Haberler

Balkan Harbi'nde Kahramanca Savunulan Şehir: Edirne

Edirne'de, "Kuşatma Altında 155 Gün" konulu konferans düzenlendi.

Edirne'de, "Kuşatma Altında 155 Gün" konulu konferans düzenlendi.

Trakya Üniversitesi Roman Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, üniversitenin kütüphane salonundaki konferansta, Edirne'nin tarih boyunca 4 kez işgal gördüğünü ve hepsinden de kurtulmayı başardığını söyledi.

Edirne'nin kırk gün savunulmasının yeterli olacağı planlarının, 155 gün süren savunmada açlık, hüzün ve imkansızlıkları da beraberinde getirdiğini belirten Akın, şunları anlattı:

"Muhasaranın beklenilenden fazla sürmesi ve ateşkes şartlarının Edirne savunucularını zora sokması Edirne müdafaasının daha fazla sürdürülemeyeceğini anlatıyordu. Osmanlı'nın Edirne'yi ikmal edememesi, Çatalca veya Gelibolu'dan hücum geliştirememesi, şehrin yiyecek ve yakacak yokluğu nedeniyle şehrin düşmesini kaçınılmaz hale getirilmişti. Başkomutanlık muhtemel bir taarruz sonrasında cephane ve haberleşme araçlarının imha hazırlıklarının yapılması gizli emrini verdi."

Akın, savaş döneminde açlığın had safhaya ulaştığını, askerin tahininin her geçen gün küçüldüğünü vurguladı. Ekmeğin 450 grama indirilmesinin yanında açlığın önüne geçmek için çeşitli tedbirler alındığını dile getiren Akın, şöyle devam etti:

"Ekmeğe süpürge tohumu ve kuş yemi katılmaya başlanmıştır. Halkın durumu perişandır. Askerlerin kullandığı hayvanlar her gün kesilmekte, beygir etleri polis karakolu aracılığıyla halka dağıtılmaktadır. Kasaphaneye gönderilen hayvanların yele ve kuyrukları tamamen yok olmuştur. Aç kalan hayvanlar birbirlerinin yele ve kuyruklarını yemişlerdir."

Akın, o dönemde çare kalmayınca Şükrüpaşa'nın kenti emir gereği teslim ettiğini ve Sofya'ya götürüldüğünü, bazı askerlerin de Sarayiçi adasında esir tutulmaya başladığını dile getirdi.

Sarayiçi'nde esir tutulan askerlerin pek çoğunun açlıktan öldüğünü aktaran Akın, "Esir tutulan askerler ağaç kabuklarını yemeye muhtaç edildi. Sarayiçi adasının öbür tarafında anneler, eşler, ekmek vermek istediler, mümkün değildi. Yağmur, açlık bir taraftan. Türk askerinin birçoğu şehit düştü" diye konuştu.

Akın, Balkan Harbi'nin bir bozgun ve göç anlamına gelmesine rağmen Edirne'nin bu dönemde kahramanca savunulduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Üniversitesi Yerel Haberler

title