Haberler

Bankalar, Kredi Dosya Masraflarını Geri Ödeyecek

Güncelleme:

Bankaların kredi kullanımında tüketiciden aldığı dosya masraflarına ilişkin, Yargıtay 13. Dairesi emsal niteliğinde bir karar verdi.

DOSYA MASRAFI İADE EDİLECEK

Karara göre Tüketici Kanunu'ndan kaynaklanan 3 yıllık zamanaşımı değil, bunun yerine Borçlar Kanunu'nda yer alan 10 yıllık genel zamanaşımı süresi uygulanacak. 10 yıl önceye kadar kullanılan kredilerin dosya masrafları tüketicilere iade edilecek. Daha önce bu süre üç yıl olarak uygulanıyordu. Söz konusu emsal karar 18 Eylül 2013 tarihinde alındı. Ancak 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'nda yapılan değişiklik ile kanun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.

10 YILLIK ZAMAN AŞIMINI KAPSIYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Cevat Kazma, son 10 yılda bankalardan kullanılan kredi sayısının 75 milyon adedi geçtiğini söyledi. Cevat Kazma, tüketicilerin haklarını hukuk yolu ile nasıl araması gerektiğini de açıkladı. Kazma, "Otomobil, konut alırken, herhangi bir ihtiyaç anında ilk akla gelen para kaynağı bankalardan alınan krediler oluyor. Bu kaynağın en fazla kullanıldığı ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Son 10 yılda bankalardan kullanılan kredi sayısı toplamda 75 milyon adedi aşarken, kullanılan kredi miktarı toplamda 300 milyar euroyu buldu. Kredi kullanımında tüketiciyi isyan ettiren konu ise dosya masrafları oluyor. Birçok tüketicinin itiraz ederek iadesini talep ettiği dosya masraflarına ilişkin Yargıtay 13. Dairesi emsal niteliğinde bir karar verdi. Yargıtay; Tüketici Kanunu'ndaki 3 yıllık zamanaşımını değil Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık genel zaman aşımı süresinin uygulanacağına karar verdi. Bu karardan önce sadece son 3 yıl içinde alınmış kredilerin dosya masrafları için iade talep edilebiliyordu" dedi.

2 BİN LİRANIN ALTI KAYMAKAMLIĞA BAŞVURACAK

6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'nda yapılan değişiklik ile kanunun 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan hükümleri uyarınca dosya masrafı 2 bin TL'nin altında olan tüketiciler, ikametgah adreslerinde bulunan ilçe hakem heyetine başvurabilecekler. 2 bin TL'den 3 bin TL'ye kadar olan alacaklar için ise valilik bünyesinde kurulan il hakem heyetlerine başvuru yapılması gerektiğini belirtilen Kazma, 3 bin TL'nin üzerindeki alacaklar için Tüketici Mahkemesi'nde dava açılması gerektiğini iletti.

Kazma, sonraki aşamaları şu şekilde açıkladı: "Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği karara tarafların 15 günlük itiraz süresi var. İtiraz durumunda tüketici mahkemesine dava açılması gerekiyor. Görülecek olan dava, Yargıtay kararları ışığında hukuka uygun bir şekilde sonuçlanacaktır. Hakem heyetinin kararları tıpkı mahkeme ilamı gibi icraya konulabilir ve mahkemeye yapılan itiraz kararın icrasına engel değildir."

DİLEKÇE VE DELİLLER ÖNEMLİ

Son 10 yılda kredi kullanan ve dosya masrafı ödemiş herkesin emsal karardan yararlanabileceğini belirten Kazma, davanın tüketici lehine sonuçlanması için en önemli noktanın usulüne uygun bir dilekçe ile başvuru yapılması gerektiğini söyledi. Kazma, aynı zamanda delil niteliği taşıyan belgelerin de (dekontlar, kredi sözleşmesi, hesap dökümü vb.) eksiksiz olması gerektiğinin altını çizdi.

FAİZİYLE ÖDENECEK

Mahkeme, tüketici lehine karar verdiğinde alınan dosya masrafı dava tarihinden veyahut daha öncesinde ihtarname ile talep edilmiş ise temerrüt tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tüketiciye iade ediliyor.

