Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Kilis'e yönelik roket saldırılarıyla ilgili dört alanda tedbir alınacağını belirterek, "Bunlardan biri ilave askeri tedbirlerin alınması. Bu çerçevede hudut hattındaki askeri varlığımızın, gücümüzün artırılması, ilave İHA'lar ve diğer araçlarla sınır ötesinin gözetlenmesinin imkanlarının sağlanması ve böylece sınır ötesinden Türkiye yönelik, Kilis'e dönük olarak gelecek saldırıların öncesinden haber alınarak bunların gözetlenmesinin en üst düzeye çıkarılmasıdır.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Kilis'e yönelik roket saldırılarıyla ilgili dört alanda tedbir alınacağını belirterek, "Bunlardan biri ilave askeri tedbirlerin alınması. Bu çerçevede hudut hattındaki askeri varlığımızın, gücümüzün artırılması, ilave İHA'lar ve diğer araçlarla sınır ötesinin gözetlenmesinin imkanlarının sağlanması ve böylece sınır ötesinden Türkiye yönelik, Kilis'e dönük olarak gelecek saldırıların öncesinden haber alınarak bunların gözetlenmesinin en üst düzeye çıkarılmasıdır." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Kilis'teki gelişmelerin Bakanlar Kurulu'nun en önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu ifade etti.

Kilis'e düşen roketlerin, sınırın öte tarafından seyyar kamyon veya kamyonet gibi araçlar üzerinde ateşlenen katyuşa füzeleri olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Şehirlerin sivil merkezleri hedeflenerek bu roketler ateşlenmektedir. Böylece çok sayıda insanın öldüğü bir süreci yaşamış olduk. Tespiti çok da kolay olmayan bu seyyar roketlerin ateşlenmesi tespit edildiği anda cevap veriliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz gerçekten anında DAEŞ'in mevzilerini bularak yerle bir ediyor ancak yerleşik mevzilerden farklı oldukları için bunların o anda tespit edilerek vurulması son derece imkansız görülüyor" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen güvenlik toplantısında da Kilis'te yaşananların görüşüldüğünü aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Başbakanımızın başkanlığında ilgili bakan arkadaşlarımız, Türkiye'deki güvenlik bürokrasisinin en üst düzey yöneticileri, Genelkurmay Başkanımız, MİT ve ilgili diğer güvenlik görevlisi bürokrasisiyle birlikte uzun bir toplantıyla Kilis'te yaşananlar çerçevesinde alınacak tedbirler enine boyuna görüşülmüştür. Ardından Bakanlar Kurulumuzun da ana gündem maddesini Kilis ile ilgili gelişmeler, bundan sonra neler yapılabilir, neler olabilir, bunlar Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmiştir. Ele aldığımız konuları 4 başlık altında özetlememiz mümkündür. Bunlardan bir tanesi ilave askeri tedbirlerin alınması. Bu çerçevede hudut hattındaki askeri varlığımızın, gücümüzün artırılması, ilave İHA'lar ve diğer araçlarla sınır ötesinin gözetlenmesinin imkanlarının sağlanması ve böylece sınır ötesinden Türkiye yönelik, Kilis'e dönük olarak gelecek saldırıların öncesinden haber alınarak bunların gözetlenmesinin en üst düzeye çıkarılmasıdır. Muhtemel diğer askeri tedbirler üzerinde de uzun uzun konuştuk."

-"Kilis ilimiz maalesef psikolojik olarak zorluk yaşıyor"

Kilis'teki gelişmelere ilişkin tedbirlerin ikinci alanının ekonomik olduğunu ve destekler verileceğini bildiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu saldırılar sırasında zarara uğrayan esnaf ve sanatkarlarımızın zararlarının giderilmesi, evi barkı, dükkanı yıkılan, tahrip olanların bu anlamda tazmin edilmesi, ayrıca Kilis ilimizde kamu yararına çalışma kapsamında istihdam edilenlerinin istihdam sürelerinin 9 aya çıkarılması ve Valiliğin istediği oranlarda yeni ilave istihdamların sağlanması için karar alınmıştır. Ayrıca bu ilimizdeki esnaf ve sanatkarımızın, oradaki tüccarlarımızın kredi sıkıntılarının giderilmesi için de ilgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını başlatmışlardır."

