barış içinde birlikte yaşama mesajı vermeyi hedefleyen "Kutnu ile Işığını Yansıt (Reflect Your Light with Kutnu)" projesi kapsamında, Kutnu kumaşının dünya tanıtımı, Katar'da gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçiliği'nin desteğiyle düzenlenen tanıtım programına, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ödüllü Türk Modacı Rabia Yalçın, Katarlı üst düzey yöneticilerle, iş ve moda dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı.

Etkinlikte tasarımcı Yalçın'ın, Kutnu kumaşını kullanarak hazırladığı 45 kıyafetten oluşan, "Reflect Your Light with Kutnu" isimli özel koleksiyon tanıtıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu himayesinde gerçekleştirilen projeyle, hoşgörü ve küresel anlayışla, barış içinde birlik olarak yaşamanın önemi vurgulanacak. Bu çerçevede Katar'da tanıtımı yapılan Kutnu kumaşı, daha sonra Berlin, Londra, Tokyo ve Aşkabat'ta da tanıtılacak.

"Gel, Türkiye'nin 10 bin yıllık medeniyetini keşfet"

Defileye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, Kutnu kumaşının Türkiye'nin gerçek bir değeri olduğunu ve Gaziantep'te ipek ve pamuktan üretildiğini söyledi.

Kutnu kumaşının dünyaya tanıtılmasının, Türkiye'nin tanıtılmasıyla eş anlamlı olduğunu belirten Büyükekşi, projeyle dünyanın barış seferberliğine davet edilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Büyükekşi, iki yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Türkiye'nin tanıtımı için yola çıktıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Turkey Discovery the Potential, ana hedefimiz. Bu logo nereden çıktı derseniz, bu logo 100 yıllık bir ülke değil, 10 bin yıllık bir medeniyetin üzerine oturuyor. Medeniyetler, özellikle değer verdikleri şeyleri paralarda, halılarda, kilimlerde, camilerde, minarelerde işlemişler. Türkiye'nin deseni üzerindeki 8 motifin her birine bir mana yükledik."

Büyükekşi, dünya genelinde yaşanan terörizm ve savaşlara dikkati çekerek, "İslamiyetle terörü yan yana gösterip, İslamiyetle ilgili antisemitizm konusunda büyük bir kampanya yapıp İslamiyeti kötüleme konusunda bir çaba var. Biz de bu projeyi yaparak, Türkiye'nin Kutnu kumaşıyla dünyaya açılıp insanlara farklı bir bakış açısıyla bakmalarını söylüyoruz. 'Gel, Türkiye'nin 10 bin yıllık medeniyetini keşfet. Böylelikle bütünleşelim, barış içinde yaşayalım' diyoruz." ifadelerini kullandı.

İlerleyen günlerde farklı projeler de yapacaklarını anlatan Büyükekşi, Dışişleri Bakanlığı ile Berlin'de yurt dışında yaşayan Türklere yönelik bir program planladıklarını bildirdi.

"Kutnu ile dönüşümüz muhteşem olacak"

Tasarımcı Yalçın da Kutnu kumaşının yalnız kalan bir değer olduğunu ve bu kumaşı dünyaya tanıtmak istediğini söyledi.

Kutnu'yu "emek isteyen bir kumaş" sözleriyle tanımlayan Yalçın, "Bir kumaş bile bu kadar emekle hayat buluyorsa, insanın ne kadar büyük bir emekle hayat bulduğunu hatırlatmak istedim ve 'annelerin çocuklarına lütfen kıymayın' diyorum." ifadelerini kullandı.

Yalçın, koleksiyonu gittikleri ülkenin müzelerine bağışlamayı planladığını, moda okullarında bu kumaşı tanıtmak istediklerini belirterek, "Kutnu kumaşını Türkiye'den çıkartıp, seyahat ettirip tekrar ülkeye döndürdüğümüzde 'vay be Kutnumuz güzelmiş' diyecekler. Kutnumuz ile dönüşümüz muhteşem olacak." diye konuştu.

"Ezber bozan modacı"

Kadının ruhu, yaşamı, dokusu, hayata bakışı gibi tüm verileri harmanlayarak müşterilerine gerçek anlamda kişiye özel tasarımlar sunan Yalçın, başarı hikayesi ve koleksiyonlarıyla uluslararası medyanın ilgisini çekiyor.

Yalçın, yabancı basında, "ezber bozan", "zincirleri kıran", "bugüne kadarki en etkileyici ve farklı koleksiyon" şeklindeki yorumlarla manşet oldu. Modacının, kendisini haber yapan Time dergisinde yer alan kreasyonları, derginin editörlerince Paris Hilton ve Britney Spears'a tavsiye edildi.

Amerika'daki George Town Üniversitesi ve Ürdün Stratejik Çalışma Merkezince yayınlanan "Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı" listesinde yer alan Yalçın, plastik şişelerin geri dönüşümünden elde ettiği kumaşlarla hazırladığı "Üzümün Kızı" adlı haute couture koleksiyonuyla 2008'de katıldığı New York Moda Haftası'nda "En Yenilikçi Tasarımcı" ödülünü almıştı.

"Tüm zamanların kumaşı"

Anadolu Selçukluları'ndan Osmanlılar'a geçen ve 16. yüzyıldan bu yana Gaziantepli ustaların dokuma tezgahlarında hayat bulan Kutnu, Yalçın'ın koleksiyonuyla "tüm zamanların kumaşı" şeklinde ifade ediliyor.

Kutnu kumaşı, 60 farklı desene sahip ipek ve pamuk dokumadan oluşuyor. Asaletini Osmanlı padişahlarından alan Kutnu, kısıtlı metrajlarda üretilerek baskısı özel bir teknikle yapılıyor.

Dönemin padişahlarının kaftanlarında da kullanılan Kutnu, "hem halkın hem sarayların kumaşı" şeklinde bir sentez oluşturuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Büyükekşi Katar Doha Moda Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title