Haberler

Bankalar Kredi Hesaplamasını Nasıl Yapıyor?

ilandır
Güncelleme:

Kredi kullanmayı planlayan çok sayıda tüketici detaylı hesaplamaları yapmakta ve ödeme planlarını oluşturmakta zorlanır. Genelde bankaların sizin için hazırladıkları hesaplama ve ödeme planlarını anlamak bunları karşılaştırıp doğru seçimi yapmak büyük fark yaratabilir.

hesaplamalarının nasıl yapıldığını sizlere aşağıda yer alan tablo yardımı ile anlatmaya çalışalım;



Aylık Taksit Tutarı: Çekilecek anapara üzerinden sabit ödemeli (kredinizi sabit ödemeli seçmeniz durumunda) olacak şekilde vadenize göre hesaplanır. İlgili dönem içinde gerçekleşen faiz ödemesi ve anapara ödemesinin toplamıdır.

Vade: Çekilen kredinin ne kadar sürede geri ödeneceğini göstermektedir.

Anapara Öde mesi: Aylık taksit tutarından ilgili dönem için ödenecek olan faiz ve vergiler düşüldükten sonra ortaya çıkan rakam anapara ödemesidir. İlgili dönem içinde anaparanız bu tutar kadar aşağı inecektir.

Kalan Anapara: Her ödeme döneminde çekilen kredi tutarından anapara ödemesi düşüldükten sonra kalan yeni anapara tutarıdır.

Faiz Ödemesi: Aylık ödenecek olan faiz tutarı, kalan anaparanız ile faiz oranının her ödeme döneminde yeniden çarpılması ile hesaplanır.

Vergiler: Kullandığınız kredi tipinin vergiye tabi olması durumunda vergi oranı aylık ödenecek faiz tutarı ile çarpıldığında ortaya çıkan ödemedir. Hangi kredi tipinde faiz üzerinden hangi vergilerin ödeneceği aşağıda belirtilmiştir.

Kalan anaparanız her ay düştüğünden dolayı aylık ödediğiniz faiz ve vergiler düşerken, taksit içinden anaparaya ödenen rakam artmaktadır. Vadenizin başlarında ödediğiniz sabit taksitin daha büyük bir kısmı faizi karşılamak için kullanılır, bu sebeple ilk zamanlar borcun anaparası çok daha yavaş azalırken vadenin sonlarına doğru daha hızlı azalacaktır. Faizin büyük kısmı kredinin erken dönemlerinde ödenmiş olduğu için kredinizi uzun süre ödedikten sonra gerçekleştirilecek bir kredi yapılandırma veya kredi transfer işleminin karlılığı erken yapılan bir işlemden daha düşük olacaktır.

KREDİ HESAPLAMALARINDA HANGİ VERGİLER DAHİLDİR?

Çekilecek kredi türüne göre alınacak vergiler değişmektedir. Alınan vergileri bankalar tahsil ederek gerekli kurumlara iletmektedir.

Konut Kredisi: Konut alımını teşvik etmek için kamu tarafından bütün vergilerden muaf tutulmuştur.

İhtiyaç K redileri ve Ticari Krediler: Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) %15 ve Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) %5, aylık olarak ödenecek faiz oranı üzerinden hesaplanır.

Konut İpotekli İhtiyaç Kredisi: Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) %15 Vergisinden muaftır. Sadece aylık ödenecek faiz üzerinden Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) %5 alınmaktadır.

KREDİ HESAPLAMALARINDA MALİYET ORANI

Maliyet, bir ünite malın elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri toplamına denir. Bankalarda toplam maliyet oranı ise kullanılan kredide müşteri tarafından katlanılan toplam maliyeti ifade etmektedir. Kredi kullanan bir kişinin katlandığı maliyetler; toplam faiz maliyeti, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, hukuki hizmet bedeli, sigortalar vb. maliyetlerdir. Bu maliyetlerin toplanarak oranlanması sonucu ise maliyet oranı elde edilir. Bankalar maliyet oranını aylık veya yıllık olarak verebilirler. Kabaca bir hesapla, yıllık maliyeti 12'ye bölerek aylık, aylık maliyeti ise 12 ile çarparak yıllık maliyete ulaşabilirsiniz. Maliyet oranı, size teklif sunan bankalar ve finans kurumları tarafından kanunen verilmek zorundadır.

Krediler kıyaslanırken faiz oranı değil maliyet oranı ile kıyaslanmalıdır. Faiz oranı diğer masrafları kapsamadığı için faiz oranı ile kredileri kıyaslamak sizi yanıltabilir. Örneğin, faiz oranı çok düşük görünen bir bankanın masraf maliyeti daha yüksek olduğu için gerçek maliyet yüksek olabilir. Bankaların tekliflerini maliyet oranlarına göreiçin online karşılaştırma platformlarını kullanabilirsiniz.

Advertorial Haberler Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title