Haberler

Bandırma Ticaret Borsası, Tarım Alanlarını Amerikan Uydusundan İzleyecek

Bandırma Ticaret Borsası Konferans Salonunda Uydu Teknolojisi ile Tarım Alanlarını İzleme Brifingi Verildi.

Bandırma Ticaret Borsası konferans salonunda uydu teknolojisi ile tarım alanlarını izleme brifingi verildi.

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve Borsa Meclis Başkanı Ersin Koç'un daveti üzerine Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Amerikan Uydu Teknolojisi Araştırma Servisi Sorumlusu Gökhan Özsoy tarafından verilen iki saatlik brifing büyük ilgi gördü. Toplantıda konuşan Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, "Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak çalışma yapıp Bandırma'ya bağlı köylerde hububat ekimi yapılan arazileri tespit edeceğiz. Hangi köyde, hangi ürün

ekilmiş, veri bankamız için tespit yapacağız. Türkiye'deki 113 borsa içinde hububat işlem hacmi olarak ilk 10 içindeyiz" dedi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Gökhan Özsoy, Bandırma bölgesindeki hububat ekim alanlarının uydudan kolaylıkla izlendiğini belirtti. Özsoy "Amerikan uydu teknolojisini Bursa'da kullanıyoruz, çok faydalı oldu. Bandırma Ticaret Borsası'nın çiftçi üyelerinin ne kadar buğday, arpa, mısır ve ayçiçek hububatı ektiğini uydudan görüp, elde edilen veri bir bankada toplanacak ve buna göre ekim alanı belirlenecek. Ekili alanlar uydudan yeşil olarak görülüyor, boş alanlar kahverengi olarak ekrana çıkıyor.

Bu sitemle Amerika tüm dünyadaki ekili alanları izleyip, tarım politikası yapıyor. Bu uydu ile Manyas Gölü'nü izleyip kuraklıktan ne kadar zarar gördü tespit edebiliyoruz" dedi.

Özsoy, "Uydu ile Bursa'yı izledik. Bursa çevresinde 3 büyük modern arıtma tesisi tespit ettik, Ulubat Gölü'nü izliyoruz 13 bin 568 hektar olan göl alanı kuraklıktan küresel ısınmadan etkilendi son bir yılda göl 11 bin hektar alana düştü. Bu gidişte 50 yıl sonra Ulubat Gölü'nün yüzde 90'ı kaybolur. Fosfat, azot göle akıyor, sazlar ürüyor, bataklık oluşuyor. Göl günden güne bitiyor. DSİ gölün yanına hidro-elektrik santrali kuruyor. Ramsar etki alanına giren Ulubat Gölü koruma altına alındı, fakat

Türkiye'nin en büyük doğal deltası Ulubat Gölü'nde oluştu. Bu gidiş tehlikeli. Nilüfer Çayı da Ulubata gidiyor. Tüm bunları uydudan izleyip, rapor hazırlayıp, gerekli makamlara iletiyoruz" şeklinde konuştu.

(MY-KK-KK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title