Haberler

Barajlardaki Doluluk Oranı Düştü

İZMİR'e içme suyu sağlayan barajlardan Balçova Barajı'nın doluluk oranı yüzde 10.27'ye düştü.

İZMİR'e içme suyu sağlayan barajlardan Balçova Barajı'nın doluluk oranı yüzde 10.27'ye düştü. Diğer baraşlardaki su düzeyi de azalırken, DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, endişeye gerek olmadığını vurgulayarak, "Su mühendisliğinde yılbaşı 1 Ekim'dir. 1 Ekim'de yağmur yağmasa da önümüzdeki günlerde yağış bekliyoruz" dedi.

İzmir'in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Yaz aylarında yoğun su kullanımı ve aşırı sıcaklar nedeniyle meydana gelen buharlaşma nedeniyle barajların su oranlarında düşüşler görüldü. Balçova Barajı'nda bulunan su miktarı yüzde 10.27 seviyelerine geriledi. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda seviye yüzde 16.06 iken, Tahtalı Barajı'nda yüzde 50.20, Ürkmez Barajı'nda yüzde 41.96, Güzelhisar Barajı'nda ise yüzde 71.51 seviyesinde ölçüldü. Gördes Barajı'nda ise bakım çalışması devam ettiği için henüz su yok.

Balçova ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarında su düzeyi oldukça düşük seviyelerde olsa da endişeye gerek olmadığını söyleyen Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Hayati Çelenk, "Su mühendisliğinde yılbaşı 1 Ekim'dir. 1 Ekim'de herhangi bir yağış gelmedi. Ancak gelmeyeceği anlamına gelmez. Önümüzdeki günlerde yağış bekliyoruz. Kışın depoladığımız sularla yazın kurak aylardaki ihtiyaçları karşılıyoruz. Ocak ayında barajlarımızın istenilen doluluk oranına yaklaşacağını düşünüyoruz" dedi.

KURAKLIĞA KARŞI EYLEM PLANLARI VAR

Kuraklık eylem planları olduğunu belirten Çelenk, şöyle devam etti:

"Herhangi bir ihtiyaç geliştiğinde bu planları devreye sokarız. Bu planlar o andaki duruma göre belirlenirler. Doluluk oranlarına göre değişik önlemler uygulanır. Bu önlemlerin içinde vatandaşlara suyun ekonomik kullanımı duyurusu yapılır, tarımda ona göre planlama yapılır."

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kutlu Aktaş Balçova Alaçatı İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title