Haberler

Bakırköy'de Mega Yat Limanı Projesi Refarandumuna Yeni Formül: Kamuoyu Araştırması

BAKIRKÖY Kaymakamlığı'nın, Ataköy sahiline yapılması planlanan mega yat limanına ilişkin düzenlenecek referanduma, OHAL'i gerekçe göstererek izin vermemesinin ardından Bakırköy Belediyesi yeni bir formül buldu. Bu gelişme üzerine Belediye dün 'referandum' değil 'kamuoyu araştırması' yapacağını açıkladı, bugün de Özgürlük Meydanı'na sandıklar kuruldu. Saat 09.00'da başlayan oylama 17.00'de sona erecek.

VATANDAŞ OY KULLANMAK İÇİN UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDU Ataköy Yat Limanı ve Ek projelerinin geleceğine ilişkin görüşlerini belirtmek isteyen vatandaşlar oy sandığı ve oy kullanma kabinlerinin kurulduğu Özgürlük Meydanı'nda uzun kuyruklar oluşturdu. Kimlikleri ile oylamaya katılan vatandaşlar 'evet' veya 'hayır' yönünde oy kullandı. Kuyrukta yat limanının yapılmasını isteyenler de vardı, limanının yapılmasına karşı olan da... Bakırköy Belediyesi'ni eleştiren bir grup vatandaş da "Sonucu belli olan bir oylama için bizi alet etmeyin" eleştirisinde bulundu. Oylamaya katılan bir vatandaş "Evet, hayır'dan öte insanların bilgilendirilmesi gerekirdi. Bu süreç hiç yaşanmadan insanlar sandığa çağrılıyorsa bizim içimizde kuşku doğuyor. Zaten baştan sonucu belli bir referandumda bizim oyumuz buna alet mi ediliyor endişesini duyuyoruz" dedi.

BAŞKAN KERİMOĞLU AŞAĞIYA İNMEDİ, GAZETECİLERİ MAKAMINA ÇAĞIRDI Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun saat 11: 30'da oy kullanacağı duyurulmuştu. Basın mensuplarını çağırarak açıklamasını makamında yapan Kerimoğlu, yerel gazetecilerden de konu dışında başka soru yöneltmemelerini istedi. "Konuya hakim olduğumuz için mi bizi istemiyorsunuz" sorusu üzerine Kerimoğlu, bu kez herkesin toplantıyı izleyebileceğini söyledi. Oyunu sabah erken saatlerde eşi ile birlikte kullandığını söyleyen Kerimoğlu'na 'oyunun ne yönde olduğu' da soruldu ve Kerimoğlu oyunu yat limanının yapılmaması yönünde kullandığını açıkladı.

"HUKUK AÇISINDAN BAĞLAYICILIĞI YOK"

Bakırköy sahilinde yapılmak istenen mega yat limanı ile ilgili kamuoyu araştırması yaptıklarını söyleyen Kerimoğlu, iki zıt görüşün olduğunu söyledi. Çevrecileri desteklediğini söyleyen Kerimoğlu, "Çevrecilerin yapılaşmanın çevreye, denize, sahile zarar vereceği ile ilgili endişeleri var. Sahillere ulaşımının zorlanacağına ilişkin endişeleri var. Bir diğer karşıt görüş ise burada yapılacak projelerin istihdam yaratacağı. Bakırköy sahil yolunun yerin altına alınmasıyla Bakırköy'ü sahille buluşturacağı, turizm ve ticaret hayatına katkı sağlayacağı yönünde. Biz bu iki karşıt görüş arasında çıkacak kararın belediyemiz açısından yol gösterici bir rehber olmasını istedik" diye konuştu.

Çıkan sonucun hukuk açısından bağlayıcı olmadığını belirten Kerimoğlu, "Ama kamu vicdanının hukuk üzerinde mutlaka bir etkisi olacaktır" dedi.

"REFERANDUM DEĞİL KAMUOYU ARAŞTIRMASI, YANLIŞ ANLAŞILDI"

"Kaymakamlık tarafından referanduma izin verilmediğinin" hatırlatılması üzerine Kerimoğlu şunları söyledi:

" Kaymakamlık, haklı olarak, referandum yetkisinin belediyelerin tasarrufunda olmadığını ve OHAL kanununu da gerekçe göstererek iptalini istedi. Biz referandum değil, kamuoyu araştırması yaptık, belki yanlış anlaşıldı. Tamamen belediyenin tasarrufunda olan bir uygulama. 5393 sayılı Belediye Kanunu'ndan aldığımız yetkiyle yurttaşlarımıza halkımızı ilgilendiren bir konu ile ilgili olarak bilgi sorduk."

"ÜST YAPI İLE İLGİLİ RUHSATI KABUL ETMEDİK, BAKANLIKTAN ALDILAR" Bakırköy Belediyesi 'nin denizin doldurulması için alt yapı çalışmalarına izin verdiği yönündeki eleştirileri yanıtlayan Kerimoğlu şu açıklamayı yaptı:

"Haksız bir eleştiri. Yaklaşık 2 yıl önce deniz dolgusu ile ilgili olarak, belediyenin ruhsat vermesi diye bir şey söz konusu değil. Daha önce Çevre Şehircilik Bakanlığı, Denizcilik Bakanlığı dahil olmak üzere yaklaşık 18 kurumdan alınmış onaylar vardı. Belediye bu onaylarla ilgili olarak haritalar değişiyordu. Tescilini yapmıştı. Ama o dönemde söyledim bugün de aynı sözün arkasındayım. Biz oradaki üst yapı ruhsatı ile ilgili olarak talebi zaten kabul etmedik. 2 yıldan beri bekleyen bu talebi kabul etmediğimiz için bu ruhsatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdi" dedi.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ İNŞAATI MÜHÜRLEMİŞTİ DATİ Holding tarafından başlatılan Ataköy sahiline yapılması planlanan mega yat limanı projesi için deniz doldurulmuş, Bakırköy Belediyesi inşaata, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermemişti. Holding, yasal sürenin dolmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan inşaat ruhsatı almıştı. Bakırköy belediyesi ise ruhsal iptali için dava açmış, mahkeme karar verilene kadar ruhsat yürütmesini durdurmuş, inşaat da mühürlenmişti. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Kerimoğlu Bakırköy Ataköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title