Haberler

Kredi Kartı Dolandırıcılığını Bitirecek Sahtecilik Veritabanı Geliyor

Güncelleme:

Kurulan "Ulusal Sahtecilik Veritabanı" kredi kartları ile gerçekleştirilen ya da teşebbüs edilen organize sahtecilik ve dolandırıcılık uygulamalarına son verecek.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, yaz döneminde hayata geçecek Ulusal Sahtecilik Veritabanı'nın bankacılık sektöründe birden fazla kurumda gerçekleştirilen ya da teşebbüs edilen organize sahtecilik ve dolandırıcılık uygulamalarını ortaya çıkaracağını söyledi.

"ULUSAL SAHTECİLİK VERİTABANI ÇETELERİ ORTAYA ÇIKARACAK"

Bankacılık sektörü açısından bakıldığında en önemli risk alanlarından birinin sahtecilik ve dolandırıcılık olduğunu belirten Akdeniz, şunları kaydetti:

"Bankalar her biri ayrı ayrı yüksek miktarlarda yatırımlar yapıyorlar ve bireysel olarak bununla savaşmaya çalışıyorlar. Bireysel tarafta sahtecilik ve dolandırıcılığın kredi başvuru sahteciliği, ödeme sistemleriyle ilgili sahtecilikler ve internet üzerinden yapılan sahtecilikler olmak üzere 3 temel alanı var. Kredi başvurularıyla ilgili sahtecilik ve dolandırıcılık da iki farklı şekilde yapılıyor; Birinci yöntem mevcut bilgilerini farklılaştırmak, ikinci yöntem de sahte kimlikle kredi başvurusu.

NASIL YAPIYORLAR?

Bankalarda bununla ilgili ortak bir terminoloji yok. Sahte kredi başvurusuyla verilen bir kredi bazı bankalarda 'dolandırıcılık', bazı bankalarda 'ödenmeyen kredi' olarak tanımlanıyor. Biz bununla ilgili 'Ulusal Sahtecilik Veritabanı'nın üzerinde çalışıyoruz. Bu sistem ağustos, eylül döneminde hayata geçecek. Burada hem bankacılık sektörünün kendi içinden hem de farklı sektörlerden beslenerek merkezi bir sahtecilik veri tabanı oluşturulacak."

ARTIK OLMAYACAK

Kasım Akdeniz, Ulusal Sahtecilik Veritabanı'nın özellikle organize bir takım çeteleri ortaya çıkaracağına işaret ederek, "Sistem içerdiği bilgileri birbirleriyle bağlantılayarak, birden fazla kurumda gerçekleştirilen ya da teşebbüs edilen organize sahtecilik ve dolandırıcılık uygulamalarını ortaya çıkarmaya yarayacak. Bu dolandırıcılığı yapanlar kapkaççı değil. Bunlar akıllı adamlar. Bankacılık sektöründen daha organize çalışıyorlar. Bizim bunlarla daha etkin bir şekilde savaşabilmemiz için onlardan daha akıllı olmamız ve onlardan daha organize olmamız gerekiyor. İşte KKB, finansal sektöre ve reel sektöre bu platformu sunacak" değerlendirmesinde bulundu.

ANINDA GÖRÜNTÜ

Akdeniz, hem reel sektöre hem de bireylere yönelik finansal hizmet platformu olan Findeks'te kredi notu, kredi risk raporu, çek raporu, çek endeksi, teminat mektubu ve çek durum sorgulama yapılabildiğini söyledi.

"DÜNYADA BAŞKA ÜLKE YOK"

Şu anda her 100 çekten 3,2'sinin ödenmediğini belirten Akdeniz, "Çek endeksi dünyanın başka hiçbir yerinde yok. Bize özgü ve bizim yarattığımız bir şey. Dünyanın başka bir yerinde olmamasının sebebi başkasının aklına gelmemesi değil. Dünyada çeki bizim gibi kullanan başka bir ülke yok" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Akdeniz Memur Alışveriş Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500

Yorumlar (15)

ALTUĞ DAĞDELEN:

devleti yöneten akpkk şimdiye kadar bankalarla omuz omuza vererek vatandaşın aanasını ağlattı. . . şimdide müjdeymiş müjdeye bak hele. . . utanmadan birde haber yaptığınız konuya bakın bu ne pişkinlik insanlarla DALGA GEÇİYORSUUZ. . . . . . .

