Haberler

Balkan Acil Sağlık Eğitimi Projesi

Arnavutluk’tan gelen 15 uzman hekim İzmir'de acil sağlık eğitimi aldı.

Balkan ülkelerindeki acil sağlık hizmetleri alanında çalışan eğitimli personel sayısını ve hizmet kalitesini artırmak, ülkeler arası sosyokültürel bağları güçlendirmek amacıyla hazırlanan Balkan Acil Sağlık Eğitim Projesi'ne Arnavutluk'tan gelen sağlık heyeti ile İzmir'de başlandı.

İzmir Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün işbirliği ile hazırlanan Balkan Acil Sağlık Hizmetleri Projesi ( BASEP ) kapsamında 9 Balkan ülkesine geçen yıl içinde Dışişleri Bakanlığı kanalı ile resmi davetler gönderildi.

Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek, Hırvatistan, Macaristan, Romanya Sağlık Bakanlıklarına gönderilen davette sağlık ekiplerini İzmir Urla Karantina adasındaki Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezine eğitim amacıyla gönderebilecekleri iletildi.

İkili anlaşmalar gereğince her türlü masrafın Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacağı eğitime öncelikle Arnavutluk Sağlık Bakanlığından olumlu cevap geldi.

Arnavutluk'taki hastanelerin acil servislerinde çalışan 15 uzman hekim, 20-31 Ocak 2014 tarihleri arasında iki hafta sürecek bu eğitim programına katılmak üzere İzmir'e geldi.

Eğitimlerde acil sağlık sistemi hakkında verilen bilgilerden sonra heyet, İzmir 112 Ambulans Servisinin yeni hizmet binasını gezerek kara ve hava ambulans sistemi ve acil vakalara ambulans gönderilmesi hakkında teknik bilgiler aldı.

İzmir'deki Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin acil servis ve yoğun bakımlarını da gezen Arnavutluk heyetine, Urla adasındaki eğitim merkezinde acil ve afetlerde sağlık hizmetleri ile ilgili uygulamalı eğitimler verildi. İngilizce ve Arnavutça olarak verilen eğitimler, son sistem eğitim maketleri üzerinde uluslararası standartlarda gerçekleştirildi.

Kentin tarihi ve turistik yerlerini de gezen Arnavut doktorlar, Türkiye'deki ambulans sisteminin Avrupa standartlarında olduğunu, ülkelerinde bu alanda yapılacak çalışmalara burada aldıkları eğitimin son derece yarar sağlayacağını ve gördükleri ilgiden çok memnun kaldıklarını belirttiler.

İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu "Balkan ülkelerine yönelik hazırlanan bu eğitimin diğer ülkeler ile devam edeceğini ve böylesi bir eğitim için İzmir'in merkez seçilmesinin kendilerini gururlandırdığını" ifade etti.

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz da "Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu alanda büyük gelişmeler sağlamıştır, bu vesile ile çalışmalarımızı ülke dışına tanıtma fırsatını yakaladık. Geçtiğimiz yıl İzmir'de Afrika ülkelerine yapılan eğitimlerden sonra Balkan ülkelerine yönelik düzenlenen bu proje ile ambulans sistemimizi ve acil vakalara yapılan tıbbi müdahaleleri misafirlerimize göstermekteyiz" dedi.

Eğitimin son günü 112 Narlıdere Hizmet binasında yapılan sertifika törenine Arnavutluk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Saimir Kurti katıldı.

Eğitim sertifikalarını alan Arnavutluk doktorlar, verilen eğitimin ülkeleri için çok önemli olduğunu, ambulans sistemi için Türkiye'deki uygulamanın örnek olacağını,112 ve UMKE işbirliğinin son derece iyi olduğunu, İzmir'de çok iyi ağırlandıklarını dile getirdi.

Törene katılan İzmir 112 ve UMKE eğitimcilerine de Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan teşekkür belgeleri İzmir İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz tarafından verildi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği Arnavutluk Urla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title