Haberler

Balık Bendini 200 Yıllık Vagonla Tanıtıyorlar

Muradiye Kaymakamlığı, üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin izlendiği balık bendine bıraktığı 200 yıllık vagonla görsel şölene renk katıyor Kaymakam Tanrıkulu: "Bu vagon ve lokomotifler azaldığı için çok değerli, adeta tarihi eser ve antika değerinde"

SERACETTİN SEÇKİN - Muradiye Kaymakamlığı, üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin izlendiği balık bendine bıraktığı 200 yıllık vagon ile görsel şölene renk katıyor.

Muradiye Şelalesi ve Şeytan köprüsü gibi değerleri bünyesinde barındıran Muradiye ilçesi, Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasındaki üreme döneminde avlanması yasaklanan inci kefali göçünün de en yoğun yaşandığı yerleşimlerden birisi.

Balığın kutsal yolculuğunun izlendiği en güzel yerlerden biri olan balık bendinin tanıtımı amacıyla çalışma başlatan Muradiye Kaymakamlığı, göçün daha rahat ve güzel bir ortamda izlenmesi amacıyla balık bendinde yaptığı çevre düzenleme çalışmasının ardından 200 yıllık bir vagonu da balık bendine kazandırdı.

Muradiye Kaymakamı Erol Tanrıkulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turistik alanlara tarihi değerleri bırakıp ziyaretçilerin bölgeye ilgisini artırmayı amaçladıklarını belirterek, ilçenin tarihi ve turistik güzellikleriyle tanıtılması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Balık göçünün en yoğun yaşandığı Bendimahi Çayı üzerinde bulunan 100 yıllık köprüye ray sistemi kurarak, İstanbul'dan getirilen 200 yıllık vagonla ziyaretçilere görsel şölen sunduklarını söyledi.

Tanrıkulu, inci kefali göçünün sunduğu görseli tanıtmak amacıyla çeşitli düzenlemeler yaptıklarını bildirerek, "İnci kefalinin üreme döneminde yüzlerce vatandaşımız buraya gelerek balığın kutsal yolculuğunu izliyor. Üzerinde bulunduğumuz köprünün Rusların Van'ı işgali sırasında yapıldığını öğrendik. Biz de iki tarihi bir arada sunmak için getirdiğimiz vagonu vatandaşımızın hizmetine sunduk" dedi.

Kısa süre sonra buharlı bir lokomotif getirerek vagonla birleştireceklerini anlatan Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"Biz bu iki olayı buradaki inci kefali göçüyle birleştirerek ekonomik değere dönüştürüp, ilçenin kalkınmasına katkı sağlamasını istiyoruz. Tesisin ilçenin gelişmesine katkı sunmasından büyük bir mutluluk duyacağım. Amacımız tarihi ve doğal güzellikleri bir arada insanlarımızın beğenisine sunmaktı. İnsanlar burada balığın eşsiz göçünü izlemenin keyfini yaşarken, 200 yıllık tren vagonuyla da eski dönemlere bir yolculuk yapma imkanı bulacak. Bu vagon ve lokomotifler azaldığı için çok değerli, adeta tarihi eser ve antika değerinde. Bu tarihi eserlerde 1950-1960'lı yıllarda Türk filmlerinin çekildiğini biliyorum. Bu eserleri burada sergileyerek aynı zamanda yok olmalarını da önleyeceğiz." - Van

Kaynak: AA / Yerel

Muradiye Şelalesi Erol Tanrıkulu Van Gölü Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title