Haberler

Bakanlık, 'Merdiven Altı' Eğitime Karşı Harekete Geçti

Güncelleme:

MEB, dershanelerin kapatılmasının ardından 'Merdiven altı' tabir edilen ruhsatsız, özel ders ve danışmanlık adı altında kurulan büroların tespiti için komisyonlar oluşturuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin kapatılma kararı sonrası özel okul veya temel liseye dönüşüm sürecinde 'Merdiven altı' tabir edilen ruhsatsız, özel ders, danışmanlık veya rehberlik adları altında kurulan büroların tespiti ve kapatılması için komisyonlar oluşturuyor.

BAKANLIK DÜĞMEYE BASTI

Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren Türkiye'deki tüm dershanelerin faaliyeti sona erecek. Yaklaşık 2 yıldan bu yana dershanelerin özel okul veya temel liseye dönüşüm süreci devam ederken, dershanelerin bu yıldan itibaren kapatılması kararı, merdiven altı eğitim kurumlarını ortaya çıkardı. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, 'özel ders', 'danışmanlık' ve 'rehberlik hizmetleri' adı altında öğrencilere kurs veren bu tür ruhsatsız eğitim kurumlarını kapatmak için harekete geçti.

GEREKEN HER ŞEY YAPILACAK

Bakanlık genelgesiyle tüm ilçelerde komisyonlar oluşturuluyor. İzinsiz eğitim ve öğrenci barınma faaliyeti gösteren yerlerle ilgili oluşturacak komisyonlar, her ilçede denetimler yapılarak, ağır para cezalarının yanı sıra, faaliyetin durdurulması cezaları uygulayacak.

Bakanlık genelgesinde, her türlü eğitim ve öğretim faaliyetiyle öğrencilerin yurt hizmetlerinin MEB'in iznine ve denetimine tabi olduğu, ancak bazı işyerlerinin gerekli izinleri almadığı veya aldığı izin ve ruhsatın çalışma konusu dışında faaliyet yürüttüğü bilgilerinin Bakanlığa ulaştığına dikkat çekildi.

KESİNLİKLE İZİN YOK

Genelgede, milli eğitim müdürlüklerince hangi ad altında olursa olsun etüt merkezi, eğitim koçluğu, öğrenci apartı, eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, ödev evi, test evi, eğitim rehberliği, koçluk merkezi, öğrenci pansiyonu gibi faaliyetlere ilişkin işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilemeyeceğine dikkat çekildi. Ayrıca, verilen ruhsatların iptal edileceği ve bu yerlerin faaliyetlerinin yürütülmesine izin verilmeyeceği kaydedildi.

AĞIR CEZA UYGULANIYOR

Antalya'da oluşturulan komisyonda Ticaret ve Sanayi Odası adına görev alan Kenan Çelik, özel ders büroları, danışmanlık veya rehberlik ofisleri adı altında vergi dairesine kayıt yaptırarak eğitim faaliyeti veren yerlerin ciddi oranda arttığını söyledi. Vergi dairesine kaydın bu hizmeti vermesine yeterli olmadığını belirten Kenan Çelik, 'Merdiven altı' olarak tabir edilen bu tür yerlere karşı Bakanlık genelgesiyle tüm ilçelerde komisyonlar oluşturulmaya başlandığını dile getirdi. Daha önce sadece şikayet üzerine denetim ve cezaların uygulandığı belirten Çelik, genelge sonrasında bu yerlerin komisyonlar aracılığıyla tamamının tespit edilerek kapatılacağını, 70 bin lira gibi ağır para cezası uygulanacağını dile getirdi.

