Haberler

Bangladeş'teki Tekstil Fabrikası Yangını

Bangladeş'in başkenti Dakka'da 2012'de tekstil fabrikasında çıkan ve 112 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangından sorumlu tutulan fabrika sahipleri ve diğer 11 kişinin yargılanacağı bildirildi.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da 2012'de tekstil fabrikasında çıkan ve 112 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangından sorumlu tutulan fabrika sahipleri ve diğer 11 kişinin yargılanacağı bildirildi.

Mahkemenin, Aralık 2013'te haklarında adam öldürme ve ihmal suçlamasıyla yapılan başvurunun ardından 13 sanığın yargılanmasına karar verdiği belirtildi.

Davanın ilk duruşması 1 Ekim'de görülecek.

Söz konusu suçların 7 yıldan ömür boyu hapse kadar cezai karşılığı olduğu belirtiliyor.

Haklarındaki suçlamaları reddeden Tazreen fabrikasının sahipleri Delvar Hüseyin ve eşi Mahmuda Akter, geçen yıl şubat ayında polise teslim olmuştu. Diğer tekstil fabrikalarında çalışan işçilerinin maaşlarını verebilmek için serbest olmaları gerektiğini savunan çift, mahkemeyle işbirliği yapacakları sözünü vermeleri üzerine kefaletle salıverilmişti.

Çin'den sonra tekstil alanında en çok üretimi yapan ikinci ülke olan ve hazır giyim ihracatından her yıl 25 milyar dolar kazanan Bangladeş'te, bu sektörde faaliyet gösteren bir fabrikanın sahipleri ilk defa yargılanacak.

Başkent Dakka'ya 30 kilometre uzaklıktaki Savar'da bulunan fabrikada 2012 Kasım'da çıkan yangında 112 kişi hayatını kaybetmişti. Fabrika, dünyaca ünlü hazır giyim markaları için kıyafet üretimi yapıyordu.

Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, yangın çıktığı anda yönetici ve güvenlik görevlilerinin, işçilere bu durumun "acil durum eğitimlerinin bir parçası" olarak duyurduğu ancak bunun işçilerin kaçması için gereken zamanı geciktirdiği ortaya çıkmıştı.

Soruşturmada, acil çıkış alanlarının olmadığı fabrikanın bulunduğu sokağın dar olması nedeniyle itfaiye araç ve ekiplerinin acil müdahalede bulunamadığı bildirilmiş, kaçmayı başarabilen bazı işçilerin çıkış kapılarının kapalı olduğunu fark ettiği kaydedilmişti.

Dakka'da yasa dışı şekilde 3 kat eklendiği belirlenen 8 katlı iş merkezi Rana Plaza'nın Nisan 2013'te çökmesi sonucu binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. İş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinde 3 binden fazla işçi çalışıyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Bangladeş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title