Haberler

Balkanlar'dan AB'ye 'Göçmen Krizi' Çağrısı (2)

Kuzey Balkan ülkeleri ile Avrupa Birliği yakınlaşması konulu konferans Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

Kuzey Balkan ülkeleri ile Avrupa Birliği yakınlaşması konulu konferans Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı. Aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de bulunduğu katılımcılar, konferans öncesi Avusturya otobanında bir kamyonun kasasında cesetleri bulunan 50 göçmen için saygı duruşunda bulundular.

Konferansa Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova başbakanları katılıyor. Bu ülkelerin Dışişleri ve Ekonomi Bakanları ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic da hazır bulundular.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Avusturya Başbakanı Werner Faymann, konferansın ağırlıklı olarak göç sorununa odaklanması gerektiğini vurgulayarak Savaş bölgelerinde can güvenliği duymayan insanların sığınma hakları vardır. Biz buna saygı duymalı ve kucak açmalıyız. Ancak AB üyeleri arasında adil şekilde bir mülteci kabul dağılımı yapılmalıdır. Kesinlikle ortak hareket edilmeli ve Balkan ülkelerine sınır güvenliği konularında destek verilmelidir" dedi.

Makedonya ve Sırbistan, göçmen krizine karşı Avrupa Birliği'nden destek istedi. Sırbistan ve Makedonya dışişleri bakanları, Avrupa Birliği'ne göçmen krizi üzerine toplantı çağrısında bulundu. Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki konuyla ilgili Bu krize Avrupa olarak bir yanıt vermediğimiz sürece, kimse bu sorunun çözüleceği yanılgısına kapılmamalıdır ifadesini kullanırken, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daçiç ise Avrupa Birliği'nin bir eylem planı belirlemesi gerektiğini söyledi.

Daciç, Macaristan - Sırbistan sınırına dayanan 3 bin 241 göçmenin buradan transit olarak Avrupa ülkelerine geçmek istemeleri Sırbistan'ı zor duruma sokmaktadır, bu durumdan dolayı üzülerek ifade ediyorum ki hudut kapılarımıza barikatlar koymak mecburiyetinde kalacağız. Gerçi bu durum belki insan haklarına ters düşecek ama yapacak başka bir çıkar yolumuz yok dedi.

Konferans ile Arnavutluk hariç diğer katılımcı ülkeler arasında karayolu ve demiryolu iyileştirmelerinin yanı sıra enerji sektöründe de altyapı projeleri için işbirliği umut ediliyor.

Konferansta, Balkan bölgesi ülkeleri için 600 milyon Euroluk enerji yatırımı öngörülüyor. Karayolu ve demiryolu yatırım paketi için karar verilmesi bekleniyor. Toplamda, on farklı projenin uygulamaya sokulması için görüşmeler yapılacak. Arnavutluk'un Durres kıyı kasabasından, Kosova'nın başkenti Priştine üzerinden, Sırbistan'ın Niş şehri arasında bir otoban yapılacak.

Ayrıca, Belgrad ve Saraybosna'yı birbirine bağlayan demiryolu hattı modernize edilecek. Sırbistan ve Makedonya sınırlarındaki transitr geçiş yollarının iyileştirilmesi için 1 milyon 500 bin Euro yardımda bulunulacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Makedonya Avusturya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title