Türkiye'de son 10 yılda kullanılan kredi sayısı 75 milyon adedi geçti. Bu kredi sayısının yüzde 20'si 2013 yılında kullanıldı. 2005 yılında ortaya çıkan ihtiyaç kredisi en çok kullanılan kredi türü olurken, ardından konut kredisi geliyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Yargıtay Türkiye Eylül Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (96)

vatansevermossad1@windowslive.com:

MADENKİ BANKALARIN YAPTIĞI YANLIŞ VATANDAŞLARI NİYE TÜKETİCİ HEKEM HEYETİ KAYMAKAMLIK VALİLİK YARGITAY VB.YORUYORSUNUZKİ ALDIYSANIZ KANUNEN BİR KARARI GENELE UYGULAYIN BANKALARA ZORUNLU OLARAK ALDIKLARINIZI İADE EDİNİZ DİYE YAPTIRIM UYGULAYIN BENİM İŞİM YOK BUNLARIN PEŞİNDENMİ GEZCEM BİRDE İTİRAZ GELCEK BEKLE YADA MAHKEME OLCAK ALLAH MUHAFAZA DURUŞMALARA GİT GEL YAZIK GÜNAH YA RESMEN BİZLERLE ALAY ETMEKTEN BAŞKA BİŞEY DEĞİL BU TÜKETİCİYİ KORUYAN KOLLAYAN YOK BANKA BİR AVUKATA TALİMAT VERİR O BİZLERLE UĞRAŞIR YA BİZ TC NOMUZ VAR VE BU ÜLKENİN GERÇEK SAHİPLERİ BİZLERİ BU KADAR EZMEYİN MAĞDUR ETMEYİN LÜTFEN BANKALARA BU İZİNLERİ VEENLERDE GÖZ YUMANLARDA SZİLER DEĞİLMİSİNİZ BUGÜN ELEKTRİKTEDE AYNISI VAR VE BAŞKA DAHA NİCE YERLERDE ÖTV LER EĞİTİME KATKILAR VE DAHA ÇOK BİR ÜLKE BÜTÇESİ VATANDAŞLARINA KESECEĞİ CEZALARLA DENGELENİYORSA YAZIKLAR OLSUN DİYORUM.

100
2
yanıtYanıtla
yavuz samicarettafm@hotmail.com:

elim kırılsaydı da akp ye oy vermeseydim ben de chp ye vereceğim oyumu

41
31
yanıtYanıtla
ilhanbilginilhanbilgin58@gmail.com:

Erhan sen sadece provakotörlük yapıyorsun... Kaç paraya satıldın ?...

yanıt0
yanıt0
sadece 1 kezsadecebirkez@hotmail.com:

Şu hükümet vatandaşın hayrına 1 kez olsun doğru bir iş yapsın da millleti böyle tüketici hakemlerinde, tüketici mahkemelerinde süründüreceğine bir kanun çıkarsın da, tüm kredi çeken insanlardan kesilen bu haksız bedellerin iadesini sağlasın. 1 kez olsun 1 kez!

50
14
yanıtYanıtla
sadece 1 kezsadecebirkez@hotmail.com:

''Allah aşkına'' cümlesini kullanmadan önce hırsızı savunmamayı öğren sen. zira bir müslüman hırsızı savunmaz. hırsızı savunan sözde müslümanlara dahi bu cümle hiç yakışmıyor. Allahı da oyuncak etmeye çalışmayın kendinize, bunun hesabını veremezsiniz hiç biriniz. Hırsızları savunan zalimin yanında olan da zalimdir. aç kuranı oku biraz el etek öpeceğine.

yanıt0
yanıt0
Dertler derya olmuş )bkcsobhs@hotmail.com:

Bu devletin çıkardığı kanunlara hastayım. Çizgi filmler bile bizim adaletten güzel işliyorlar. Banka masraf aldı mahkemeye ver al diyeceğine. Bankaya talimatını ver kimden aldıysa geri ödesin birdahada kimseden masraf almasın. Sizinkisi sağ gösterip sol vurmak.

61
0
yanıtYanıtla
Bozokadanali@hotmail.com:

iste adam gibi yorumcu tam destek

yanıt0
yanıt0
Adil KOÇemil@gmail.com:

Bankalar kredi verirken kesinti için ne dekont veriyor ne belge.İnsanların elini kolunu bağlıyorlar.Maksat delil bırakmadan soymak.Devlet kanun çıkartmalı, insanlar mahkemelerde sürünmemeli.Tek kalemde tüm masraflar hak sahiplerine iade edilmeli.Madem hukuk devletiyiz gereği yapılmalı.

48
1
yanıtYanıtla
ilhanilhankaraalioglu@gmail.com:

kardeşim ben internet bankacılığından çıkardım tam 2950 tl kesmişlerdi.

yanıt0
yanıt0
KAHRAMANMARAŞLIhatay_3133@hotmail.com:

kuruşunuzu bırakmayın koskoca sermaye nasıl cebinizdeki bir kaç kuruşa göz dikiyor sizde bankadan bir kuruş bırakmayın

38
0
yanıtYanıtla
Tüm 96 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title