Haberler

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı: Bankalar Ticari Kredileri Geri Çağırmaya Başladı

Güncelleme:

Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Çuhacı, bankaların ticari kredileri geri çağırmaya başladığını söyledi.

Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, özel sektörde en büyük gücün bankalar olduğunu kaydetti.

"İFLAS EDEN VAR SEKTÖRLER SIKTINTILI"

Yakın zamanda bir süt firmasının iflas erteleme istediğini hatırlatan Çuhacı, demir-çelik sektöründe de sıkıntıların bulunduğunu dile getirdi.

"BANKALAR KREDİLERİNİ GERİ ÇAĞIRIYOR"

Çuhacı, ihracatın daralması ve emtia fiyatlarının da gerilemesi nedeniyle birçok sektörde sorun yaşadığını anımsatarak, "Bankalar şu anda ticari kredileri geri çağırmaya başladılar. Büyük firmalara kredi vermeye devam ediyorlar, edecekler. Fakat risk alan küçük ve yeni firmalara kredi vermiyorlar, olanları geri çağırıyorlar" ifadelerini kullandı.

"EKONOMİDE TOZ PEMBE TABLO ÇİZMEYE GEREK YOK"

Bankaların böyle dönemlerde sabırlı davranması gerektiğine işaret eden Çuhacı, şunları kaydetti:

"Kimsenin ekonomide toz pembe bir tablo çizmesine gerek yok. Ekonomi her zaman sorunlar, krizler ve fırsatlar labirentidir. En ufak bir olumsuzlukta bankaların panik içinde kredileri geri çağırması, yok yerde firmaları batırıyor. Hepimiz aynı teknedeyiz. Denizde dalgalar biraz arttığı zaman hemen paniğe kapılan bankaların kontrolsüz refleksi yüzünden kayıktaki herkes batıyor. Reel sektörde, bankaların kredileri geri çağırmasına neden olacak derecede panik yaratacak bir durum söz konusu değil. Bankalar sendikasyon yoluyla parayı ucuza alıyorlar. Bize pahalıya satıyorlar. Güçlü sermaye yapısı olan büyük gruplar kolaylıkla kredi bulabiliyor. Ancak gerçekten krediye ihtiyacı olan KOBİ ve girişimciler kredi bulamıyor. Bankalar krediyi gerçekten ihtiyacı olanlara değil, daha az ihtiyacı olanlara veriyor."

"KOBİ'LERİN NİTELİKLİ FİNANSMAN VE İNSANA İHTİYACI VAR"

Rahmi Çuhacı, 2016 yılının 2015'ten farklı olacağını düşünmediğini belirterek, "Emtialar düşecek, avro/dolar paritesi ise yükselecek. Avro güçlenecek" değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle ihracatçı için tablonun umutsuz olduğunu belirten Çuhacı, Türkiye'nin özellikle ihracat avantajına sahip olduğu yakın pazarları kaybettiğini; Rusya, Mısır, Suriye, İran ve Irak gibi pazarların Malezya, Şili ve ABD ile ikame edilemeyeceğini bildirdi.

İNŞAATIN YAN SEKTÖRLERİ SIKINTILI

Çuhacı, inşaat sektörüne tedarik sağlayan çimento ve demir sektöründe sıkıntıların olduğuna işaret ederek, "Libya, Rusya, Mısır, Suriye ve Irak gibi pazarlarda sorun var. Elimizde bir Afrika kaldı. Onu da Çin ve İran alırsa bize bir şey kalmayacak. Çimento ve demirde patronlar bile ellerinde çanta, pazar pazar dolaşıyorlar. Bu yıl ihracatın en zor senesi" ifadelerini kullandı.

