Haberler

Barcelona'da Turistik İşletmelere Yeni Lisans Verilmeyecek

İspanya'nın doğusundaki Barcelona kentinde turistik amaçlı konaklama hizmeti veren tüm işletmelere lisans verilmesi bir yıl süreyle durduruldu.

İspanya'nın doğusundaki Barcelona kentinde turistik amaçlı konaklama hizmeti veren tüm işletmelere lisans verilmesi bir yıl süreyle durduruldu.

İspanya'da geçen 24 Mayıs'ta yapılan yerel seçimler sonunda Barcelona Belediye Başkanı olan aktivist Ada Colau, Katalonya radyosuna yaptığı açıklamada, "Barcelona turizmini bir düzene sokmak gerekçesiyle" turistik işletmelere bir yıl süreyle yeni lisans verilemeyeceğini belirtti.

"Mevcut model kendi kendini riske atıyor. Bizim yapmaya çalıştığımız ateşi geçici olarak söndürmek yerine düzene sokmak" diyen Colau, Barcelona'da sürdürülebilir ve kontrol edilebilir bir turizm sektörü için tedbirli hareket etmeleri gerektiğini, yapacakları düzenlemeler için turizme demokratik yeni bir şekil kazandıracaklarını savundu.

Colau, kararın bugün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Colau'nun aldığı kararın arkasında, Barcelona'da geçen yıl yaşanan ve protestolara neden olan turistlere kiralanan ruhsatsız konutlarla ilgili sorunların olduğu belirtiliyor. Başta otel ve turistik amaçlı kiralanan evleri etkileyecek lisans dondurma kararının mevcut durumda Barcelona'da işleyen turistik 30 kadar projeyi de bloke edeceği ifade ediliyor.

Bu projelerin arasında Barcelona'nın bilinen mekanlarından "Agbar Kulesi" içinde Hyatt oteller zincirinin açmak istediği lüks otelin de bulunduğu kaydediliyor.

Yıl da yaklaşık 7,5 milyon turist alan Barcelona'da turizm sektörü 120 bin kişiye istihdam sağlarken, kentin kişi başına düşen gayrisafi gelirinin yüzde 14'ü de turizmden elde ediliyor. Londra ve Paris'in ardından Avrupa'nın en çok turist çeken üçüncü kenti olarak gösterilen 1,7 milyon nüfuslu Barcelona'da 377 otel ve 9 bin 600 turiste kiralanan lisanslı konut bulunuyor.

Colau, Katalonya yarış pistine verilen 4 milyon avroluk belediye desteğinin kaldırılmasını istiyor.

Öte yandan Barcelona Belediye Başkanı Colau, Formula 1 ve Moto GP gibi önemli yarışların da yapıldığı Katalonya pisti (Circuit de Catalunya) için belediyenin verdiği 4 milyon avroluk desteği kaldırmak istediklerini açıkladı.

"Bu pistte zaten çok fazla para dönüyor ve 4 milyon avroya bağlı bir yer değil" diyen Colau, Barcelona'da bazı uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İspanya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title