Haberler

"Her Maraton İlk Adımla Başlar"

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çözüm Süreciyle ilgili, "Her maraton ilk adımla başlar." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Çözüm Süreci'yle ilgili "Her maraton ilk adımla başlar. Biz çok adımlar attık bugüne kadar ama 6-7 Ekim'den sonra atacağımız adımlar, birilerinin ciddi ve dürüst olarak bir şey yapmasına bağlı, onun beklentisi içindeyiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Başbakanlık Merkez Bina'da açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Arınç'a, Çözüm Süreci'nde "İmralı'dan gelen mesajlarda dikkat çekilen müzakere taslağında ne olduğu, taleplerin ve yasal güvencelerin ne olduğu", ayrıca "Leyla Zana'nın İmralı heyetine katılacağı yönünde bir talep gelip gelmediği" soruldu. Bir gazeteci ayrıca "müzakere süreci ifadesinin maksatlı kullanılıp kullanılmadığı" sorusunu yöneltti.

Bülent Arınç, bu sorular üzerine "Siz benim Bakanlar Kurulundan sonra yaptığım konuşmalara herhalde çok iyi kulak vermiyorsunuz veya kamuoyu bunu yeteri kadar değerlendirmiyor" karşılığını verdi.

"Çözüm Süreci denilen konunun dürüst bir zeminde ve iyi niyetle gitmesi gerektiğini" vurgulayan Arınç, Çözüm Süreci'nin "bu konuyla kendisini ilgili gören herkesin katılımda bulunacağı bir süreç olması gerektiğini" söyledi.

Bülent Arınç şöyle konuştu:

"Arkadaşlar gittiler, HDP heyeti bildiğim kadarıyla dört kişi gitti ve döndükten sonra bu mesajların ne olduğu konusunda bir açıklama yaptılar. Biz bu konuşulanları ilgili kurumlarımız değerlendirecek ve biz de muhtemelen her çarşamba yaptığımız gibi Çözüm Süreci'yle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Her çarşamba, yani 15 günde bir denk geliyor ayrıca güvenlikle ilgili bir çalışmamız oluyor. Dolayısıyla yarından sonra ilgili kurumlarımızın önümüze getirdiği analizlere bakarak bunların ne anlama geldiğini, ne beklendiğini, ne istendiğini elbette söyleyeceğiz."

"'Öcalan başmüzakerecidir' diyen bir arkadaşımıza sert çıkmıştım da beni kınamıştınız. Yani tekrar soruyorsunuz, müzakere süreci midir, şu mudur?" ifadesini kullanan Arınç, "Bunların hepsi, adım adım ve herkes üzerine düşeni yaptığında konuşacağımız konulardır. Bu ülkenin başbakanı üç aydan beri bir tek şey söylüyor:  Kamu düzeni esastır. Kamu düzenine, kamu güvenliğine zarar verecek hiçbir şeyi mazur göremeyiz diyor. Peki, karşı taraf bu konuda evet diyor mu açıkça? Biz de gayret sarf edeceğiz diyor mu?" dedi.

"Bu konuda bir adım atılıyorsa sizin sorduğunuz o müzakere miydi, değil miydi, bunların hepsi sırasıyla gelir" diye konuşan Arınç şunları söyledi:

"Her maraton ilk adımla başlar. Biz çok adımlar attık bugüne kadar ama 6-7 Ekim'den sonra atacağımız adımlar, birilerinin ciddi ve dürüst olarak bir şey yapmasına bağlı, onun beklentisi içindeyiz"

Reyhanlı'daki saldırı ile ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulunun incelemesi konusundaki haberler konusunda bir soru üzerine Arınç, Başbakanlık Teftiş Kuruluna o tarihte başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiğini ve inceleme yapmalarını talep ettiğini hatırlattı.

Arınç, "Başbakanlık Teftiş Kurulunun incelemesini tamamladığını ve Sayın Başbakanımıza sunulmak üzere takdim ettiğini biliyoruz. Biz biliyoruz da gazete nasıl biliyor o da ayrı bir konu. Yani bu tür gizli olması gereken bilgilerin bir gazeteye bir şekilde servis yapılmış olması veya elde edilmiş olması bence çok yanlış bir harekettir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun raporu inceleyip olur verdikten sonra olayda ihmali veya kastı görülenler kimse, onlar hakkında adli işlem yapılmasını, idari işlem yapılmasını temin edeceğini" bildirdi.

- Soma'da işten çıkarmalar-

Arınç, Soma'daki madende işten çıkarmalarla ilgili soru üzerine, buna benzer işten çıkarmaların başka işletmelerde de olduğunu belirtti. Soma'nın kendi seçim bölgesi olduğunu anımsatan Arınç, "Soma benim yabancım değil. Yeni doğan çocuklarını bile tanıdığım bir yer. Buradaki bir olay hakkında benim ilgisiz kalmam düşünülemez" dedi.

