Haberler

Balyoz Planı Davası

Davanın hükümlü sanıkları emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Albay Hakan Büyük'ün avukatı Hüseyin Ersöz, yeniden yargılama talebinin, oluşturulan yeni heyet tarafından da reddedilmesi kararına itiraz etti.

Balyoz Planı davasından hükümlü sanıklar, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Albay Hakan Büyük'ün avukatı Hüseyin Ersöz, yeniden yargılama talebinin, oluşturulan yeni heyet tarafından da reddedilmesi kararına itiraz etti.

Avukat Hüseyin Ersöz, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sunarak, yeni oluşturulan heyetin red kararına itiraz etti. Mahkemeye sunulan dilekçede, Balyoz Davası'nın Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından, 9 Ekim 2013 tarihinde onandığı anımsatılarak, "Bu tarihten sonra başta Başbakan Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, yürütme ve yasama organına mensup kişiler tarafından, kolluk ve yargı içinde örgütlenmiş yasa dışı bir yapının TSK mensuplarına 'kumpas' kurduğu şeklindeki değerlendirmeler kamuoyunun gündemini önemli ölçüde meşgul etmiştir. Bu açıklamalar mahkemenizin 2010/283 E sayılı dosyası ile asker kişilerin yargılandığı diğer davalarda yaşanan önemli hukuka aykırılıklarla birlikte değerlendirildiğinde, hukuki sürecin 'adil yargılanma hakkına' aykırı olarak sonuçlandığı yönünde bir kanının kamuoyunda hakim olmasına neden olmuştur. Hakimlerin tarafsızlıklarını ortadan kaldıran karar ve uygulamalar birlikte değerlendirilerek, yargılamanın yenilenmesi talep edilmiştir" denildi.

Üye hakim hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulunulmuştu

Yeniden yargılama talebinin reddine karar veren heyette yer alan üye hakim Abdullah Öztürk'ün, daha önce dava kapsamında "hukuka aykırı" olarak tutukluluk halinin devamına karar vermesi nedeniyle HSYK'ya şikayet edildiği ifade edilen dilekçede, hakim Öztürk ile müvekkiller arasında husumet bulunduğu anlatılarak, bu nedenlerle yeniden yargılanma talebini inceleyen heyet içinde üye hakim Öztürk'ün yer almasının hukuka aykırı olduğu belirtildi.

"Görevli olmayan hakimler tarafından verilen karar"

Aynı heyette yer alan mahkeme başkanı Gökmen Demircan'ın, Balyoz Planı soruşturması kapsamında arama, el koyma ve 40'a yakın kişi hakkında tutuklama kararı vermesi sebebiyle "yeniden yargılama" incelemesinde görev almaması gerektiği ifade edilen dilekçede, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığı'na HSYK tarafından Ahmet Korkusuz'un atandığı belirtilerek, "29 Ocak 2014 tarihli dilekçelerimiz, sayın mahkeme başkanı göreve geldikten sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmuştur. Bu konuda karar verecek mahkeme heyeti, Mahkeme Başkanı Ahmet Korkusuz başkanlığında toplanacak olan yeni hakimlerden oluşmak zorundadır. Bu çerçevede yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine dair karar, görevli olmayan hakimler tarafından verilmiş, hukuka aykırı bir karardır" denildi.

Yeniden yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine dair karardan dönülerek, yargılamanın yenilenmesine karar verilmesi istenen dilekçede, itirazın reddilmesi halinde dilekçenin üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi talep edildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Ersöz Hakan Büyük Ahmet Yavuz Çetin Doğan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title