Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Bu darbe kalkışmasında ne yazık ki şu ana kadar tespit edilen 208 şehidimiz var. Bunların 60'ı polis, 3'ü asker, 145'i de sivil kahraman şehitlerimizdir.

Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Bu darbe kalkışmasında ne yazık ki şu ana kadar tespit edilen 208 şehidimiz var. Bunların 60'ı polis, 3'ü asker, 145'i de sivil kahraman şehitlerimizdir." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kuruluna verilen arada FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Olayın soruşturma boyutunun devam ettiğini, kolluk yönünden gözaltıların sürdüğünü belirten Yıldırım, bundan sonra zerre kadar ihtimali bile gözardı etmeden, bütün riskli alanların kontrol edilmesinin sürdürüleceğini vurguladı.

Yıldırım, vatandaşlara da çağrıda bulunarak, "İsteğimiz şudur; ayrıştırıcı olmayalım, kucaklayalım, dostluk halkasını genişletelim. 'Senin partin ne, düşüncen ne, fikrin ne, zikrin ne' diye bunlara takılmayalım. Gün bir olma, beraber olma, hep birlikte Türkiye olma günüdür." ifadesini kullandı.

İlk günden itibaren başlatılan heyecanın, demokrasiye sahip çıkma azminin azalmaması, artarak devam etmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, "Çünkü tehdit tektir, tehdit Türkiye'nin geleceğidir. Türkiye'nin geleceğinde herkes söz sahibidir. AK Parti, CHP, MHP, HDP ve bütün toplumun paydaşları, bütün vatandaşlarımız söz sahibidir. Onun için bu bizim ortak kaderimizdir, ortak kaderimize sahip çıkmada asla ve asla zafiyet göstermememizdir." diye konuştu.

"Bu hem nöbet hem de demokrasi şölenidir"

Başbakan Yıldırım, şu anda komuta kademesinin iş başında bulunduğunu, durumun kontrol altına alındığını bildirdi.

Hem askeri hem emniyet güçlerinin gece gündüz büyük fedakarlık yaparak görevlerini icra ettiklerine dikkati çeken Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hükümetimiz de bir dizi çalışmaları yapacaktır. Meclis normal çalışmalarına devam edecek, yarından itibaren gündemindeki iş hayatının geliştirilmesi, çalışma hayatının geliştirilmesi, ekonominin canlandırılmasına yönelik kanun görüşmeleri kaldığı yerden devam edecek. Hayat devam ediyor, gündüz vatandaşlarımız işine gücüne gidecek, maişeti peşinde koşacak ama akşamları mesaiden çıkacak, meydanlarda bir müddet daha demokrasi nöbetini tutmaya devam edeceğiz. Bu hem nöbet hem de demokrasi şölenidir. Arkadaşlarımızı da bütün partilerin başkanlarını, milletvekillerini, yöneticilerini de bu meydanlardaki şenliğe, bu meydanlardaki nöbete davet ediyorum. Onların da bulunması, herkesin bulunması tabiatıyla çok önemlidir."

"Bunların infazı da devam ediyor"

"Bu darbe kalkışmasında ne yazık ki şu ana kadar tespit edilen 208 şehidimiz var. Bunların 60'ı polis, 3'ü asker, 145'i de sivil kahraman şehitlerimizdir" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sivil şehitlerimiz derken, şunu da söyleyeyim, bunlar Türkiye'deki şehitlik mertebesinin en üst düzeyine çıkmışlardır. Dolayısıyla şehittirler. Düşmana karşı çarpışıp şehit olan askerimiz, polisimiz hangi statüdeyse yakınları aynı statüden aynen yararlanacaktır. Bu kalkışma esnasında zarar gören bütün vatandaşlarımızın da zararları eksiksiz giderilecek.

Bin 491 yaralımız var, gözaltına alınan şahıs sayısı 7 bin 543, bunlar değişebilir, şu anki sayıları veriyorum. Bunlardan 100 polis, 6 bin 38 çeşitli rütbelerde asker, 755 hakim ve savcı, 650 de sivil olmak üzere dökümü de bu şekildedir. Gözaltılardan tutuklamaya dönüşen 316'ya çıktı. Yaralı olanlar var, darbecilerden ölü olarak ele geçirilen 24, yaralı ele geçirilen 50, gözaltında işlemleri devam eden 7 bin 271."

Başbakan Yıldırım, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) da aldığı kararla 5 üyesinin üyeliğini düşürdüğünü belirtti. Yıldırım, "Ayrıca 2 bin 745 çeşitli kademelerdeki yargı mensupları hakkında açığa alınma kararı verilmiş, bunların infazı da devam ediyor. Soruşturmalar da başlatılmıştır." diye konuştu.

Bakanlıkların bu olayla birlikte terör örgütüne o veya bu şekilde katılmış kamu görevlilerinin tasfiye edilmesine yönelik çalışmalarının başlatıldığını açıklayan Yıldırım, "İlk etapta Maliye Bakanlığımız bugün itibarıyla bin 500'e yakın kamu görevlisi hakkında görevden el çektirme işlemleri başlatıldı, devam da edecek." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Çankaya Köşkü AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title