Haberler

Bakandan 7 Yıllık Yolsuzluk İtirafı

Güncelleme:

Gümrüklerde yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemini kaldıran Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, operasyonun nedenini şok ifadelerle savundu.

Gümrük Bakanı, yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin ücretlerini, denetledikleri antrepolardan aldıklarını, bu yüzden de antrepoların istediği gibi denetim yaparak usulsüzlüğe neden olduklarını itiraf etti.

BAKANDAN YOLSUZLUK İTİRAFI

Gümrüklerde yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemini kaldıran Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, operasyonun nedenini şok ifadelerle savundu. Bakan Canikli, 7 yıldır gümrüklerde iş yapan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin (YGM) denetledikleri antrepolara bağımlı çalıştıkları, bu nedenle objektif denetim yapamadıkları itirafında bulundu. Canikli, gümrüklerdeki çok sayıda usulsüzlüğe gerekçe olarak da YGM'leri gösterdi.

OBJEKTİF DENETİM OLMUYOR

Gümrük Bakanlığı, 2008 yılında çıkardığı yönetmelikle yıllık yaklaşık 150 milyar dolarlık ithalatın gerçekleştirildiği antrepoların denetimini YGM'lere devretti. Aradan geçen 7 yıl boyunca YGM sistemine yönelik herhangi bir eleştiri yöneltmeyen bakanlık, bir anda YGM'leri kapatıp, gümrüklerdeki yolsuzluk ve usulsüzlüğün kaynağı olarak sundu. Bakan Canikli, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, YGM sisteminin baştan beri objektif denetim yapmaya uygun olmadığı itirafında bulunurken, şu açıklamayı yaptı:

"Yetkili gümrük müşavirleriyle antrepo işleticileri arasındaki ilişki hizmet alım sözleşmesi çerçevesinde yürütülmektedir. Antrepo işleticilerinin kendi yöneticilerinin kendi yönlendirmeleri doğrultusunda görevini yapmayan YGM'lerle sözleşme yenileme ve iş akdini feshetme imkanı bulunması YGM'lerin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken tam olarak objektif davranmasına engel teşkil edebilmektedir."

ZEHİRLİ AYAKKABI İTHALİNDEN SUÇLADI

Canikli, YGM'lerin açtığı dava nedeniyle Danıştay 15'inci Daire'ye gönderdiği yazıda da YGM'lerin sorumlu olduğu antrepolara yönelik yakın zamanda yaptıkları denetimler sonucunda da çeşitli usulsüzlüklerle ilgili toplumda infial uyandıran sonuçlara ulaştıkları bilgisini verdi. Mahkemeye gönderilen Bakanlık yazısında, et kaçakçılığı ve sağlığa zararlı ayakkabı ithalatı başta olmak üzere kamuya yansıyan bir dizi ithalat usulsüzlüğünün YGM'lerden kaynaklandığı iddiasında bulunuldu.

MEMUR YEMEK PARASINI ALIR VE DENETLER

Nurettin Canikli, antrepoları denetleyecek yeterli sayıda gümrük memuru olmaması nedeniyle YGM sistemine geçildiğini, memur açığı kapatıldığı için bugün itibariyle YGM sistemine gerek kalmadığını da açıkladı. Canikli, antrepocuların memurlara yemek bedeli adı altında rüşvet verip denetimi aksatma riskine ilişkin önergedeki soru için şunları söyledi: "Antrepo işleticilerinin, antrepolarda görevlendirilen memurların zorunlu ulaşım ve yemek giderlerini karşılamak dışında yapmış olduğu herhangi bir ödeme bulunmadığı için sözleşme kapsamında YGM'lerce hizmet sunumunda oluşabilen objektif denetim sorunu memurlarda ortaya çıkmamaktadır." (Kaynak:Sözcü)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Nurettin Canikli Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (58)

karadeniz limobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Lan sanki diğerleri gelse yapmiyacak mı bu arada ak partili değilim düzen böyle sanki HDP CHP MHP li gelse farklı mı olacak onlar yapmiyacak mı

5
14
yanıtYanıtla
Hırsız ve yalancılar:

hırsızlığı yaptıran tabiki birçok şeye göz yumar hırsız ve yalancılara oy atanın eli kırılsın

13
6
yanıtYanıtla
???:

Adamların kendi ağzıyla yaptığı itirafa, işittiği kulağıyla inanmayanlar var maalesef. . .

13
5
yanıtYanıtla
OfluMobil-IOS:

Devlet malını yiyende verenede haram zehir zıkkım olsun.şu mübarek günlerde.vatandaş olarak benim hakkım varsa Allah çıkarsın hem de bu dünyada

15
2
yanıtYanıtla
Ben:

kendi bakanlığına açıktan atamayla aldıklarından bahset biraz da canikli.

7
9
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

7 yıl öncede siz vardınız. .

16
0
yanıtYanıtla
Erdeniz:

AKP Artık Kendi pisliklerini Saklayamaz hale geldi. . . . .

13
3
yanıtYanıtla
ÉRKÂÂÂNNNmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Görevden alıp yeni eleman atama şansın yok mu ? Ülkede memur mu yok ? Aynı memurlar niye çalışıyor hala ?

13
1
yanıtYanıtla
ahmet uğur:

bu din ALLAH diye yola çıkanların her tarafından yolsuzluk akıyor yeter artık

13
1
yanıtYanıtla
BetülmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Nereye baksam AKP nin pislikleri yeter artık

11
2
yanıtYanıtla
Tüm 58 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title