Haberler

Bankalardan Umudunu Kesen Emeklinin Gözü Başbakan'da

Yaklaşık 10 milyon 400 bin kişiyi ilgilendiren promosyon konusunda bankalardan umudu kesen emekliler, çözüm için gözünü Başbakan Erdoğan'a çevirdi TÜED Genel Başkanı Ergün: "Sayın Başbakanımız bu işe müdahil olmalı. Neticede bu bütçeden çıkacak bir para değil. Bankaların karından ödenecek bir para"

ÖZCAN YILDIRIM - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kamu bankaları arasında emeklilere de banka promosyonu verilmesi konusunda devam eden görüşmelerden umudunu kesen emekliler, çözüm için gözlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çevirdi.

Yaklaşık 10 milyon 400 bin emekliyi ilgilendiren emekliye promosyon verilmesi konusunda kamu bankalarının isteksiz davranmasına tepki gösteren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kamu görevlilerinin banka promosyonu imkanına 2007/21 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile sahip olduğunu anımsatan Ergün, bu genelgede "kamu görevlileri" ibaresi nedeniyle emeklilerin bu haktan yararlanamadığını söyledi.

-"Emekliler de promosyon alsın tezi bizim"

Genelgenin yayımlandığı dönemde söz konusu imkanın emeklilere de tanınması için girişimde bulunduklarını ve bu yöndeki çabalarını aradan geçen 7 yıl boyunca sürekli gündeme getirdiklerimi ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

"Genelgenin yayımlandığı 2007 yılında üyemiz Seyde Koç promosyondan emeklilerinde yararlanması için talepte bulundu ama bu talep genelgede 'emekli' adının geçmemesi nedeniyle reddedildi. Yani 'emekliler de banka promosyonundan alsın' tezini ortaya atan, bu konuda dava açan ve yıllardır da bunu gündemde tutan biziz. Bu bizim 7 yıldır devam eden mücadelemiz."

-Bin lira maaş alana 120 lira yansıyacak

Ergün, kamu çalışanlarına tanınan promosyon hakkının tüm çabalarına rağmen emekliye verilmemesinin kendilerini üzdüğünü ifade ederek, emeklilerin üvey evlat olmadığını söyledi.

Bankaların tutumunu taleplerinin karşılanması noktasında çözüm odaklı bulmadıklarını belirten Ergün, "Sayın Başbakanımız bu işe müdahil olmalı. Neticede bu bütçeden çıkacak bir para değil. Bankaların karından ödenecek bir para. Hali hazırda özel bankaların birçoğu emeklilere bu promosyonu zaten veriyor. Kamu bankaları da vermeli" dedi.

Emeklilere promosyon verilmesiyle ilgili basında çıkan haberlerin büyük beklenti yaratan nitelikte olduğunu dile getiren Ergün, söz konusu hakkın tanınmasıyla emeklilerin alacağı paranın çok büyük bir rakam olmayacağını, aylık bin lira emekli maaşı alan bir emeklinin yıllık promosyon gelirinin 120 lira düzeyinde kalacağını söyledi.

Promosyonu önemli bir hak arama mücadelesi olarak gördüklerinin altını çizen Ergün, rakamın 120 yerine 1 lira olması halinde dahi kendilerinin bu hakkı alacaklarını vurguladı.

-Emekliye yıllık 122 milyar maaş

Emeklilere de banka promosyonu verilmesi konusu Ağustos ayında memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde tekrar gündeme gelmiş, hükümet tarafı yaklaşık 10 milyon 400 bin emekliye de bu hakkın tanınmasına sıcak bakmıştı. Sonraki süreçte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kamu bankaları arasında görüşmeler olmuş ama anlaşma sağlanamamıştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her yıl yaklaşık 10 milyon 400 bin emekliye bankalar ve PTT aracılığıyla yılda 122 milyar lira maaş ödüyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title