İRAN TÜRKİYE'YE DEZAVANTAJ SAĞLAYACAK

Ambargo sonrası dönemde İran'ın çimento pazarına girmesinin Türkiye'ye dezavantaj sağlayacağına dikkati çeken Çuhacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı bize yazı yazıp bilgi istedi. Bakanlığa üç sayfalık kısa bir rapor yazdık. İran'da enerji maliyetleri düşük. Dolayısıyla enerji yoğun sektörlerde çok ciddi maliyet avantajları var. Devlet de teşvikler sağlıyor. Ancak üretim teknolojileri eski ve verimsiz. Türkiye'de 40-50 milyon tonlardan 13-14 milyon tonlara gerileyen bir çimento ihracatı var. İnşaat sektöründeki duraklamanın da etkisiyle Türkiye'de zaten üretim son yıllarda geriledi. Çimento ve demir çelikte hem karlılık hem de üretim gerilerken yeni yatırımlar konusunda dikkatli olmak lazım. Zaten karlılık diplerdeyken yeni yatırımlarla üretim kapasitesini yükseltmek, fiyat rekabetini körükleyecek ve karlılık daha da düşecek. Türkiye, böyle büyük yatırımlarda yatırımcıların karlılığını da gözetmek zorunda. TÜGİAD olarak KOBİ'ler konusunda hassasız. KOBİ'lerin nitelikli finansman ve insana ihtiyacı var."

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Rusya İran Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (62)

Xboy:

inadına Tayyip inadına akp!!!!

12
57
yanıtYanıtla
ad soyad:

KÖRÜ KÖRÜNE Dİ. YORSUN YANİ

yanıt15
yanıt3
sinema_ne_ki:

İnadına deyince aklıma ne geliyo biliyon mu neyse burda demeyeeyim...

yanıt13
yanıt2
AAA:

İSTİKRAR MASALINA TÜKÜRDÜĞÜMÜNÜN AKPSİ. . .

52
13
yanıtYanıtla
hak:

Tayyip''in makam aracini Güney Amerikaya götürmesinin masrafi 200. 000 Dolar. Örtülü ödenek AKP zamaninda 17 katina cikmis, bilinmeyen kimbilir ne harcamalar var. Ama olsun, durmak yok AKPye oylari vermeye devam. Beter olun insallah!!!

41
17
yanıtYanıtla
Kerem:

Obama da 4 ucak malzemeyle ayni gun 2 ay onceden de 2 ucak yolluyor isin standardi bu ki en mutevazisi gene bizimkiler

yanıt1
yanıt5
AKEPELİLER BAKSIN:

BİTMİŞ ÜLKENİN NESİNİ TARTIŞIYON DAYI

45
10
yanıtYanıtla
KAŞKARLI:

DURMAK YOK YOLA DEVAM DIŞ BORÇ ÜÇE KATLADI. SARAYLAR ZIRHLI ARAÇLAR REVAÇTA. ŞEHİTLER BİRBİRİ ARDINA GELİYOR. MEMLEKETİ KAN GÖTÜRÜYOR SURİYEDEN IRAKTAN FARKSIZ HALE GELMİŞ. HAŞMETMEAB ZIRHLI ARACIYLA BİRLİKTE FİZANDA BURAYA GELMEK ŞEREFTİR DİYOR. DURMAK YOK YOLA DEVAM TÜRKİYEM UÇURUMA RAMAK KALDI.

37
7
yanıtYanıtla
kamil:

biz bittik diyorum anlamıyorsunuz , aklı olan eli ekmek tutan her kişi bu durumu görüyor , görmeyenler kömürcü makarnacı takımı dilenciler

18
17
yanıtYanıtla
PENİSİLİVANYA:

13 SENE ÖNCE MEMLEKET CENNETTİ YA. . . RAHAT RAHATYAŞANIRDI NE GEÇİM SIKINTISI NE İŞSİZLİK NE CİNNET NE CİNAYET. . . DİMİ YAVRULAR? 1940 LARDAN BU TARAFA ESKİ GAZETE MANŞETLERİNİ OKUYUN. NEZAMAN ALNI SECDELİLER BAŞA GEÇTİ RAHAT BOZULDU DİMİ. . AMA KİMİN RAHATI???

10
25
yanıtYanıtla
Tüm 62 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title