Haberler

Balkanlar'da İlk Teravih Namazı Kılındı

Güncelleme:

Balkan ülkelerinde ramazan ayının ilk teravih namazı coşkulu bir şekilde eda edildi.

Balkan ülkelerinde ramazan ayının ilk teravih namazı coşkulu bir şekilde eda edildi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna başta olmak üzere Mostar, Travnik, Zenitsa ve Tuzla gibi önemli şehirlerdeki çok sayıda camide Müslümanlar, ilk teravih namazını kıldı.

Camilerde yer bulamayan cemaatin önemli bir kısmı, namazlarını dışarıda eda etmek zorunda kaldı. Başkent Saraybosna'daki Osmanlı eseri tarihi Gazi Hüsrevbey Camii'nde ilk teravih namazını, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç kıldırdı. Teravih namazına kadınlar da yoğun ilgi gösterdi.

Makedonya'da yaşayan Müslümanlar da ramazan ayının ilk teravih namazı dolayısıyla camileri doldurdu. Başkent Üsküp'ün merkez camilerinden olan Mustafa Paşa Camii namaz kılmak için yer bulamayanlar, teravih namazını caminin avlusunda kıldı.

Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi, Devlet Bakanı Furkan Çako ve diğer siyasi parti liderleri ülkedeki Müslümanların ramazan ayını tebrik etti.

Sırbistan'da da ramazan ayının ilk teravih namazı, başkent Belgrad'daki Osmanlı eseri Bayraklı Cami'nin yanı sıra 7 mescit ve ülkenin güneyinde Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Preşevo Vadisi ile Boşnak nüfusun çoğunlukta olduğu Sancak bölgesindeki kentlerdeki 300'e yakın cami ve mescitte kılındı.

Yaklaşık 2 milyonluk nüfun yüzde 95'i Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılar'dan oluşan Kosova'da da başta başkent Priştine olmak üzere Prizren ve Gilan gibi kentlerdeki camilerde ramazan ayının ilk teravih namazı halkın yoğun katılımyla kılındı.

Başkent Priştine'de Osmanlı eseri olan ve bir süre önce restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Camisi'nde namaz kıldıran Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Trnova, barış ve dayanışma çağrısında bulundu.

Hırvatistan'da bulunan ve ülkenin tek camisi olan başkentteki Zagreb Camisi başta olmak üzere ülkenin değişik yerlerindeki cami ve mescitlerde Müslümanlar, ilk teravih namazlarını eda etmenin sevincini yaşadı.

Batı Balkanlar'ın en küçük ülkesi olan ve 200 bine yakın Müslüman'ın yaşadığı Karadağ'da da ramazanın ilk teravih namazı Boşnak ve Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Biyelo Polye, Rojaye, Podgoritsa, Ulçin ve Bar gibi şehirlerdeki camilerde kılındı.

Kaynak: AA / Güncel

Saraybosna Makedonya Tuzla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title