Haberler

Bankacılık Kanunu Değişiyor

Tasarıya göre; Borsa İstanbul A.Ş'ye ait paylar, gerektiğinde stratejik ortaklık kurulması için ilgili taraflara ve teknoloji, teknik bilgi ve yetkinlik aktarılması karşılığında diğer borsalara, piyasa veya sistem işleticilerine Kurul'un onayıyla devredilebilecek "Borsa İstanbul Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı en yüksek icra amiri sıfatıyla şirketi sevke, idareye ve tek başına temsile ve ilzama yetkilidir" hükmü, yürürlükten kaldırılıyor KİT'lerde yönetim kurulunun oluşumui yeniden düzenleniyor.

Bankacılık Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısında, Borsa İstanbul ve KİT'lere yönelik düzenlemeler de yer alıyor.

Borsa İstanbul A.Ş'ye ait paylar, gerektiğinde stratejik ortaklık kurulması karşılığında ilgili taraflara ve teknoloji, teknik bilgi ve yetkinlik  aktarılması karşılığında diğer borsalara, piyasa veya sistem işleticilerine Kurul'un onayıyla devredilebilecek. Borsa İstanbul A.Ş tarafından 30 Aralık 2015 tarihi sonrasında stratejik ortaklık amacıyla kullanılan payların geri dönüşü neticesinde iktisap edilen şirket payları üzerinde Hazine'nin intifa hakkı olacak. Şirketin iktisap ettiği paylar ile Şirketin kendi payları karşılığında iktisap ettiği payların elden çıkarılması halinde her türlü gelir ve menfaatin Hazineye ait olduğu hüküm altına alınıyor.

Tasarıyla; Borsa İstanbul A.Ş'nin kendi paylarının iktisabı ve elden çıkarmaya ilişkin Türk Ticaret Kanunu'nun bazı maddelerinden muafiyet sağlanıyor.

Yasadaki "Borsa İstanbul Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı en yüksek icra amiri sıfatıyla şirketi sevke, idareye ve tek başına temsile ve ilzama yetkilidir" cümlesi, yürürlükten kaldırılıyor.

KİT'lerde yönetim kurulunun teşkili yeniden düzenleniyor. Yönetim kurulu başkanının, genel müdür dahil olmak üzere yönetim kurulu üyeleri arasından seçilmesine imkan tanınıyor. Buna göre; yönetim Kurulu, yedi kişiden oluşacak. Genel müdür, yönetim kurulu üyesi olacak ve ilgili bakanın teklifi üzerine ortak kararla atanacak. Genel müdür dışındaki yönetim kurulu üyelikleri için yapılacak atamalar, teşebbüs personeli dışından yapılacak.

Türk Ticaret Kanunu uyarınca teşebbüslere ilişkin yapılacak denetimlerde bağımsız denetçinin iki yıl üst üste olumsuz görüş vermesi durumunda mevcut yönetim kurulu üyelerinin görevleri kendiliğinden sona erecek. Bağımsız denetçinin görüş vermekten kaçınması, olumsuz görüş sonuçları doğuracak. Görev süresi biten veya görevi kendiliğinden sona eren üyeler, yerlerine yeni üyeler atanıncaya kadar bir yılı aşmamak üzere görevlerine devam edecek ve tekrar atanabilecekler.

Tasarıyla, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacak KİT'ler ve bağlı ortaklıklarda bağımsız denetçiyi seçme yetkisi, KİT Yönetim kuruluna veriliyor.

Yönetim kurulu toplantılarına davet, yönetim kurulu başkanı tarafından yapılacak. Buna göre; yönetim kurulu; yönetim kurulu başkanının daveti üzerine ayda iki defadan az olmamak üzere üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanacak ve kararlarını üye tamsayısının salt çoğunluğuyla alacak. Oylarda eşitlik halinde başkanın bulunduğu taraf, çoğunluğu sağlamış sayılacak.

KİT'lerin yönetim kurulunun teşkilinde yapılan değişiklik, bağlı ortaklıklarda da yapılıyor. Bağlı ortaklıkların yönetim kurulu, sayısı ana statüde belirtilmek üzere genel müdür dahil en az beş, en fazla yedi üyeden oluşacak. Genel müdür, ilgili bakanın teklifi üzerine ortak kararla başkan olarak belirlenecek. Yönetim Kurulu üye sayısının beş belirlenmesi durumunda, yönetim kurulunun genel müdür ile özel kesim temsilcilerinin dışında kalan ve teşebbüsü temsil edecek üyelerden biri Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakan, diğerleri ilgili bakan tarafında atanacak. Üye sayısı beşin üzerinde olursa, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanın atayacağı temsilci sayısı iki olacak.

Bağlı ortaklıklara ilişkin yapılacak denetimlerde bağımsız denetçinin iki yıl üst üste olumsuz görüş vermesi durumunda, mevcut yönetim kurulu üyelerinin görevleri kendiliğinden sona erecek. Bağımsız denetçinin görüş vermekten kaçınması, olumsuz görüş sonuçlarını doğuracak.

KİT'ler, Hazine Müsteşarlığı'nın görüşü alınarak Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan usul ve esaslar çerçevesinde stratejik planlarını hazırlayacak.

Teşebbüs, müessese ve bağlı ortaklıkların finansal tabloları, bağlı oldukları yılı izleyen üçüncü ayın sonuna kadar hazırlanacak ve faaliyet raporlarıyla birlikte Sayıştay Başkanlığı'na gönderilecek. Teşebbüs, müessese ve bağlı ortaklıklar finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartları'na göre düzenleyecek.

KİT ve bağlı ortaklıklarında iç kontrol sistemi oluşturulacak -

KİT ve bağlı ortaklıkları, Türk Ticaret Kanunu ve kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak "iç kontrol sistemi"  oluşturacak.  İç kontrol sisteminin oluşturulmasından teşebbüs ve bağlı ortaklıkların yönetim kurulları ile görev ve yetkileri çerçevesinde her düzeydeki yönetici sorumlu olacak.

Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar, denetim faaliyetlerini yürütecek organizasyonları oluşturmak ve yeterli sayıda iç denetçi istihdam etmekle yükümlü olacak.

Genel müdür yardımcılarının yönetim kurulu olmasına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılmasından ötürü, mevcut genel müdür yardımcılarının yönetim kurulu üyeliği görevlerini,  üyelik sürelerinin sonuna kadar sürdürmelerine imkan tanınıyor.

Darphane altını ve Cumhuriyet altını üretimi işlemlerinden doğan ve altın olarak alınan tutarlardan oluşan gelir ve karlar,  Hazineye yatırılacak tutarlar ile diğer kurumlara aktarılacak tutarların hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

KİT ve bağlı ortaklıklarında iç denetçi unvanlı kadrolarda istihdam edilenlere; aynı dereceli kadrolarda çalışan bakanlık iç denetçisine uygulanan mali ve sosyal haklar ile yardımlara ilişkin hükümler aynen uygulanacak.

- TBMM

Kaynak: AA / Ekonomi

Hazine Müsteşarlığı Borsa İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title