Haberler

Balıkçılar Uluslararası Sularda Av Yasağı İstiyor

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Yapıcı: "Ege Denizi'nin uluslararası sularında balık avlamanın yasak olmasını istiyoruz.

ALİ RIZA KARASU - İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki balıkçıların uluslararası sularda balık avının yasaklanmasını istediğini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yapıcı, Ege Denizi'nde balığa üreme zamanı kalmadığı için balık miktarının her geçen gün azaldığını belirtti. Av yasağının kalkmasıyla bol olan balığın kasım ayından sonra giderek azaldığını ifade eden Yapıcı, "Ege Denizi'nin uluslararası sularında balık avlamanın yasak olmasını istiyoruz. Uluslararası sularda balık üreten bir kaç yer var. Av yasağı başladıktan sonra balıkçılar bu bölgede gırgırla avlanıyor. Deniz dibini tarayan bu yöntem balığa yaşam şansı tanımıyor" dedi.

Ege Denizi'nde av sahasının dar olduğunu, Türkiye ile Yunanistan'ın birlikte kullandığı bu denizde balık miktarının her geçen gün azaldığını kaydeden Ahmet Yapıcı, "Türkiye'de av yasağı başlarken, Yunanistan'da av sezonu açılıyor. Sürekli avlanma sebebiyle deniz dinlenmiyor" diye konuştu.

"Türkiye ile Yunanistan'ın av ve yasak sezonu aynı olmalı"

Türkiye'de uluslararası sularda avlanma izni olan balıkçıların av yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren uluslararası sularda avlanmaya çıktığını, benzer durumun Yunan balıkçılar için de geçerli olduğunu vurgulayan Yapıcı, şunları söyledi:

"Denizde sürekli avlanma var. Bizde yasak başlıyor, Yunanistan'da avlanma sezonu açılıyor. İkimizde aynı sularda avlanıyoruz. İki ülkenin av ve yasak sezonunun aynı olması gerekiyor. İki ülkenin birlikte hareket etmesi Ege Denizi'nde balık miktarını artırır. Zaten avlak sahamız dar, 6 milde avlanabiliyoruz. Biz kesinlikle Ege Denizi'nin uluslararası sularında avlanmanın yasaklanmasını istiyoruz. Herkes namusuyla çalışmıyor. Uluslararası sulara gidenler, balık üreme bölgeleri olan yasak yerlerde de avlanıyor. Bunların denetimi çok zor. Kaçak avlanma olunca deniz dinlenmiyor, bindiğimiz dalı kendimiz kesiyoruz."

Kaçak avcıların önüne geçilemiyor

Ege Denizi'nun uluslararası sularında balık avlanmanın kesinlikle yasak olması gerektiğini ifade eden Yapıcı, Ege Bölesi'nde 25-30 civarında kaçak avcılık yapanların bulunduğunu, teknelerinin ruhsatı olmayan bu kişilerin 12 ay boyunca avlanma yaptığını dile getirdi. Sahil güvenlik ekiplerinin kaçak avcıları zaman zaman yakaladığını anlatan Ahmet Yapıcı, yakalanan bu kişilere para cezası kesildiğini, kimsenin cezayı ödemediğini savundu.

Yapıcı, kaçak avcılar konusuyla ilgili geçtiğimiz günlerde İzmir Valisi Mustafa Toprak başkanlığında bir toplantı yaptıklarını, Toprak'ın konuyu cezadan öteye götürmek gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Sayın Vali, bizden bu bölgede iki adet yediemin limanı istedi. Özbek ile Mordoğan limanlarını söyledik. Yakalanan kaçak teknelerin bu yediemin limanlarına çekilmesini istiyoruz. Valilik konunun üzerine gidiyor. İnşallah önlemi alınacak. 1380 sayılı su ürünleri kanunu da değişiyor. Bu değişince küçük balıkçı biraz nefes alacak."

Denizlerde balık azalıyor

Av sezonunun başlamasıyla birlikte gırgırcıların denize açıldığını, yaklaşık 4.5 ay süren av sezonunun ilk iki ayında balığın bol olduğuna dikkat çeken Yapıcı, "Her gün 30-40 trol gemisi bin-2 bin metre telle denizi taradığı zaman balığın yönü değişiyor" dedi.

Yapıcı, İzmir bölgesinde bin 800 ruhsatlı balıkçının bulunduğunu, 20 bin civarında da amatör balıkçının kıyıdan balık avladığını kaydetti. Amatör balıkçıların, oltalarla küçük balığı da tuttuğuna işaret eden Yapıcı, "Oltaya ne gelirse çekiyor. 3 santimetre balığı da 5 santimetre balığı da tutuyorlar. Küçük olan balık ne yeniyor ne de satılıyor. Bunlar zevk için tutuluyor. Amatör balıkçılar için önlem alınması lazım, denizlerimizde ahtapot kalmadı. Emekli olan herkes dalgıç oluyor, zıpkıncı oluyor" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

Ege Denizi Yunanistan Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title