Yeni maden kanununda ve sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerde, Soma'da vefat edenler ve aileleriyle ilgili düzenlemeler bulunduğu gibi, iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirlere de yer verildiğini, maden işçilerinin ücretlerini askeri ücretin iki katı üzerinden alması, çalışma saatlerinin 35'e indirilmesine ilişkin düzenlemeler bulunduğunu kaydetti.

Arınç, şöyle devam etti:

"Bu düzenlemelerden sonra beklediğimiz ve tahmin ettiğimiz gibi bazı çok karlı olmayan maden ocakları dediler ki 'Biz bu şartlar altında bu işçileri çalıştıramayız. Zonguldak tarafında oldu, belki Çorum tarafında oldu... Burada iş verenler haksız değil.

Aynı tarihlerde biz bir teklif olarak getirmiştik ama CHP maalesef karşı çıkınca AK Parti de yanlış anlaşılır diye o tekliften vazgeçti. Şimdi madenleri çalıştıranlar bir kısmı rödovansla bir kısmı mal ve hizmet alımıyla bir kısmı da başka usullerle çalışıyor. Teklifi verdiği zamanki şartların artık geçerli olmadığını düşünmemiz lazım. Yeni çıkan kanun onlara iki misli bir külfet yükledi. İşverenin bu külfetini absorbe etmezseniz ona haksızlık yapmış olursunuz. Adam bin 200 lira ödüyorsa bin 500 lira ödüyorsa şimdi diyelim ki 3 bin lira veya 2 lira ödeyecek. Bu onun işletme giderlerinin veya masraflarının daha arttığı anlamına gelir.

İşveren 'Kusura bakmayın. Çıkardığım üretimle ben bunu karşılayamam. Bütün haklarınızı veriyorum ve bu maden ocağını kapatıyorum' dedi. O zaman siz Soma'daki adamların masrafını devlet mi üstlensin diyenler aman madenler kapatılmasın siz işvereni de koruyacak bir kanun çıkarın diye geldiler."

-"Maden işçileri müsterih olsun"-

İşverenin şartların değişmesinden yola çıkarak kendilerinden bir talepte bulunabileceğini ifade eden Arınç, 'Ben 23 liraya mal ediyordum ama yeni getirilen mali külfet bunu 50 liraya yükseltti. Bu benim için zarardır. Ben buna göre sözleşme yapmamıştım' der. Siz de işveren olsanız bunu söylersiniz, bir başkası da olsa söyler. Buna yönelik bir düzenleme yapıyoruz" diye konuştu.

Soma'daki durumun farklı olduğunu dile getiren Arınç, şunları söyledi:

"Soma'da biliyorsunuz önce kapatıldı, kapatılma süresi içinde işçilerimize maaşları verildi. Hatta bir ara kesildi Başbakanımızın talimatıyla tekrar verildi. Ama 6. aya girmek üzereyiz. İşveren kendi adına ben artık ödeme yapamayacağım diyor. Yeri de hazırlayıp işletmeye açamadılar. Yani olaydan sonra temizlenmesi, güvenlik tedbirleri alınarak buranın hizmete hazır hale getirilmesi lazım. 'Canım içinde 301 kişi vefat etmiş artık buraları kapatın.' İşçi öyle demiyor ki 'Buraları açın biz çalışmak istiyoruz' diyor. Dolayısıyla açalım ama burası artık güvenli bir yer olsun. İşçinin hayatı bizim için Türkiye bütçesinden daha önemli.

Bu hazırlıkları işveren yapamadı. O teslim bayrağını çekmiş 'Kusura bakmayın ben artık sizleri çalıştıramayacağım' diyor. Konunun üzerindeyiz. Bunu çözeceğiz. Somalılar da bütün maden işçileri de müsterih olsunlar, onları aç, açıkta ve işsiz bırakacak değiliz."

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Arınç Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (1)

sizi din ve inanc sömürücüleri sizi:

sizi din ve inanc takkiyecileri ve din bezirganlari sizi, Her maraton ilk adimla baslar ama, maratonun kazanma yada kaybetme sonucuna en cok yarim saatte ulasilir. sizin de amaciniz süreci uzatarak kürt ve ezilen, sömürülen, asit kuyularinda eritilen halkin duygularini sömürürerek onlardan oy almanin yolunu bulup 5 secim kazandiginiz halde hale maratonda bahsediyorsunuz. sorunu cözecekseniz gercek cözüm yollarin getirin meclise cogunluk zaten akp de hdp te tam destek, chp de yarisi destek yani 6 ayda sorun cözülür esit haklar saglanir kimse kimseyi düsman olarak göremez, kardes bir halk olarak yasanilir gidilir ama sizin amaciniz baska yani gelecek 2015 secimini de kazanip sultanimiz padisahligini ilan ettiginde artik cözüm süreci diye birsey ortada kalmiyacak yin kan gövdeyi götürecek yeterki padisahiniz ve kullarinin istedikleri olsun amaciniz bu ama adina halk denen insanlarda sizin gibi inanc bezirganlarina inaniyorlar.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title