Kilis'te yaşananlardan dolayı halkın psikolojisinin de etkilendiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Üçüncü başlık sosyal destek programları. Kilis ilimiz maalesef psikolojik olarak zorluk yaşıyor. Çok kısa süre içinde küçük bir ile 46 füzenin düşmesi, isabet etmesi önemli bir psikolojik travmanın da yaşanmasına vesile oluyor. Bu çerçevede sosyal destek programlarıyla başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız olmak üzere bütün uzman arkadaşlarımız sahada Kilis halkımızın yanında olacaktır, onların bu süreci daha rahat geçmeleri için ellerinden gelen desteği, hizmeti verecektir." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Kilis'te sağlık alanında da ilave tedbirlerin alınmasının planlandığını kaydederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Başta doktorlar olmak üzere ilave sağlık personelinin, Kilis ilimize gönderilmesi ayrıca zırhlı ambulansların gönderilerek hizmete orada başlamaları, bu arada alınacak tedbirlerden birkaçıdır. Kilis ilimizde kısa süre içinde 250-300 yataklı, çok hızlı şekilde yeni bir hastanenin yapılabilmesi ve Kilis'in sağlık hizmetleri bakımından da daha iyi ileri noktaya getirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır."

-Taşeron çalışanlarının kamuya geçiş süreci

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda, taşeron çalışanlarının kamuya geçiş süreciyle ilgili yasa tasarısının da ele alındığını söyledi.

"Taşeron dediğimiz alt işverende çalışanların kamuya alımıyla ilgili yasa tasarısının son rötuşları yapılmış ve hemen bu yasa tasarısı yasalaşmak üzere TBMM'ye gönderilmeye hazır hale getirilmiştir" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Genel hatlarla ifade etmek isterim, bu tasarıyla 720 bin çalışanın kamuya geçiş esasları belirlenmiştir. Ayrıca kamuda özel sözleşmeli personel olarak tanımlanan yeni bir statü oluşturulmuştur. Alt işverenlerde çalışanların bir kısmı bu statüdeki çalışmaya geçeceklerdir. Yani kamu güvencesi altına alınacaklardır. Bu kamu güvencesine alınacak 720 bin kişinin tamamı, 1 Kasım 2015 öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar olacaktır. Bu geçişlerde de her kurum kendisince bir takım sınavlar yapma imkanına sahip olacaktır. Bu çalışmalar sonucu, kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları çalışma şartları bakımından devlet güvencesine alınacaklardır. Halen çalıştıkları işlerde de çalışmaya devam edeceklerdir."

Özellikle Güneydoğu Anadolu halkını yakından ilgilendiren tarımsal sulamayla ilgili elektrik sorunları konusunun da Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme geldiğini anlatan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Buradaki problemler hem elektrik boyutuyla hem sulama boyutuyla hem tarım bakımından hem enerji bakımından hem orman ve su işleri bakımından ele alınmıştır. Buradaki ana hususlarından birisinin sulamayla ilgili ara kanalların bir an evvel bitirilmesi, bunun bitirilmesiyle birlikte sistemin bütün manasıyla çalışmasının kolaylaştırılması üzerinde durulmuştur. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak. Bu çerçevede atılacak adımların teferruatıyla ilgili, bakan arkadaşlarımız, Enerji Bakanı, Orman ve Su İşleri Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı gerekli açıklamalar yapacaktır."

Kurtulmuş, açıklamasında, milli sporcu Çağla Büyükakçay'ın TEB BNP Paribas İstanbul Cup Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası'nda şampiyon olarak Türkiye'nin yüzünü güldürdüğünü ifade ederek, "Kendisini, Türkiye'ye yaşatmış olduğu bu başarı, sevinç dolayısıyla tebrik ediyorum, bir kere daha teşekkürlerimi ifade ediyorum" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Türkiye Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title