Haberler

Bakanlar Eker ve Yılmaz Diyarbakır'da

Kalkınma Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği desteğiyle hazırlanan TRT Çocuk kanalının "Nane ile Limon" adlı çizgi filminin Diyarbakır versiyonunun galası yapıldı.

Bir otelde düzenlenen galaya katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mehmet Süleyman Hamzaoğulları gösterimi çocuklarla beraber izledi.

Filmin gösteriminin ardından konuşan Bakan Yılmaz, İngilizce versiyonu bulunan çizgi filmle Diyarbakır'ın Türkiye'de ve dünyada daha iyi tanıtılacağını söyledi.

Çizgi filmin farklı dillere çevrilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Aslında bir de bunun Kürtçesini yapmak lazım. Ortadoğu'da ve değişik ülkelerde tanıtım açısından faydalı olur. Bence bu olduktan sonra bunun üzerine farklı versiyonlar, Kurmanci ve Zazaca düşünülebilir, çok da faydalı olur" dedi.

Cazibe Merkezleri devam edecek

Filmin Diyarbakır'ın turizmine de katkı sunacağını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'a bu vesileyle daha fazla turistin gelmesine, Diyarbakır'ı daha fazla insanın tanımasına vesile olacaktır. Turizm aynı zamanda büyük bir istihdam kapısı, inşallah daha fazla turistle Diyarbakır'da hizmet sektörleri daha fazla istihdamı bu çalışmalarla vesile olur. Kalkınma Bakanlığı olarak Diyarbakır'a özel bir program olarak, cazibe merkezlerini başlattık, finansman sağladık. Bunun da odağında Diyarbakır'ın tarihi kültürel değerlerini canlandırmak, bunu da ekonomik faaliyetlerle bütünleştirmek var. Bu programlara önümüzdeki dönem de devam edeceğimizi belirtmek istiyorum."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de çizgi filmi izlerken çok duygulandığını dile getirdi.

Diyarbakır'ın yıllarca kitle iletişim araçlarında yanlış tanıtıldığına işaret eden Bakan Eker, şunları söyledi:

"İçim sürekli kanıyor. Bu kadar medeniyetin yuvası ve beşiği olmuş bir şehir, turizmin geliştiği, kültürlerin evrenselleştiği mimari değer ve formların globalleştiği bir dünyada, bizim şehrimiz bir tek gündem maddesiyle anılır hale geldi. Ne zaman Diyarbakır'dan bahsedilse ya bir yangın görüntüsü ya taş atan çocuklar ya gözyaşı ya kan ya duman görüntüsü. Sanki bu şehirde 33 medeniyetin izleri yok, şehir bütünüyle küller altında, bitmiş, yok olmuş. Halbuki bu şehrin güzellikleri binlerce yıldır farklı din inanç, kültür etnik yapı düşünce hayat tarzı bunların tamamı barış içerisinde yaşadı. Ne zaman ki barışın şifrelerini unuttuk, ne zaman ki biz barışın kodlarını unuttuk, medeniyet değerlerimizi kaybettik, o zaman gözyaşı ve kan hayatımıza girdi."

"Bu şehrin kalbinde hep barış var"

Bakan Eker, Diyarbakır'da binlerce yıl farklı dinlerden, kültürlerden ve sosyal sınıflardan insanların birbirleriyle hep barış içerisinde yaşadığını vurgulayarak, "Bu şehrin kalbinde hep barış var. Damarlarında yani sokaklarında hep barış dolaşıyor" diye konuştu.

Çizgi filmin farklı dillere çevrilmesi konusunda Bakan Yılmaz'a katıldığını kaydeden Eker, çocukların zihniyle, bakışıyla, anlatımıyla yeni nesillere Diyarbakır ile ilgili merak uyandıracak bir ışık yaktıklarını ifade etti ve bu nedenle çizgi filmin çok anlamlı olduğunu söyledi.

Vali Hüseyin Aksoy ise Diyarbakır'ın farklı özelliklerini paylaşmak adına çizgi film çalışmasını hayata geçirdiklerini söyledi.

Sahneye çıkan çocuklar da çizgi film izledikleri için mutlu olduklarını ifade etti.

"Nane ile Limon"un Diyarbakır versiyonu, Kalkınma Bakanlığı'nın sağladığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında "Diyarbakır kültürel mirasının tanıtılması" amacıyla hayata geçirildi.

TRT'nin kuruluşunun 51'nci yıl dönümü dolayısıyla Diyarbakır'da çekilen çizgi filmde, adını kentin tarihi ve kültürel mekanı olan "Hevsel Bahçeleri"nden alan "Hevsel" karakteri de yer aldı.

Çizgi filmde, "Nane ile Limon" arkadaşlarıyla Diyarbakır'a gidiyor. Filme yeni dahil olan "Hevsel" adındaki kız çocuğu, Diyarbakır'a gelen misafirleriyle tarih yolculuğuna çıkıyor.

Çizgi film, 6-12 yaş grubundaki çocuklara hitap ediyor.

Toplu fotoğraf çekimiyle sona eren programa Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu'nun da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Diyarbakır Valiliği Mehmet Mehdi Eker Cevdet Yılmaz Ak Parti Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title