Haberler

Balkanlar'da En Büyük Acıyı Müslümanlar'ın Yaşadığını Söyledi

DÜNYACA ünlü tarihçi Prof. Justin McCarthy, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 'Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'nda, 'Balkanlardaki Etnik Temizliğin Demografik Yapısı' başlıklı bir sunum yaptı.

DÜNYACA ünlü tarihçi Prof. Justin McCarthy, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 'Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'nda, 'Balkanlardaki Etnik Temizliğin Demografik Yapısı' başlıklı bir sunum yaptı. Konferans sonrası Osmanlı döneminde Balkanlar'daki nüfus değişimine değinen McCarthy, Balkanlar'da en büyük acıyı, ölümü Müslümanlar'ın yaşadığını dile getirdi.

Dünya çapında saygın bilim insanlarından modern Ortadoğu'nun özellikle de Türkiye'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sosyal ve nüfus tarihi üzerine uzman kişilerden ünlü tarihçi Prof.Dr. Justin McCarthy, Terzioğlu Yerleşkesi'ndeki Troia Kültür Merkezi'nde, düzenlenen Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'na katıldı. Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından ÇOMÜ ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'nun çağrılı konuşmacısı olarak üniversitede bulunan Prof.Dr. Justin McCarthy, 'Balkanlardaki Etnik Temizliğin Demografik Yapısı' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konferans sonrası Osmanlı döneminde Balkanlardaki nüfus değişimine değinen McCarthy, şunları söyledi:

"93 Harbi' olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından, özellikle 1877-81 yılları arasında yüz binlerce Müslüman ve bir miktar gayrimüslim, zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Bunların arasında en kalabalık göç, Bulgaristan'dan Osmanlı topraklarına göç eden 520 bin Türk'ün göçüdür. Bu yıllarda Romanya, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Avusturya ve Bulgaristan tarafından işgal edilen Osmanlı topraklarındaki Müslüman nüfusta büyük oranlarda nüfus azalması olmuştur. Bu nüfus kayıplarını ölümler ve göçler oluşturmaktadır. Bahsi geçen devletlerin işgal ettikleri bölgelerde Müslümanların maruz kaldıkları nüfus azalmasına bakıldığında, Müslüman nüfusun Romen işgalindeki topraklarda yüzde 83, Yunan işgalindeki topraklarda yüzde 88, Sırp işgalindeki topraklarda yüzde 91, Karadağ işgalindeki topraklarda yüzde 100 ve Avusturya işgalindeki topraklarda yüzde 35 oranında azaldığı görülmektedir. Bulgaristan'da ise Müslüman nüfusun yüzde 19'u, gayrimüslim nüfusun da yüzde6'sı hayatını kaybetmiştir."

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanının sahibi ve Türk Tarih Kurumu'nun da şeref üyesi olan Prof. Dr. Justin McCarthy, Çanakkale'de, ÇOMÜ'de olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu da vurgulayarak, "Harika bir kampüsü var. Herkes çok misafirperver. Çanakkale muhteşem bir şehir" dedi.

Prof.Dr. Justin McCarthy, Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'nun bilimsel düzeyinin çok yüksek olduğunu belirterek, Balkanlar'dan bu kadar farklı bilim insanın burada olmasının ülkelerarası ilişkilerin gelişmesi açısından çok iyi olduğunu vurguladı. Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'nun ilkinin Osmanlının ilk dönemlerini incelediğini ve sempozyumun ikincisinin Osmanlı'nın geç dönemini inceleyeceğini kendisinin de burada olmaktan büyük mutluluk duyacağını belirten Prof. Dr. Justin McCarthy, "Mustafa Kemal Atatürk çok büyük bir lidermiş. Kendisine büyük hayranlığım var. Atatürk olmasaydı Türkler olmazdı. Gelibolu Atatürk'ü, Atatürk de Türkiye'yi yarattı" dedi.

Bir tarihçi olarak Balkanları, Türkiye'yi çalışmanın eskiden olduğu gibi zor olmadığını, artık Türkiye'nin bütün belgeleri bilim insanlarına açtığını söyleyen Prof.Dr. McCarthy, bu durumun Yunanistan ve Ermenistan'da halen böyle olmadığını söyledi.

- Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Bulgaristan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title