Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Türkiye büyük bir ülke, Türkiye'nin yüzyıllık geleneği var. Bu, Türkiye'nin 100 yıllık tecrübesi içerisinde küçümsenecek bir olay değil ama bunun gibi daha bir çok tehdidi de aynı anda bertaraf edecek gücünün olduğunu dünya alem bilmelidir.

Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Türkiye büyük bir ülke, Türkiye'nin yüzyıllık geleneği var. Bu, Türkiye'nin 100 yıllık tecrübesi içerisinde küçümsenecek bir olay değil ama bunun gibi daha bir çok tehdidi de aynı anda bertaraf edecek gücünün olduğunu dünya alem bilmelidir. Dolayısıyla dış tehditlere karşı alarm halimiz devam ediyor. Bölücü terör örgütlerine karşı da kararlılığımızda en ufak bir gevşeme yoktur." dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Darbe girişimi başladıktan sonra, cumartesi ve pazar günü çeşitli çevrelerin, " Türkiye'de ekonominin altüst olacağı, pazartesi günü hayatın duracağı" şeklinde propaganda yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, bu propagandaların maksatlı olduğunun altını çizdi.

Başbakan Yıldırım, "Ekonomiden sorumlu arkadaşlarımız, gerek yurt içinde, gerek yurt dışında gerekli temasları yaptılar. Durum tespiti yaptılar. Allah'a şükür bugün itibariyle finansal sistemimiz tıkır tıkır çalışıyor. Bankalarımız, borsamız çalışıyor. Takas, saklama gibi hizmetler eksiksiz yürütülüyor. Merkez Bankası işin başında, ihtiyaç olunca gereken her türlü tedbiri almak için hazır bekliyor." ifadesini kullandı.

Ekonomik göstergelerde yaşanan değişimin, Türkiye'nin normal günlerdeki değişiminden farklı olmadığını dile getiren Yıldırım, "Ne risk biriminde ne borsa işlemlerinde ne kurda ne faizde değişim normal sınırlarda seyrediyor. Bu da şu demektir; bu darbe, demokrasinin, milli iradenin temsilcisi siyasi otorite, hükümet tarafından bastırılmış, hayat normale dönmüştür. Piyasanın verdiği mesaj budur." diye konuştu.

Yıldırım, bir başka tezviratın da "Darbe girişimi dolayısıyla hükümet bütün enerjisini buna ayırdı, dış tehditlere, bölücü terör örgütüne karşı zaafiyet var." diye yapıldığını aktararak, şöyle konuştu:

"Bunlarda da yanıldılar. Çünkü Türkiye büyük bir ülke, Türkiye'nin yüzyıllık geleneği var. Bu, Türkiye'nin 100 yıllık tecrübesi içerisinde küçümsenecek bir olay değil ama bunun gibi daha bir çok tehdidi de aynı anda bertaraf edecek gücünün olduğunu dünya alem bilmelidir. Dolayısıyla dış tehditlere karşı alarm halimiz devam ediyor. Bölücü terör örgütlerine karşı da kararlılığımızda en ufak bir gevşeme yoktur. Bu darbe teşebbüsü, Türkiye'nin bekasını, demokrasisine karşı bir darbe olduğu ayen beyan bellidir, bunu yapanlar da bellidir. Bunların her ne kadar 'kainat imamı' dedikleri, 'Bizim haberimiz yok, Hükümet böyle bir oyun oynuyor, kendi emellerini gerçekleştirmek için böyle bir tezgah içinde' dese de cümle alem biliyor."

"Her ayrıntıyı hesaplamışlar"

Yıldırım, gözaltına alınan 7 bin 500 kişiden bu işin adresinin çok net olarak belgeleriyle ellerinde olduğunu belirterek, konuşacak, söylenecek çok şeyin olduğunu, hepsini zamanı gelince söyleyeceklerini ifade etti.

Şu anda kalkışmanın artçı etkilerini yok etmekle bir anlamda arazi temizliği yapmakla meşgul olduklarını belirten Yıldırım, bu işi planlayanların, her ayrıntıyı hesapladığına dikkati çekti.

Darbeye teşebbüs edenlerin, kimin hangi makama geleceğini, hangi ilde, kimin sıkıyönetim komutanı olacağını, hangi bakanlıklara kimin getirileceğini, onların müsteşarlarının kim olacağını hesaplandığını ifade eden Yıldırım, "Yani tam 12 Eylül Darbesi'nin planlaması niteliğinde bir planlama ama 12 Eylül darbesinden, bu darbe girişiminin bir farkı var; 12 Eylül Darbesi bile vatandaşlarının üzerine bomba atmadı, vatandaşlarını gelişi güzel taramadı, Meclisimizi, polis karargahlarını, Cumhurbaşkanlığını bombalamadı." dedi.

"Bunu Esed yaptı"

"Bu ne demektir biliyor musunuz? Bu, devletin verdiği elbiseyi giyeceksiniz, onun imkanlarından yararlanacaksınız, aziz milletin dişinden, tırnağından artırdığı vergilerle paralarla alınan silahlarla gelip meydana inen, Türkiye'ye sahip çıkan bu aziz milletin evlatlarının üzerine yağmur gibi atacaksınız." diyen Başbakan Yıldırım, bu durumun asla kabul edilemeyeceğini vurguladı. Yıldırım, "Bunu ancak Suriye'de Esed yaptı. Ben Türkiye'nin şanlı ordusunu, cani Esed'in yaptıklarıyla karşılaştırmaktan hicap duyuyorum." diye konuştu.

Bunun askerin, silahlı kuvvetlerin işi olmadığını, bu bünyede yuvalanan terör çetelerinin kalkışması olduğunu belirten Yıldırım, "Gözbebeğimiz, Türkiye'nin güvenliğinin sigortası olan Silahlı Kuvvetlerimize, emniyet güçlerimize, teşkilatımıza tümüne toptancı anlayışla vatandaşlarımız kötü gözle bakmasın. Yanlışla doğruyu ayıralım. Yanlış olanların hesabını görelim ama bu kurumlarımız bizim geleceğimizdir, bunların itibarını korumak çabamızdır." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Binali Yıldırım Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title