19
13
yanıtYanıtla
fatihmobilWeb@haberler.com:

1500 TL veremediğin , hayal dediğin asgari ucretliden , İş güvencesi kadro vermediğin 1000 lira verdiğin taşeron iscisinden 3 çocuk istemek hangi akla hizmet acaba , kendiyle çelişen bir hükümete ceza vermenin tam zamanı ...

28
4
yanıtYanıtla
bence:

chp halka bişeyler verecğim dedi bütün iktidar olamaz diue bağırıyor. . . . hani dünyanın bilmem kaçıncı ekonomisi bilmem küresel güç . . . . hepsi mi yalandı . . . . son 12 yıl iktidarda olanların ve yandaşlarının mal varlığına el koysunlar herşey düzelir. . . . .

25
2
yanıtYanıtla
proje uretmek gerek:

gençler 3 cocuk yapacak ama asgari ücret 950 kalacak. . 1500 olması hayalmış. . . yahu işadamımı olacak bu cocukların hepsı bu ulkede ?? sürüneceklermi ? 60 yaşına kadar asgari ücret le vede ilerleyen yaşda işsizlikle? yada metrobusle istanbulu gezip, kanal istanbul ve hızlı trenlere ulkeymı gezecekler asgari ücrete ? saçma sapan işler

18
1
yanıtYanıtla
a a:

''ÇALIYOR AMA İŞ YAPIYOR'' dönemini kapatıyoruz. ÇALMADAN, millete hizmet diyoruz. YOLSUZLARI, karanlığa gömüyoruz. 7 haziranda MHP diyoruz, MHP''yi seçiyoruz. not:devletin özel bankalardaki bütün parasını devlet bankalarında toplayacaz. tefeci banka sahiplerinden yol yapmak vs. için daha yüksek faizle para çekme dönemi bitecek. aksi halde bu milletin yararına değil birilerini zengin etmektir.

11
6
yanıtYanıtla
yunus:

emekli veya çalışanların maaş aldıkları bankadan kredi çekerken sigorta parası adı altında kesinti yapılmasının mantığını anlamak zor

14
0
yanıtYanıtla
Hani adalet:

Siz onu külahımıza anlatın. Bankaların kendisi sahtecilik yapıyor. Kanun tanımıyorlar. İnsanlara tuzaklar kuruyorlar. Mahkeme kararlarını uygulamıyorlar. sözleşmede olmayan uygulamalar yapıyorlar. Türkiye işlem ücreti ve kredi kartı aidatını bile çözemedi. Bankaların söylediği hiçbir şeye inanmıyorum. Tabii bankaların ve telefon operatörlerinin pervasızca insanları dolandırmasına devlet göz yumuyor. Şikayetini marko paşaya şikayet et olayı. Adalet yoook.

10
0
yanıtYanıtla
başkanmobilWeb@haberler.com:

Siz ugraşın türk tokatçıları yine akkillarıyla sizi halt edecek her üretilen bir çözümün mutlaka bir de açık bir tarafı var yazık ve olan hep garibana oluyor size bir şey olduğu yok

7
0
yanıtYanıtla
xxx:

bankaların alacağı 18 milyon dolar para alınamadığından 16 milyar dolaro gider yazılıyor. sebebi tahsıl edilemeyen para. . . yanı bu gider devletin alacağı vergıden düşülüyor. banka parayı ödeyeceğı vergiden mahsup ediyor . . . . yanı devlet alacağını alamamış oluyor. . . sen git devlet olarak bu işi ben almıyorum deeeeeeee. . . a şıkkı - devlet alacğaı banka karını almıyor. . b şıkkı devlet vatandaşdan almıyor parayı, abnkanın karını alıyor. . . biraz düzenleme ile farikin şahane bir karı olur bu işten. . . . kaynak mı? ule n eoldugundan haberın yokki kaynak sorarsın ? :))

7
0
yanıtYanıtla
fatıh:

chp nin bu konuda projesı var dıyorsunuzda kardeşim geçende aynı yorumu yazdım yine yazıyorum bunları karsılayacak kaynagın nerden geleceğini acıklasın( merkez bankasındakı paraya karışmadan ) söz bende oy vereceğim benım kredı kartı kredı borcum var ama kaynagı acıklasınlar. . .

3
3
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title