Haberler

Bakanlar Kurulu Hakkında Gensoru

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şah Fırat operasyonu ile ilgili muhalefetin verdiği gensoru önergesine ilişkin, "Bu operasyon (Şah Fırat) için gensoru önergesi vermek değil, teşekkür etmek hakşinaslıktır.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şah Fırat operasyonu ile ilgili muhalefetin verdiği gensoru önergesine ilişkin, "Bu operasyon (Şah Fırat) için gensoru önergesi vermek değil, teşekkür etmek hakşinaslıktır. Milli bir davada sorumlu bir muhalefet gibi hareket etmenin de gereğidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin "yurt dışındaki vatan toprağının terk edildiği" gerekçesiyle Bakanlar Kurulu hakkında verdiği Gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz söz aldı.

Yılmaz, TBMM'de 2014 yılında kabul edilen hükümet tezkeresinde, Süleyman Şah Saygı Karakolu'na dönük güvenlik riskinin arttığının açıkça belirtildiğini ve gerekli durumda sınır ötesi müdahale yetkisi alındığını anımsattı.

İsmet Yılmaz, uluslararası hukuktan doğan hakların saklı kalması kaydıyla hükümet tarafından, herhangi bir provokasyona fırsat vermemek için Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigarı emanetlerin, geçici olarak Eşme köyü sınırları içinde kalan ve güvenlik güçleri tarafından koruma altına alınan bir yere taşınmasına karar verildiğini dile getirdi.

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda görev yapan 40 personelin 6 Haziran 2014 tarihinde görevlerine başladığını, operasyon gününe kadar geçen sürede personel değişiminin yapılamadığını kaydeden Yılmaz, "Bu durumun bir süre daha devam edeceği ve mevcut hassasiyeti artıracağı değerlendirilmiştir" dedi.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Karakol civarındaki bölgeyi ve ikmal yollarını da kontrol eden DEAŞ, değişim faaliyetinde Türkiye'yle pazarlık yapma çabası içine girmek istemiştir. Buna da imkan tanınmamıştır.

Değişik tarihlerde karakolumuza yönelik ciddi tehdit istihbaratları alınmıştır. Karakol bölgesi hava şartları müsait olduğu durumlarda yirmi dört saat süreli insansız hava araçlarıyla gözlem altında tutulmuştur, hava şartları elverişli olmadığında risk artmakta, hedef tespiti de mümkün olamamaktadır. Ancak bir saldırı halinde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları takviye gelinceye kadar karakoldaki görevli personele kanlarının son damlasına kadar savunmaları emri verilmiştir. 21 Şubat 2015'te tank tabur görev kuvveti, 2 özel kuvvet taburu ve 1 komando bölüğü Süleyman Şah Saygı Karakolu istikametinde, 1 tank bölük timi Suriye Eşme'si istikametinde hudut aynı anda geçilerek harekata başlanılmıştır. Karakolun yeni yerini emniyete almakla görevli tank bölük timi bölgeyi kontrol altına almış ve saat 21.45'te yeni bölgede Türk Bayrağı göndere çekilmiştir.

Bu bölgeye ilişkin herhangi bir şahsın tapuya dayalı herhangi bir hakkının bulunmadığını da belirtmek isterim. Suriye topraklarında 9 tank bırakıldığına dair iddialar doğru değildir, bırakılan hiçbir araç da yoktur.

Tahliye harekatı yapılması halinde DEAŞ'ın bütün güçleriyle buna karşı koyacağı tehdidine rağmen, bu harekat icra edilmiş, katılan birliklerin gücü ve kararlılığı karşısında DEAŞ herhangi bir tepki gösterememiştir.

Hükümetimiz bu kararı alırken, bir saldırı halinde bu saldırıya karşılık verinceye kadar geçecek sürede Mehmetçik'imizin maruz kalacağı riskin boyutunu göz önüne almıştır, insan hayatının söz konusu olduğu yerde riskin alınmaması yönünde tercihini kullanmıştır.

Şah Fırat operasyonunda, operasyonun başlangıcında intikal sırasında kaza sonucu şehit olan bir astsubayımız dışında bir kayıp olmadan operasyon tamamlanmıştır. Bu nedenle, bu operasyon için gensoru önergesi vermek değil, teşekkür etmek hakşinaslıktır. Milli bir davada sorumlu bir muhalefet gibi hareket etmenin de gereğidir.

Karakolumuzun sınırımıza bitişik bir bölgeye taşınmasıyla Ankara Anlaşması'ndan doğan hakkın muhafazası, karakolda bulunan personelin güvenliğinin daha etkin sağlanması, ülkemizin Suriye'deki belirsizlik ortamına çekilmesi yönündeki karakoldan kaynaklanan risk ortadan kaldırılmıştır. Toprak kaybı söz konusu değildir. Uluslararası hukuka uygundur, aksi olsaydı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde ülkemiz aleyhine bir karar çıkardı.

