Haberler

Bakan Zeybekci Mayıs Ayı Dış Ticaret İstatistiklerini Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre 2016 yılı Mayıs ayı ihracatımız 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 9,6 oranında artarak 12 milyar 140 milyon dolar olurken; ithalatımız ise yüzde 3,8 azalarak 17 milyar 194 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre 2016 yılı Mayıs ayı ihracatımız 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 9,6 oranında artarak 12 milyar 140 milyon dolar olurken; ithalatımız ise yüzde 3,8 azalarak 17 milyar 194 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Mayıs ayı itibariyle dış ticaret açığımızı yüzde 25,5 azaltarak 5 milyar 54 milyon dolar seviyesine geriletmiş bulunmaktayız" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 2016 Mayıs ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre 2016 yılı Mayıs ayı ihracatının 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 9,6 oranında artarak 12 milyar 140 milyon dolar olduğunu kaydeden Zeybekci, "İthalatımız yüzde 3,8 azalarak 17 milyar 194 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Mayıs ayı itibariyle dış ticaret açığımızı yüzde 25,5 azaltarak 5 milyar 54 milyon dolar seviyesine geriletmiş bulunmaktayız" dedi.

"MAYIS AYINDA İHRACATTA YENİDEN POZİTİFE DÖNÜŞÜ SAĞLADIK"

"2015 yılında oldukça sarsıntılı bir dönem geçiren küresel ekonomi, bu olumsuz görünümünü küresel ticaret rakamlarına da doğrudan yansıtmıştı" diyerek sözlerini sürdüren Zeybekci, açıklamalarına şöyle devam etti:

"2015'in tamamında yüzde 13,2 gibi ciddi bir daralma kaydeden küresel ihracattaki negatif seyir, 2016 yılında da devam ediyor. Nitekim Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde toplam küresel ihracat yüzde 8,5 oranında daraldı. Her ne kadar 2015'in aynı döneminde şahit olduğumuz daralma daha yüksek düzeyde olsa da 2016 yılının da küresel ticaret için güçlüklerle dolu bir dönem olduğu ortadadır. Küresel talebin halen durgun seyrettiği ve emtia fiyatlarında yeterli toparlanmanın sağlanamadığı bir dönemden geçen dünyada küresel ticaretin içinde yer aldığı atmosfer umut verici görünmemektedir. Türkiye ekonomisini birçok açıdan doğrudan etkileyen bu unsurlara ilaveten, bölgemizde yaşanan olumsuz gelişmeler de dış ticaret rakamlarımız üzerinde belirleyici olmaktadır. Tüm bu gelişmelere rağmen ülkemiz, 2016 yılının ilk 5 aylık dönemi içerisinde tam 3 ayda ihracatını artırmayı başarmıştır. Daha evvel Şubat ayında yüzde 1,1 oranında, Mart ayında da yüzde 2 düzeyinde artış sağlayan ihracatımız, Mayıs ayı ile beraber yüzde 9,6 gibi ciddi bir artış kaydetmiştir. Yani küresel risklerin hem sayıca arttığı bir ortamda Türkiye ekonomisi, ihracatında sağladığı söz konusu artış ile parmakla gösterilen bir konumda yer almaya devam etmektedir."

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Dış ticaret açığını azaltma noktasında son dönemlerde ciddi bir başarı grafiği çizen Türkiye'nin bu ivmesini 2016 yılında da sürdürdüğünü kaydeden Zeybekci, "Bu yılın Mayıs ayında dış ticaret açığındaki yüzde 25,5'lik düşüş son derece olumlu bir gelişmedir. Bu sayede Mayıs ayında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı geçen yılki yüzde 62 seviyesinden yüzde 70,6 seviyesine yükseldi. Yine benzer şekilde ilk 5 aylık dönem itibariyle ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılındaki yüzde 69,4 seviyesinden yüzde 73,3 seviyesine yükseldi. Daha evvel de dile getirmiş olduğumuz gibi 2016 sonu itibariyle serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesi ile ihracatın ithalatı karşılama oranında çok yüksek düzeylere, hatta başa baş seviyesine kadar yükselebileceğini öngörüyoruz. Diğer taraftan ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artış, cari açıkla mücadele yolundaki çabalarımızı da destekleyen bir unsurdur. 2014 yılından bu yana hem cari açığını azaltan hem de ekonomik büyümesini küresel ortalamaların üzerinde gerçekleştiren Türkiye ekonomisi, kendi başarı öyküsünü farklı kulvarlarda sürdürmekte devam etmektedir. Bu eğilimin 2016 yılının tamamında güçlenerek sürmesini öngörüyoruz" diye konuştu.

"AB EKONOMİSİNİN TOPARLANMASI İHRACATIMIZI OLUMLU YÖNDE ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR"

Avrupa Birliği ekonomilerinde görülen ılımlı büyümenin, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye devam etmesi ve bu ekonomilerdeki ötelenmiş tüketimin tekrar harekete geçmeye başlamasının ihracatı olumlu yönde etkilediğini belirten Bakan Zeybekci, "Mayıs ayında Avrupa Birliği'ne ihracatımız yüzde 25,1 artışla 5 milyar 887 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Mayıs ayında AB'ye ihracatımızın toplam ihracattaki payı yüzde 48,5 seviyesine yükselmiştir. 2016 yılının tamamında da çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisini AB'de yaşanan ekonomik canlanmanın dengeleyeceğini tahmin ediyoruz.Avrupa ekonomilerindeki toparlanmaya önemli katkısıyla birlikte İngiltere en fazla ihracat yaptığımız ülke oldu. İhracatımızdaki ilk 4 ülke sırasıyla İngiltere, Almanya, İran ve İtalya; ithalatımızdaki ilk 4 ülke ise Çin, Almanya, ABD ve Rusya olmuştur" ifadelerini kullandı.

"2016 YILI YENİ İHRACAT SEFERBERLİĞİNİN BAŞLADIĞI YIL OLACAK"

2016 yılını yeni ihracat seferberliğini başlattıkları bir yıl olarak değerlendirdiklerini söyleyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Bu yıl alacağımız önlemlerle ihracatçımızın önünü açacak, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını geliştirecek, üretime dayalı bir temel inşa edeceğiz. Son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerin boğuştuğu küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz, ihracatını artırma yolunda adımlar atmaya devam ediyor. Bu özverili çabanın arkasında hükümetimizin gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve sağladığı istikrar ortamı belirleyici konumdadır. Dış ticaret açığını kontrol altına almaya devam edecek, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükselişi muhafaza edecek ve bu eksende mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısını sürdüreceğiz. Ayrıca son zamanlarda komşu ve bölge pazarlarla başlattığımız diyalog süreci ve bu minvalde ikili ilişkilerimizde meydana gelecek iyileşmelere bağlı olarak da, komşularımıza ve bölgemize olan ihracatımızın önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz. Bu vesileyle, her türlü risk unsuruna rağmen Mayıs ayında ihracatımızı artırma becerisini sergileyen fedakar ihracatçılarımızı ve ekonomimizin ana lokomotifi olan üreticilerimizi can-ı gönülden tebrik eder, başarılarının devamını dilerim." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Dünya Ticaret Örgütü Avrupa Birliği Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title