Haberler

Balabanbey'de Fetih Coşkusu

Güncelleme:

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali Yeni Yıldırım'ı inşa ederken temel referanslarının Osmanlı Medeniyeti olacağını vurguladı.

Balabanbey Kalesi'nde Yıldırım Belediyesi Mehteran Takımı konseriyle başlayan törene Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdulkadir Karlık, 22. dönem AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Sünel, Yıldırımlı muhtarlar, muharip gaziler ve çok sayıda Yıldırımlı katıldı.

CİHAN İMPARATORLUĞU'NA GİDEN YOL

Cihan imparatorluğunun kapılarını aralayan fethin 690. yıldönümünü coşkuyla kutladıklarını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Bugün Osman Gazi'nin Bursa'yı fethetmek için ömrünü vakfettiği ve Bursa'nın anahtarı olan Balabanbey Kalesi'ndeyiz. Bu kale, kadim medeniyetimizin üç kıtaya yayılan cihan imparatorluğunun ilk eserlerindendir. Şehrin doğusundaki Balabanbey ve batısındaki Aktimur kaleleri sayesinde Bursa yıllar boyunca kuşatma altında tutularak çevre ile tüm irtibatı kesildi. Böylece Biznas'ın Anadolu'daki son büyük şehri Bursa kan dökülmeden ecdadımız tarafından fethedildi. İşte bu kutlu fethin ilk adımı Balabanbey Kalesi'dir" dedi.

'İLHAM KAYNAĞIMIZ OSMAN GAZİ, EMİR SULTAN, YILDIRIM BAYEZİD HAN'

Osmanlı İmparatorluğu'nun, devrinin diğer büyük güçlerinin aksine hiç bir zaman emperyalizm politikası izlemediğini de hatırlatan Başkan Edebali, "Tam aksine 700 yıl boyunca gittiği her yere adalet ve hoşgörü götürerek, huzuru sağladı. Öyle ki Osmanlı yönetiminde asırlar boyunca süren huzur, ecdadımızın çekildiği bölgelerde yerini kanlı mücadelelere bırakmıştır. Ortadoğu'da Balkanlar'da atalarımızın oluşturduğu huzur ortamı aradan geçen yüz yıla rağmen hala tesis edilememiştir. Bu bölgelerdeki toplumlar hala Osmanlı'nın adaletini ve hoş görüsünü hayırla yad ediyorlar. İşte bu medeniyet çınarının tohumları burada toprakla buluştu, bu topraklarda yeşerdi. Bizim medeniyetimizin onlardan farkı ise merhamet, adalet, hikmet ve hakikat duygularıdır. İşte bizim ilham kaynağımız, referansımız, Osman Gazi, Şeyh Edebali, Orhan Gazi, Musa Baba, Emir Sultan Hazretleri'nin yoğurduğu kadim medeniyetimiz" diye konuştu.

'BU ŞEHİR BİZE EMANET'

Geçmişin bıraktığı tarihi izlerden ders alarak geleceğin Yıldırım'ını inşa ettiklerini de dile getiren Başkan Edebali, "Ecdadımızın azminden, cesaretinden feyz alarak geçmişimize sarılarak geleceği inşa etmek de bizlerin görevidir. Şehrimizin yeniden inşasında en büyük ilhamımızı şehrimize adını veren, Ulu Cami'yi, Osmanlı'nın ilk hastanesini, Anadolu Hisarı'nı yapan, şehirciliğin temellerini atan Yıldırım Bayezid Han'dan alıyoruz" şeklinde konuştu. Yaşam kalitesini artıracak vizyon projelerle Yıldırım'a altın çağını yaşatacaklarını vurgulayan Başkan Edebali, "Meydanlarla, kültür merkezleriyle, spor alanlarıyla, tematik parklarla, sosyal, kültürel ve çevreci belediyecilik anlayışıyla insanlarımıza dokunmaya devam edeceğiz. Bizler bu şehri kadim medeniyetimizin gelecek nesillere teslim edilmek üzere emanet olarak görüyoruz. Şehrimizde meftun bulunan sultanlarımızı, evliyalarımızı, ariflerimizi, alimlerimizi ve şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyor, Bursa'mızın fethinin 690. yıldönümünü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Yıldırım'da düzenlenen Bursa'nın fethinin 690. yıldönümü kutlama töreni, Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan'ın Bursa'nın fethi ve tarihi hakkında verdiği bilgiler ve 1326 Osmanlı Kılıç Kalkan Folklor Derneği'nin gösterileri ile son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İsmail Hakkı Edebali Yıldırım Bayezid Osman Gazi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi?
title