Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım, "Komşu ülke olarak Türkiye, yine yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika, hatta bazı Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye'de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, "Komşu ülke olarak Türkiye, yine yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika, hatta bazı Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye'de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip." dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kuruluna verilen arada, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gaziantep'teki terör saldırısında yaşamını kaybeden vatandaşlar için üzüntüsünü ifade ederek sözlerine başlayan Yıldırım, bir kez daha terörü, teröristleri ve terörizmi lanetlediklerini vurguladı.

Başbakan Yıldırım, "Bu terör saldırısında, çocuğu çocuk olan, 29 çocuk, neyin ne olduğunu bilmeyen, daha hayatının baharına gelmemiş çocukları, çocukları kullanarak katleden alçak terör örgütlerini en ağır kelimelerle lanetliyoruz. Vatandaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz. Milletimizin acısını paylaşıyoruz." diye konuştu.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda, sabah saatlerinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldiğini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15 Temmuz başarısız darbe girişimi sürecinde başlattığımız dayanışma ve iş birliğini, ülke menfaatleri, Türkiye'nin geleceği konusunda, o günden bugüne kadar büyük bir kararlıkla iyi niyetle devam ettiriyoruz. 7 Ağustos'ta Yenikapı'da yaşanan ve Türkiye'ye yeni kapılar açan o birlik beraberlik, uzlaşma ruhunu devam ettirmek, ülkemizin terörle mücadelesinde, ülkemizin iç ve dış sorunlarını kolayca aşmasında, temel konularımızda beraber hareket etmek, tabiatıyla her bakımdan milletimize ve ülkemize büyük bir katkı sağlıyor.

Bu sabahki toplantıda da Sayın Genel Başkanlara, ülkemizin başını ağrıtan birkaç temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk. Özellikle uzun süreden beri devam etmekte olan terörle, PKK terörüyle yaptığımız mücadelede geldiğimiz noktayı ve bundan sonraki hareket tarzımızı anlatma fırsatı bulduk. Bazı detayları da kendileriyle paylaştık."

Liderlere Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi aktardığını dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta uzun süreden beri devam eden istikrarsızlık nedeniyle büyük bir zorlukla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, Suriye ve Irak ile toplam bin 250 kilometrenin üzerinde ortak sınırı olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu sınır boyunca hem teröre destek anlamında hem de buradaki istikrarsızlığı Türkiye'ye taşıma riski anlamında yaşanan gelişmeler var. Bunlarla ilgili düşüncelerimizi ve bundan sonraki hareket tarzımızı paylaşma fırsatı bulduk." dedi.

Yıldırım, özellikle Suriye konusunda bundan sonraki süreç için neler yaşanabileceği konusunda da fikir alış verişinde bulunduklarını dile getirerek, "Buradaki Türkiye'nin duruşu çok nettir. Suriye, bugün 6 seneyi bulan bir iç savaşla maalesef enerjisini, günden güne kaybediyor, milyonlarca masum vatandaşı, Suriye vatandaşı ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. 500 bin civarında masum insan da o anlamsız iç savaşta hayatını kaybetti." diye konuştu.

"Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı"

Suriye'de akan kanın durdurulması için bütün tarafların aklı selimle bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu bağlamda burada taraflar var. Taraflar kim? Rejim, diğer taraf kim, Suriye muhalifleri, rejimle mücadele eden muhalifler. Bir de terör grupları DAEŞ, PYD, YPG gibi. Diğer taraftan da kim var? Koalisyon güçleri var ve rejimin davet ettiği Rusya var. Dolayısıyla bütün bu tarafların, İran ve Suudi Arabistan'ı da buna dahil edebiliriz, bütün bu tarafların, aklı selimle bir araya gelmesi, akan kanın durdurulması, tekrar bütün Suriyelilerin temsil edileceği bir yönetim şeklinin oluşturulması esastır."

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin, Suriye'de toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi konusunda çok net bir duruş ortaya koyduğunu belirterek, Türkiye'nin Suriye'nin bölünmemesi, herhangi etnik gruba avantaj sağlayacak yeni yapılaşmamaya izin verilmemesi yönünde net bir tavır aldığını vurguladı. Yıldırım, şunları kaydetti:

"Görüyoruz ki bazı gayretler var, Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, başka bölgelerde de başka oluşumlar meydana gelmesine zemin hazırlamak. Bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Esasen Suriyelilerin de kabul edebileceği bir şey değil. Suriye'nin torak bütünlüğü korunmalı, etnik temele dayalı olmayan bütün grupların içinde yer aldığı, kucaklayıcı, kapsayıcı bir yönetimin oluşturulması ve böylece husumetlerin ortadan kaldırılması, bu esastan hareketle, komşu ülke olarak Türkiye, yine yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika, hatta bazı Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye'de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip.

Bunun üzerinde elimizdeki en güncel bilgileri, yapılan çalışmaları ifade ettik. Irak'ta da keza toprak bütünlüğü, üniter yapının muhafaza edilmesi konusundaki hassasiyetimizi ifade ederken bir yandan da Irak'ın özellikle kuzey doğusundan ülkemize yönelik tehditler ve terör saldırılarına karşı tedbir alma hakkımızın saklı olduğunu da ifade ettik."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Binali Yıldırım Türkiye Suriye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title