Haberler

Bakanlık, Besilik Dana İthalatına İzin Verdi

Güncelleme:

İşletmesinde 100 hayvanı olan bir besici 40 hayvan ithal edebilecek. İthal edilecek hayvanların en fazla 300 kilo ağırlığında ve 12 aylık olması gerekiyor.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın başkanlığında bakanlıkta hayvancılık sektörü temsilcileri ve büyük besicilerin katılımı ile dün bir toplantı yapıldı.

Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can’ın da katıldığı toplantıda bugünden itibaren ithalat taleplerinin onaylanmasına karar verildi.

İTHALATTA YÜZDE 40 ŞARTI

Hükümet 2010 yılında ithalata izin verdiğinde ithalat için bir sınırlama getirmediği için isteyen herkes ithalat yapabiliyordu. Bu kez sadece besicilik yapan işletme sahipleri ithalat yapabilecek. İşletmesindeki yerli hayvan sayısının yüzde 40’ı kadar hayvan ithal edebilecek. İthal edilecek hayvanların azami 300 kilo ağırlığında ve en çok 12 aylık olması şartı da var. Besilik dana ithalatında ayrıca yüzde 15 gümrük vergisi uygulanacak.

Avrupa Birliği ülkelerinden besilik dananın Türkiye’ye teslimi canlı ağırlık olarak kilo başına 4 euroya mal olması bekleniyor. Latin Amerika ülkelerinden özellikle Uruguay, Brezilya,Arjantin’den ise besilik dananın canlı olarak kilosunun 5.5 dolara mal edilmesi tahmin ediliyor. Yüzde 40 ithal ve yüzde 60 yerli hayvan ile piyasanın belli bir dengenin sağlanması ve et fiyatındaki artışın durdurulması hedefleniyor.

İTHAL HAYVANLAR KURBAN'DAN SONRA

Hayvancılık sektörü temsilcileri,ithalata verilen iznin hemen hayvanların ithal edilmesi anlamına gelmediğini belirterek ilk ithalatın Kurban Bayramı’ndan sonra gerçekleşebileceğini söylüyor.

BESİCİLER MEMNUN, SÜTÇÜLER TEPKİLİ

Besilik hayvan ithalatına izin verilmesi büyük besi işletmeleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Süt hayvancılığı yapan ve erkek buzağıları besicilere satan işletme sahipleri ise ithalatın yerli üretime zarar vereceğini söyleyerek tepki gösteriyor.

Adana'da 9 bin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli besi işletmesi sahibi Mehmet Şahbaz, bakanlıkta yapılan toplantıya katıldığını ve alınan kararın besicilere nefes aldıracak bir karar olduğunu söyledi.

"ET FİYATLARI KONTROL ALTINA ALINACAK"

Bu kararla hem yerli üretimin korunduğunu hem de ithalata kapı aralanarak et fiyatının kontrol altına alınacağını belirten Şahbaz: “Bakanlığımız doğru bir karar verdi. Bu karar ülke hayvancılığı için çok iyi bir karar. Çünkü hem yerli üretimi hem de tüketiciyi, besiciyi koruyacak. Biz hayvan ithal ederek 10-12 ay besleyeceğiz. Bu ülkeye katma değer sağlayacağız. Tüketicimize sağlıklı ve güvenli et tüketmesine destek olacağız. Fakat bundan sonra karkas et ithalatına izin verilmemesi gerekir. Eğer böyle bir yanlış yapılırsa, biliyorsunuz daha önce yapıldı. O zaman hepimiz batarız. Bu şartlarda karkas et ithalatı isteyen biri vatan hainidir” görüşünü dile getirdi.

"CANLI HAYVAN İTHALİ İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK"

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı için Türkiye genelindeki hayvan mevcudiyetinin yeterli olduğunu belirterek, kurbanlık ya da canlı hayvan ithal etmek için hiçbir neden bulunmadığını ifade etti. Yetkin, yazılı açıklamasında, yaklaşan Kurban Bayramı için yeterli kurbanlık olmadığı ve ithalatın kaçınılmaz olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Yetkin, “Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde toplam 851 bin 948 büyükbaş ve 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvan kesilmişken, bu yıl kurban kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu durumda, kurbanlık ya da canlı hayvan ithal etmek için hiçbir neden mevcut değil” dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İbrahim Yetkin Kurban Bayramı Avrupa Birliği Kayhan Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (11)

Lazer Yazici:

Bu ne Perhiz bu ne lahana tursusu. . . Ulan Yüze sekseni Köylü olan Ülkede Hayvan Ithal edilirmi. . . Gavuru zengin etmeye devam. . . Birde Islamdan bahsedeceksin. . . Bravo Hükümet. . . Kimler yine vurgun yapacak?

6
3
yanıtYanıtla
kenan:

bence ters söyledın türkide nufusun çoğunlugu şehirlerde yaşıyor ayrıca bu ithalat damızlık hayvan ithalatı yanı besiciliği geliştirmek hayvan sayısını artırmak için yapılıyor

yanıt0
yanıt0
Direj Samsun:

Öldürün çiftciyi öldürün , şuanki ırklar zaten bizim çiftcimize yetiyor daha ne hayvan ithal ediyorsunuz millet angus yetiştirmeye başladı sizin yüzünüzden

6
2
yanıtYanıtla
kenan:

peki neden et fiyatları hala yükseliyor bu ırklar yetiyorsa

yanıt0
yanıt0
dalgıç:

danaların veteriner kimliği verirrken en az 3 dana diye tembih edin sorunu çözersiniz))))

5
0
yanıtYanıtla
kenan:

bu ithalat türkiyedeki hayvan sayısını artırmak ve pıyasayı dengelemek acısından yapılıyor hanı dıyoruz ya et fiyatları yuksek dıye bıraz olsun dengelemek acısından atılan bır adım

3
1
yanıtYanıtla
ithale ayar olan bacı:

ya insanlar evlerine 3 kuruş para getirebilmek için hayavan pazarlarında saatlerce ayakta kalıyolar yoruluyorlar ama hükümet hala ithal ediyor git vatandaşınbdan alda 2-3 kuruş verdiğin parayı kendi vatandaşın kazansın. yazıktır günahtır bee!!!

1
1
yanıtYanıtla
alim@m.m:

kardeşim ben besiciyim uzaktan davulun sesi kulaga hoş gelir. nufusu yuzde seksen köylü olan bir ulkede biz 2000 tl maaş arti sgk ev komur elektrik bize ait olduğu halde adam bulamiyoruz. sorun hayvan degil adam bulamiyoruz.

1
0
yanıtYanıtla
ahmetşahan:

bu yetersiz italat devamlı açık olmalı ozaman piyasa dengelenir kaçakçlığın ünü kesilmeli herşey kayıt altına alımmalı işlemmiş ürün ihracatta canlanır tarım bakanlığı birilerini çok zengin yaptı

0
1
yanıtYanıtla
TARXHAN:

açın Lo ithalatı. Etin kilosu 35-40 tlyi bulmuş. 1 yıldır et almıyorum köylüymüş bana ne köylüden. avrupada bir işçi aylık 3000 dolar alıyor etin kilosu 6 dolar. Çifçiyseniz Adam gibi Çiftçilik yapın.

0
1
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title