Haberler

Balıkesir - 35'inci Kurtdereli Güreşleri Başladı

35'inci Kurtdereli Güreşleri başladı Balıkesir'in Karesi İlçesi'nde, Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet adına, bu yıl 35'incisi düzenlenen güreş etkinlikleri başladı.

35'inci Kurtdereli Güreşleri başladı

Balıkesir'in Karesi İlçesi'nde, Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet adına, bu yıl 35'incisi düzenlenen güreş etkinlikleri başladı.

Karesi Belediyesi tarafından 35'incisi düzenlenen Kurtdereli Güreşleri, Mehmet Pehlivan ve şehitler için mevlid-i şerif okunurken, etkinlik mehteran eşliğindeki kortej yürüyüşü ile başladı. Karesi Belediyesi önünden başlayan yürüyüşe Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, AK Partili Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, belediye meclis üyeleri, pehlivanlar ve vatandaşlar katıldı. Kortejde, Karesi Atlı Okçuluk Kulübü atlarıyla yer alırken, bisikletliler de yürüyüşe renk kattı. Görevliler yürüyüş süresince vatandaşları güreşlere davet etti. Milli Kuvvetler, Anafartalar ve Kızılay Caddelerinden geçerek Kurtdereli Mehmet Pehlivan Heykeli önüne gelen topluluk, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk sunuldu.

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi İlçesi'nin adını güreş ve pehlivanlarla tüm Türkiye'ye ve dünyaya duyurmak istediklerini söyledi. Yılmaz, güreşlerde bazı unutulan gelenekleri de tekrar yaşatmak istediklerini belirterek, "Güreş denince akla ülkemizde Kırkpınar güreşleri geliyor. Kırkpınar güreşlerinin hakkını vermek lazım. Biz Karesi olarak daha büyüğünü yapacağız demiyoruz. Ama hedefimiz güreş denilince akla Karesi'nin gelmesi. Güreşlerde bazı gelenekler vardı. Bunlar unutulmaya yüz tuttu. Güreşçiler eskiden heybelerinde güvercin taşırdı. Galip geldiklerinde memleketlerine posta güvercini uçururlardı. Biz bu geleneği tekrar yaşatacağız. Geçtiğimiz yıl ilk kez güvercin uçurmuştuk. Bu yıl ki güreşlere bine yakın sporcu katılacak 67 başpehlivan mücadele edecek. Yağlı güreş sevenlere güzel anlar yaşatacağız" dedi. Kurtdereli Güreşleri'nde Pazar günü 11.00'de Başpehlivanlar er meydanına çıkıp kozlarını paylaşacak. Final güreşinin ardından dereceye girenler ödüllendirilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Pehlivan Edip Uğur Balıkesir Politika Güncel Haberler

title