"PARALARI BOŞA GİDECEK"

Dershanelerin kapatılması ve dönüşüm süreciyle bu tür ofislerin sayısının ciddi oranda yükseldiğini de söyleyen Çelik, dershane veya devlet okullarındaki öğretmenlerin bir araya gelip bir-iki daire tutarak bu tür faaliyetleri yürüttüklerini anlattı. Öğrenci velilerine de bu tür yerlere itibar edilmemesi uyarısında bulunan Çelik, hepsinin kapatılacağını, ödedikleri ücretlerin boşa gideceğini ve çocuklarının yıl boyunca burada eğitim hizmeti almalarının mümkün olmadığını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kenan Çelik Türkiye Eğitim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (16)

meb müfettişleri:

meb müfettişlerinin çoçuklarına özel ders aldırıp aldırmayacagını merak ediyorum.

11
0
yanıtYanıtla
VATAN:

5 TANE M. E. B. GELDİ. . . 5 İDE BAŞKA TELDEN ÇALIYOR. . . O DESRHANELERDE ÇALIŞAN ÖĞRETMENLER NE OLACAK. . KREDİ İLE EV ALAN, ARABA ALANLAR NE YAPACAK. . BOŞANMALAR BİLE OLACAK. . . BİR İŞ YAPIYORLAR ALLAH RIZASI İÇİN KİMSEDEN FİKİR DANIŞTIKLARI YOK. . . ÜLKE İMAM HATİP OKULLARI İLE DOLDU. . . ÜLKEYİ HACILAR HOCALAR KURTARACAK. . . ÖĞRENCİLER HER SENE BİR ÖNCEKİ SENEDEN DAHA DÜŞÜK ORTALAMA ALIYORLAR. . BUNDA BİR YANLIŞLIK VAR, BİR EĞİTİM HATASI VAR. . AMA ANLAYAN YOK. . . .

7
3
yanıtYanıtla
Bencil:

Cocuguna ders aldirmayan belediye baskani milletvekili il baskani taniyan var mi.

9
0
yanıtYanıtla
Muallim:

Saati 75 tlye ders veriyorum bereket versin. Okulda da 15 saat ders aliyorum. Demeyin keyfime. Sagolsun meb iyi ki dershaneleri kapatiyor. Millette para cok. Keriz gibi tek ders icin aylik 600 tl veriyorlar.

8
1
yanıtYanıtla
samsunlu:

Allah var yukarda ey akepe ne yaptığı saniyosun kime hizmet bu 15 yıl cemaate hizmet 15 yıl sonra kime hizmet,100000 öğretmen ıssız milyonlar eğitimsiz kaldı

8
1
yanıtYanıtla
üzgün:

millet eğitim alamasın da nasıl olursa olsun diye çabalayan bir zihniyetin, elbette cahillere, makarna kömürün arkasından gidecek yoksulluğu kader olarak görecek, düşünüp özümsemeden analiz yeteneği olmadan kabaca inandırıldığı temeller üzerinden sorun çıkartmadan sistemi ele geçirecek insanlara sesini çıkartmayıp aksine anasını babasını feda edecek yalakalık potansiyeline de sahip insanlara ihtiyaç duymakta, başka ne türlü davranması beklenir ki.

7
1
yanıtYanıtla
erol:

bazı devlet okulları kapanacak dersanelerle gayriresmi anlaşıp okul içinde paralı kurs açacak. anlaşmalar tamam. hazırlıklar tamam. devlet merdivenaltı sistemi kendisi kuruyor. . .

7
0
yanıtYanıtla
Uyanin artik:

Benim su an bildiğim 4 -5 tane kaçak yer var milli eğitime şikayette bulunmama rağmen biz bir şey yapamayız dediler dolandırıcılar kayıt alıp gelecek seneye dönük sınav yapıyorlar millet te fiyat ucuz diye koşarak gidiyor birileri bunları durdurdun artık

1
5
yanıtYanıtla
kapkara:

günaydınlar efendim daha yenimi ayıktınız. . .

4
1
yanıtYanıtla
olsun:

geçin eğitim bir sene isteiğiniz gibi özel ders verebilirsiniz

2
3
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title