Haberler

Balıkçılar Orkinos Avı İçin Dümeni Akdeniz'e Kıracak

Orkinos avı sezonunun 25 Mayıs Pazartesi günü başlamasıyla 20 balıkçı teknesi Akdeniz'de bir ay boyunca orkinos avlayacak.

Orkinos avı sezonunun 25 Mayıs Pazartesi günü başlamasıyla 20 balıkçı teknesi Akdeniz'de bir ay boyunca orkinos avlayacak.

Akdeniz'de avlanacak balıkçılar, ihracatı hızla artan orkinos balığının büyük bölümünü Japonya'ya gönderecek. Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını ve orkinos çeşitlerini korumaktan sorumlu hükümetler arası balıkçılık kuruluşu Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından Türkiye'ye verilen 707,230 ton orkinos avlanma kotası bu yıl aşılacak.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin girişimleri, Ekonomi Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle en büyük orkinos alıcısı Japonya ile yapılan temaslar sonucu Türkiye self kota ilan etme kararı aldı. Japonya'nın da desteklediği Türk balıkçılar, 515,770 ton self kota ile avlanma hakkını 1223 tona çıkardı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, orkinos avlanma kotası için büyük mücadeleler verdiklerini belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'ndan bu konuda ciddi destek aldıklarını kaydetti.

Sagun, katma değeri yüksek orkinos ihracatı için Türk balıkçıları olarak büyük gayret sarf ettiklerini ifade ederek, "En büyük ve en hızlı teknelerimizle bir ay boyunca Akdeniz'de 'ya nasip' diyeceğiz. Amacımız geçen yılki 45 milyon dolarlık ihracatımızı artırmak. Self kota ilanıyla balıkçılarımızın bunu başaracağına inanıyorum. Diğer yandan yeni pazarlar için de fuar fuar dolaşıp ürünlerimizi sergiliyor, tanıtıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Orkinos avına çıkacak balıkçılar, Akdeniz sahil şeridinde ve Kıbrıs açıklarında avlanacak. Bu yıl bereketli olması beklenen av sezonuna 50 metre boyundaki tekneler çıkacak. Geçen yıl 13 teknenin avlandığı Akdeniz'de bu yıl 20 tekne olacak.

En hızlı balıklardan orkinosları avlayabilmek için büyük teknelerin güçlü motorlara sahip olması gerekiyor. Av döneminde Akdeniz'e Cebelitarık Boğazı'ndan sürü halinde giren orkinoslar, avlanıldıktan sonra balıkçı çiftliklerinde 600 kilograma ulaşana kadar yetiştiriliyor ve daha sonra Japonya'ya ihracatı gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı İstanbul Japonya Akdeniz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title