2 Ekim 2014 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirlerin alınması için hükümete yetki verildi. Yapılan operasyon bu yetki çerçevesinde yapılmıştır."

-" Türkiye'nin caydırıcılığının en güzel göstergesi"

Yılmaz, hükümetin aldığı yetki kapsamında, Türkiye'yi Ortadoğu'da bir savaş bataklığına sokmamak için en doğru tedbiri aldıklarını vurguladı.

Gensoru önergesinde "hak ve menfaatlerimize yönelik tehditler karşısında savunma ve caydırıcılık yeteneğinin etkisizleştiği" iddiasında bulunulduğunu belirten Yılmaz, bunun doğru olmadığını ifade ederek, "Terör örgütü gerek Irak'ta gerek Suriye'de kutsal sayılan her türbeyi tahrip ederken, yıkarken Süleyman Şah Türbesi'ne dokunamamışsa bu, Türkiye'nin caydırıcılığının en güzel göstergesidir. Yoksa, Süleyman Şah Türbesi'ni Kutsal saydığından değil. Yine, terör örgütü, kontrol altında tuttuğu bölgedeki yabancı ülke vatandaşlarını rehin alıp Amerikalı, Fransız, Japon, Ürdünlü demeden vahşet gösterisiyle katlederken karakolda görevli tek bir Mehmetçiğimize dokunamamış ise bu, Türkiye'nin caydırıcılığının ve gücünün önemli bir göstergesidir" diye konuştu.

İsmet Yılmaz, şöyle devam etti:

"Gensoru gerekçesinde, vatan toprağını terk iradesiyle Türkiye'nin menfaatlerine haleldar edildiği de ifade edilmektedir, bu da doğru değildir. Burada bir terk iradesi söz konusu değildir. Mehmetçiğin can güvenliğine yönelik bir riski ortadan kaldırmak için gerekli tedbir alınmıştır. Terk iradesi olan yerde bayrak dalgalanmaz.

Yine, önergede, ordumuza 'kaçtı" denilmektedir. Kendi ordusunun komutanına hakaret eden, kendi yöneticisine saldıran, kendi ordusuna tedbir aldı diye 'kaçtı' sıfatını yakıştıran ve kendisine 'milliyetçi' sıfatını veren bir grup Türkiye dışında başka bir ülkede yoktur.

Dış güçlerin ordumuza saldırmalarını anlıyoruz ancak dış güçler saldırırken içeriden ordumuza saldırılmasını anlayamıyoruz. Bunu milletimiz affetmeyecektir. Ordumuza yönelik bu haksız suçlamayı yapanları milletimiz tarih huzurunda mahkum edecektir.

Terör örgütü bu coğrafyada, Suriye, Irak, Lübnan ve Suudi Arabistan sınırı demeden her yere saldırıyor iken Türkiye sınırında duruyorsa bunun nedeni Türkiye'nin sahip olduğu gücüdür. Bunu göremeyen, görüp de söyleyemeyen, dili tutulan insanda ne insaf ne de sorumluluk vardır."

Bu operasyona karşı çıkanlar, hiç şüpheniz olmasın, karakolumuza baki bir saldırı yapılması halinde bu saldırıya karşılık verecek, üzerine de 'Suriye bizim neyimize? Arap bataklığına niye girdik?' diyeceklerdi.

Ne bekleniyordu? Biz Suriye'de savaşa girilmesini, Mehmetçik'in şehit cenazelerinin ülkeye gelmesini, ülkemizin savaşa girmesini, istismarını önledik. Biz doğrusunu yaptık, istismar siyasetinin yolunu kapattık.

Şah Fırat Operasyonu nedeniyle Bakanlar Kurulu hakkında bir gensoru önergesi vermek, tarih gösterecektir ki verenlerin ayıbı olarak kalacaktır."

Konuşmasının ardından Süleyman Şah Türbesi'nin fotoğrafını gösteren Yılmaz, Arif Nihat Asya'nın "Bir bayrak rüzgar bekliyor" şiirinden bir bölüm okudu.

Yılmaz'ın ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Maalesef, milli savunma yerine sıvışmayı millilik olarak gösteren bir kimsenin bu Bakanlar Kurulu sıralarında olması gerçekten utanç verici" dedi. Vural, Eşme ile ilgili bir fotoğraf göstererek, "Ay yıldızlı bayrağı, bu PKK'yla, PKK paçavrasının gölgesine sığdırdığın utanç" ifadelerini kullandı. İsmet Yılmaz ise tekrar Süleyman Şah Türbesi'nin fotoğrafını gösterdi.

MHP milletvekilleri ile İsmet Yılmaz arasında tartışma yaşandı.

Gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title