Haberler

Balıkesir Kuvayımilliye Günü

Balıkesir'de, Kurtuluş Savaşı'nda halkın işgal güçlerine karşı mücadelelerinde elde ettiği başarılar anısına bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Kuvayımilliye Günü" kapsamında tören yapıldı.

Balıkesir'de, Kurtuluş Savaşı'nda halkın işgal güçlerine karşı mücadelelerinde elde ettiği başarılar anısına bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Kuvayımilliye Günü" kapsamında tören yapıldı.

Kuvayımilliye Anıtı önünde halk oyunu gösterisiyle başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Daha sonra anıta, kırmızı ve beyaz karanfillerden Türkiye haritası ile ortasında ay yıldız figürüyle hazırlanan çelenk bırakıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir'in tüm gücüyle düşmana karşı dik durduğunu ve yabancı güçleri bu topraklardan sildiğini söyledi.

Balıkesirlilerin 1915 yılındaki Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlığı, İzmir'in 1919'da işgal edildiği günlerde de ortaya koyduğunu vurgulayan Çaltı, "15 Mayıs 1919'da düşman kuvvetlerinin İzmir'i işgal etmesi üzerine 16 Mayıs'ta Alaca Mescit'te toplanan Heyet-i Merkeziye, ilk harekatı başlatmıştı. Balıkesir tüm gücüyle ayağa kalkarak tam bir seferberlik ilan etmişti. Devlet gibi çalışarak asker, vergi toplamış ve Kuvayımilliye cephelerini kurmuştur" dedi.

Çaltı, Balıkesir'de oluşturulan Kuvayımilliye'nin, Batı Cephesi'ndeki Savaştepe, İvrindi, Soma, Akhisar, Bergama ve Ayvalık hattında 1919-1920 yıllarında 13 ay yoğun mücadeleler vererek Yunan askerlerini durdurduğunu dile getirdi.

Bu kahramanlığın, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Sakarya, Dumlupınar ve Kocatepe'deki muharebelere hazırlık sürecinde büyük yararlar sağladığı ve sonuçta düşmanın bozguna uğratıldığını ifade eden Çaltı, "Sındırgı, Bigadiç, Dursunbey, Gönen, Savaştepe, Gördes, Demirci ve Simav dağlarında iki yıla yakın düşmanla mücadele eden kahraman ordumuzla sürekli irtibat halinde çalışan milli müfrezeler, tüm halkımızla Balıkesir'i düşmandan temizlemiştir. Torunları olarak, bu Kuvayımilliye Günü'nde ve her zaman onlarla gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Törene, Vali Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon ve Okullar Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Balıkesir Türkiye İzmir Çaltı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title